Przemek1996 03.04.2022 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2022 Witam wszystkich, jestem przed kupnem domu wolnostojącego 70mkw z rynku wtórnego w którym ogrzewanie jest ze zwykłego pieca na węgiel i drzewo. W domu będę chciał zrobić generalny remont od dachu do dołu i teraz nie wiem jakie ogrzewanie wybrać i które będzie również energooszczędne ( w grę wchodzą również panele słoneczne ) ze starego pieca będę chciał całkowicie zrezygnować i gazowe również odpada ponieważ gaz nie jest pociągnięty do domu ( a słyszałem ze nie wydają pozwoleń w tym roku na dołączenie gazu do domu, podobno się odchodzi już od tego rozwiązania) . 1) Czy trzeba całą instalacje wymieniać wtedy ? 2) Z jakimi kosztami mogę się liczyć ? 3) Jakie plusy i minusy? Dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 03.04.2022 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2022 Witam wszystkich, jestem przed kupnem domu wolnostojącego 70mkw z rynku wtórnego w którym ogrzewanie jest ze zwykłego pieca na węgiel i drzewo. W domu będę chciał zrobić generalny remont od dachu do dołu i teraz nie wiem jakie ogrzewanie wybrać i które będzie również energooszczędne ( w grę wchodzą również panele słoneczne ) ze starego pieca będę chciał całkowicie zrezygnować i gazowe również odpada ponieważ gaz nie jest pociągnięty do domu ( a słyszałem ze nie wydają pozwoleń w tym roku na dołączenie gazu do domu, podobno się odchodzi już od tego rozwiązania) . 1) Czy trzeba całą instalacje wymieniać wtedy ? 2) Z jakimi kosztami mogę się liczyć ? 3) Jakie plusy i minusy? Dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam Tylko dlatego, że się posłużyłeś tym : „Dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam” tak Ci odpowiem – uchodź stąd póki żyw jesteś – i co by to dla Ciebie nie było dziwem jakimś – że bo niby co i że bo niby jak – sam sobie poczytaj co tu na tym forum się wydziwia i wyprawia : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?377018-Najta%C5%84sze-ogrzewanie-domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek1996 03.04.2022 08:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2022 Tylko dlatego, że się posłużyłeś tym : „Dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam” tak Ci odpowiem – uchodź stąd póki żyw jesteś – i co by to dla Ciebie nie było dziwem jakimś – że bo niby co i że bo niby jak – sam sobie poczytaj co tu na tym forum się wydziwia i wyprawia : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?377018-Najta%C5%84sze-ogrzewanie-domu. Ale ja napisałem w poście że chce całkowicie zrezygnować z ogrzewania piecem na węgiel, a tym co mi wysłałęś jest tylko o tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 03.04.2022 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2022 Ale ja napisałem w poście że chce całkowicie zrezygnować z ogrzewania piecem na węgiel, a tym co mi wysłałęś jest tylko o tym Sorki – jak mniemam – piszesz o tym co przejrzałeś – zgodnie z wskazanym i świadom jesteś tego co tu Cię spotkać może. No ale dobrze – skoro jesteś tego zdania iż, od spalania paliw stałych wolny jesteś więc niech tak będzie. A skoro tak – to pogadajmy więc może, bo dla mnie znaczenia nie ma co jest w co zapakowane – dla mnie liczy się to co jest w środku a nie jak wygląda i jak nazwane zostało. Czyli tak zaproponować Ci mogę : 1.)PC. 2.)PV 3.)Ogrzewanie kablami. 