reperandt 31.03.2022 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2022 Cześć, Mam od kilku lat założoną fotowoltaikę na budynku gospodarczym, licznik dwukierunkowy mam założony w domu. Obecnie na tej samej działce na której stoi obecny dom i budynek gospodarczy buduję nowy dom. Czy możliwa jest zmiana domu obsługiwanego przez fotowoltaikę? Czyli po wybudowaniu domu chciałbym dwukierunkowy licznik zainstalować w nowym domu, a w starym wrócić do jednokierunkowego licznika. W następnym etapie chciałbym rozbudować instalację. Czy ktoś to ćwiczył i czy jest to wykonalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 01.04.2022 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2022 Cześć, Mam od kilku lat założoną fotowoltaikę na budynku gospodarczym, licznik dwukierunkowy mam założony w domu. Obecnie na tej samej działce na której stoi obecny dom i budynek gospodarczy buduję nowy dom. Czy możliwa jest zmiana domu obsługiwanego przez fotowoltaikę? Czyli po wybudowaniu domu chciałbym dwukierunkowy licznik zainstalować w nowym domu, a w starym wrócić do jednokierunkowego licznika. W następnym etapie chciałbym rozbudować instalację. Czy ktoś to ćwiczył i czy jest to wykonalne? Przy takich założeniach jak opisałeś to nie. Nowe warunki przyłącza, nowy licznik, inny kod PPE (nr punktu poboru energii elektrycznej) więc i musiałaby być zgłoszona nowa instalacja. Można by rozważyć też że zasilanie nowego domu podepniesz pod istniejący obecny licznik jeżeli to jest po sąsiedzku i dokupisz ew. dodatkowe kW. Miał być też wprowadzony wirtualny prosument i to by załatwiło sprawę ale nie widziałem takiego zapisu w ostatniej ustawie o oze więc może to jeszcze nastąpi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiaszek 04.04.2022 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 Może to robić tak: ta sama działka, czyli nowy dom podpięty pod aktualny licznik, czyli oba domy na tym samym zasilaniu (ewentualnie zwiększyć przydział mocy jak jest za mały), jak się tak da następnie aktualizacja danych u operatora (adres itp.), A w kolejnym kroku wystąpienie o podłączenie starego adresu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 04.04.2022 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 Ja bym najpierw zawnioskował o przeniesienie licznika (istniejącego) do złącza licznikowego w linii ogrodzenia. A później: ten sam odbiorca, ten sam adres, ten sam przyłącz.... Właściwie nic się nie zmienia. A i inkasent ma lepszy dostęp do odczytu. Jeszcze niedawno miało to znaczenie, bo nie było zdalnych odczytów. Teraz pozostaje tylko argument łatwego dostępu do kontroli/wymiany licznika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts