Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja, wiatr z łazienki - problem z drzwiami ?

Recommended Posts

Cześć wszystkim,

Mieszkam w bloku z lat 2004 (5 piętrowy).

Mierzę się z dziwnym problemem dotyczącym wentylacji.

1) Po otworzeniu okna / drzwi strzela mi w uszach, moja dziewczyna która ze mna mieszka tego nie wyczuwa - ale ja chyba jestem bardziej wrażliwy :)

Czuje się tak, jakby zmieniały się ciśnienia.

2) Robiliśmy całą łazienkę od zera i wieje nam przez spłuczkę od toalety (wieje do środka mieszkania). Moim tutaj też jest problem montażu płytek i braku poprawnej zabudowy komina, ale w tej sytuacji to już chyba nie wiele da się zrobić.

Co ciekawe,

Drugi problem znika, po tym jak zostanie otworzone okno lub drzwi, ale pojawia się inny problem- bardzo mocno słychać jak wieje z kratki wentylacyjnej w łazience. (słychać wiatr)

Moim proponowanym rozwiązaniem jest usunięcie uszczelek w okół drzwi wejściowych. Tylko obawiam się, że wszystko będzie słychać na klatce i z klatki - chyba, żeby jakoś ponacinać te uszczelki?

Kolejne pytania:

2) Może macie inny pomysł jak rozwiązać problem?

3) Jak rozwiązać problem głośnej kratki w łazience? Może są jakieś polecane rozwiązania? Wiem, że to jest rura 100mm średnicy

Z góry dziękuje za pomoc i rozwiązanie problemu z którym mordujemy się kilka miesięcy.

Pozdrawiam

Powietrze do wentylacji powinno być dostarczone przez okno lub inne przegrody, czyli nawiewnik w oknie lub ścianie.

Na początek zacznij używać mikrowentylacji (na stałe! ).

Hej, dziękuje za odpowiedź.

Rozszczelnienie okien poza wpuszczeniem zimna niewiele daje tzn. moim zdaniem, takie rozwiązanie w zime ma więcej wad niż zalet. Przede wszystkim w zimne dni, wpuszcza się chłodne powietrze - a ceny ogrzewania, jak wiadomo nie należą do najtańszych.

Powietrze z klatki, byłoby cieplejsze (mieszkam na 4 pietrze)

Hej, dziękuje za odpowiedź.

Rozszczelnienie okien poza wpuszczeniem zimna niewiele daje tzn. moim zdaniem, takie rozwiązanie w zime ma więcej wad niż zalet. Przede wszystkim w zimne dni, wpuszcza się chłodne powietrze - a ceny ogrzewania, jak wiadomo nie należą do najtańszych.

Powietrze z klatki, byłoby cieplejsze (mieszkam na 4 pietrze)

Życie do najtańszych nie należy.

To już wiesz, że łamiesz podstawowe zasady (obowiązek) wentylacji pomieszczeń. Powodzenia.

Ps. Zimne powietrze i tak wpada. Odwrotną stroną.