Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana ogrzewania.

Przemek1996

Recommended Posts

Witam wszystkich, jestem przed kupnem domu wolnostojącego 70mkw z rynku wtórnego w którym ogrzewanie jest ze zwykłego pieca na węgiel i drzewo.

W domu będę chciał zrobić generalny remont od dachu do dołu i teraz nie wiem jakie ogrzewanie wybrać i które będzie również energooszczędne ( w grę wchodzą również panele słoneczne ) ze starego pieca będę chciał całkowicie zrezygnować i gazowe również odpada ponieważ gaz nie jest pociągnięty do domu ( a słyszałem ze nie wydają pozwoleń w tym roku na dołączenie gazu do domu, podobno się odchodzi już od tego rozwiązania) .

1) Czy trzeba całą instalacje wymieniać wtedy ?

2) Z jakimi kosztami mogę się liczyć ?

3) Jakie plusy i minusy?

Dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam ;)

Witam wszystkich, jestem przed kupnem domu wolnostojącego 70mkw z rynku wtórnego w którym ogrzewanie jest ze zwykłego pieca na węgiel i drzewo.

W domu będę chciał zrobić generalny remont od dachu do dołu i teraz nie wiem jakie ogrzewanie wybrać i które będzie również energooszczędne ( w grę wchodzą również panele słoneczne ) ze starego pieca będę chciał całkowicie zrezygnować i gazowe również odpada ponieważ gaz nie jest pociągnięty do domu ( a słyszałem ze nie wydają pozwoleń w tym roku na dołączenie gazu do domu, podobno się odchodzi już od tego rozwiązania) .

3) Jakie plusy i minusy?

Tylko dlatego, że się posłużyłeś tym : „Dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam” tak Ci odpowiem – uchodź stąd póki żyw jesteś – i co by to dla Ciebie nie było dziwem jakimś – że bo niby co i że bo niby jak – sam sobie poczytaj co tu na tym forum się wydziwia i wyprawia : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?377018-Najta%C5%84sze-ogrzewanie-domu.

Tylko dlatego, że się posłużyłeś tym : „Dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam” tak Ci odpowiem – uchodź stąd póki żyw jesteś – i co by to dla Ciebie nie było dziwem jakimś – że bo niby co i że bo niby jak – sam sobie poczytaj co tu na tym forum się wydziwia i wyprawia : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?377018-Najta%C5%84sze-ogrzewanie-domu.

Ale ja napisałem w poście że chce całkowicie zrezygnować z ogrzewania piecem na węgiel, a tym co mi wysłałęś jest tylko o tym ;)

Ale ja napisałem w poście że chce całkowicie zrezygnować z ogrzewania piecem na węgiel, a tym co mi wysłałęś jest tylko o tym ;)
Sorki – jak mniemam – piszesz o tym co przejrzałeś – zgodnie z wskazanym i świadom jesteś tego co tu Cię spotkać może.

No ale dobrze – skoro jesteś tego zdania iż, od spalania paliw stałych wolny jesteś więc niech tak będzie.

A skoro tak – to pogadajmy więc może, bo dla mnie znaczenia nie ma co jest w co zapakowane – dla mnie liczy się to co jest w środku a nie jak wygląda i jak nazwane zostało.

Czyli tak zaproponować Ci mogę :

1.)PC.

2.)PV

3.)Ogrzewanie kablami.

4.)Panele słoneczne powiadasz, to i bufor ciepła zdał by się.

Ps.

Temat podgrzewam – zgodnie z ideą i zasadami forum tego – a wiedz o tym, że FM ma tak bogate zasoby, że gdybyś mógł się do nich dobrać i nimi dysponować, to jak nic w jakiej dziedzinie byś chciał to – nagrodę Nobla byś mógł dostać.

Nie podałeś ile się tam węgla/drewna spalało w tym śmieciuchu. Nie podałeś, czy ciepłą wodę grzało się także tym kotłem i czy cały rok.

Nie podałeś stanu docelowego ocieplenia, jeśli chcesz je zmieniać. Nie podałeś, czy jest/będzie podłogówka. Nie podałeś okien i drzwi jakie tam są lub będą.

W zasadsie, to nic nie podałeś a oczekujesz podpowiedzi.

A jeśli chcesz pv, to tylko na bieżące potrzeby. Od piątku zmienił się system rozliczeń, także lipa.

Nie podałeś ile się tam węgla/drewna spalało w tym śmieciuchu. Nie podałeś, czy ciepłą wodę grzało się także tym kotłem i czy cały rok. Nie podałeś stanu docelowego ocieplenia, jeśli chcesz je zmieniać. Nie podałeś, czy jest/będzie podłogówka. Nie podałeś okien i drzwi jakie tam są lub będą. W zasadsie, to nic nie podałeś a oczekujesz podpowiedzi. A jeśli chcesz pv, to tylko na bieżące potrzeby. Od piątku zmienił się system rozliczeń, także lipa.
No fasz mać – kurcze – nie myślałem, że aż i tu tak szybko toczyć się to zacznie.

@klaudiusz – nie lepiej by było nowemu Koledze – zwrócić uwagi na to : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?377018-Najta%C5%84sze-ogrzewanie-domu&p=8129426&viewfull=1#post8129426.

teraz nie wiem jakie ogrzewanie wybrać i które będzie również energooszczędne

Najoszczędniejsze ogrzewanie to kocioł na drewno z buforem ciepła. Na taką powierzchnię wystarczy 10 kw z buforem 300-500L.

3) Jakie plusy i minusy?

ad1. Nie trzeba - instalacja grawitacyjna to atut w aktualnych czasach

ad2. Jeśli drewno będzie sezonowane i dobre gatunkowo to koszt ogrzewania może się zamknąć w około 1500 zł.

ad3. To co dla jednego będzie plusem dla innego może być minusem - bilans musisz zrobić sam.

w grę wchodzą również panele słoneczne

Nic nie stoi na przeszkodzie zainwestować w zbiornik C.W.U. lub nawet bufor z wężownicą.

3) Jakie plusy i minusy?

Skoro tak to zaczynaj od zrobienia podłogówki bo koszt chyba nawet tańszy niż na kalafiorach a nie zamykasz drogi do niskotemperaturowego zasilania czy to gazu czy pompy ciepła czy nawet kotła na ekogroszek czy pelet , na fejsboku jest grupa na której są fachmani od przerabiania klimatyzatorów na pompy ciepła super sprawa i najważniejsze zrobisz to taniej niż kocioł na ekogroszek czy pellet .