4.)Panele słoneczne powiadasz, to i bufor ciepła zdał by się. Ps. Temat podgrzewam – zgodnie z ideą i zasadami forum tego – a wiedz o tym, że FM ma tak bogate zasoby, że gdybyś mógł się do nich dobrać i nimi dysponować, to jak nic w jakiej dziedzinie byś chciał to – nagrodę Nobla byś mógł dostać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 03.04.2022 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2022 Nie podałeś ile się tam węgla/drewna spalało w tym śmieciuchu. Nie podałeś, czy ciepłą wodę grzało się także tym kotłem i czy cały rok.Nie podałeś stanu docelowego ocieplenia, jeśli chcesz je zmieniać. Nie podałeś, czy jest/będzie podłogówka. Nie podałeś okien i drzwi jakie tam są lub będą.W zasadsie, to nic nie podałeś a oczekujesz podpowiedzi.A jeśli chcesz pv, to tylko na bieżące potrzeby. Od piątku zmienił się system rozliczeń, także lipa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 03.04.2022 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2022 Nie podałeś ile się tam węgla/drewna spalało w tym śmieciuchu. Nie podałeś, czy ciepłą wodę grzało się także tym kotłem i czy cały rok. Nie podałeś stanu docelowego ocieplenia, jeśli chcesz je zmieniać. Nie podałeś, czy jest/będzie podłogówka. Nie podałeś okien i drzwi jakie tam są lub będą. W zasadsie, to nic nie podałeś a oczekujesz podpowiedzi. A jeśli chcesz pv, to tylko na bieżące potrzeby. Od piątku zmienił się system rozliczeń, także lipa.No fasz mać – kurcze – nie myślałem, że aż i tu tak szybko toczyć się to zacznie. @klaudiusz – nie lepiej by było nowemu Koledze – zwrócić uwagi na to : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?377018-Najta%C5%84sze-ogrzewanie-domu&p=8129426&viewfull=1#post8129426. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 03.04.2022 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2022 teraz nie wiem jakie ogrzewanie wybrać i które będzie również energooszczędne Najoszczędniejsze ogrzewanie to kocioł na drewno z buforem ciepła. Na taką powierzchnię wystarczy 10 kw z buforem 300-500L. 1) Czy trzeba całą instalacje wymieniać wtedy ? 2) Z jakimi kosztami mogę się liczyć ? 3) Jakie plusy i minusy? ad1. Nie trzeba - instalacja grawitacyjna to atut w aktualnych czasach ad2. Jeśli drewno będzie sezonowane i dobre gatunkowo to koszt ogrzewania może się zamknąć w około 1500 zł. ad3. To co dla jednego będzie plusem dla innego może być minusem - bilans musisz zrobić sam. w grę wchodzą również panele słoneczne Nic nie stoi na przeszkodzie zainwestować w zbiornik C.W.U. lub nawet bufor z wężownicą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 03.04.2022 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2022 A jeśli chcesz pv, to tylko na bieżące potrzeby. Od piątku zmienił się system rozliczeń, także lipa.Nowy system rozliczania prosumentów od 1 kwietnia 2022 roku https://wysokienapiecie.pl/42887-nowy-system-rozliczania-prosumentow-od-1-kwietnia-2022-roku/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 03.04.2022 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2022 Witam wszystkich, jestem przed kupnem domu wolnostojącego 70mkw z rynku wtórnego w którym ogrzewanie jest ze zwykłego pieca na węgiel i drzewo. W domu będę chciał zrobić generalny remont od dachu do dołu i teraz nie wiem jakie ogrzewanie wybrać i które będzie również energooszczędne ( w grę wchodzą również panele słoneczne ) ze starego pieca będę chciał całkowicie zrezygnować i gazowe również odpada ponieważ gaz nie jest pociągnięty do domu ( a słyszałem ze nie wydają pozwoleń w tym roku na dołączenie gazu do domu, podobno się odchodzi już od tego rozwiązania) . 1) Czy trzeba całą instalacje wymieniać wtedy ? 2) Z jakimi kosztami mogę się liczyć ? 3) Jakie plusy i minusy? Dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam Skoro tak to zaczynaj od zrobienia podłogówki bo koszt chyba nawet tańszy niż na kalafiorach a nie zamykasz drogi do niskotemperaturowego zasilania czy to gazu czy pompy ciepła czy nawet kotła na ekogroszek czy pelet , na fejsboku jest grupa na której są fachmani od przerabiania klimatyzatorów na pompy ciepła super sprawa i najważniejsze zrobisz to taniej niż kocioł na ekogroszek czy pellet . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts