Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Listwa przypodłogwa - PCV czy MDF

Recommended Posts

MDF czy PCV czy nawet świerk to takie sobie rozwiązania. PCV to tani szajs, MDF są potem czarne narożniki i spęczniałą powierzchnia, świerk się wygina. Kup sobie takie biale z piany estrudowanej, mega twarde i pomaluj na kolor jaki ci się podoba odpowiednią farbą. Albo sosnowe lakierowane przez lakiernika.

MDF czy PCV czy nawet świerk to takie sobie rozwiązania. PCV to tani szajs, MDF są potem czarne narożniki i spęczniałą powierzchnia, świerk się wygina. Kup sobie takie biale z piany estrudowanej, mega twarde i pomaluj na kolor jaki ci się podoba odpowiednią farbą. Albo sosnowe lakierowane przez lakiernika.

Wygooglałem takie:

https://listwy-creativa.pl/pl/c/Do-Malowania/18

Czy ktoś ma takie i sobie chwali?

Listwy przypodłogowe nacina się od strony ściany aby nie kręciły się. A czy to przyklejone czy przykręcone do ściany nie ma z nimi problemu. Mamy u rodziców w domu od ponad 20 lat i nic się nie wygina. U siebie mam dębowe i tez nie ma problemu. Ale materiał na taki listwy trzeba wybrać z prostymi słojami i wiedzieć z której części deski/bala aby nie kręciły się to już stolarz wie jaki materiał dać.

A co do malowania....można malować wałkiem, pędzlem, natryskowo i żaden lakiernik nie jest potrzebny. Sam malowałem drzwi dębowe listwy i parapety zwykłym pistoletem z marketu ze sprężarką 50l i bardzo ładnie lakier się rozprowadził. A robiłem to pierwszy raz. Ważne aby stosować się do zasad malowania natryskowego.

Dla mnie pcv i mdf nie jest tolerowane.