Marcin_k91 03.04.2022 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2022 Witam wszystkich. Na chudziaku mam ułożone instalacje (hydraulika i elektryka). Ponieważ na stropie będę robił styrobeton, pomyślałem zeby na parterze instalacje przykryć warstwą styrobetonu (5 cm) i dopiero na to dać folie hydroizolacyjną i ułożyć styropian pod ogrzewanie podłogowe. Coś takiego zda egzamin czy folia powinna być położona przed styrobetonem? Z góry dziękuje za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 03.04.2022 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2022 Szkoda kasy.Daj 3-5 styropianu, ładnie obejmie rury. Resztę wypełni piana. Później reszta styropianu w dwóch warstwach i z głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samremontuje 14.04.2022 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2022 Ja robiłem inaczej, ale zabawy było niemało drut wygięty w kształt grzyba założony na lutownicę i tym wycinałem rowki w styropianie w miejscu w którym przychodzi na peszel z kablem, przed położeniem styropianu na podłogę taki rowek wypełniałem pianą, po ułożeniu dociśnięcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samremontuje 14.04.2022 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2022 ...rurki do wody i przede wszystkim grzejników kładłem między pierwszą a drugą warstwą styropianu tak samo wycinając rowki, ale dla obu warstw. W ten sposób jest mała utrata ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 15.04.2022 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2022 Najlepiej jest dać rury w styropianie, ale ze względu na czas zazwyczaj kładzie się rury na chudziaku i niech się inwestor martwi o straty ciepła.Wycinanie rowków w styropianie jest słabe - roboty dużo i efekt średni. Dużo lepiej obłożyć rury cienkim styropianem ciętym zwykłym tapeciakiem i psiknąć piany. Roboty 10x mniej i efekt dużo lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samremontuje 15.04.2022 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2022 Czy efekt gorszy to nie wiem, u mnie to wyglądało tak. Rowki pod rurami i nad pianowane. Ale ja miałem na to czas, nic mnie nie goniło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samremontuje 15.04.2022 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2022 Jeszcze taka uwaga dla tych, którzy są przed robotami i majstry im wmawiają, że rury w ocieplanych peszlach są i żadnej utraty ciepła nie będzie. Jak widać na zdjęciu (górna płyta styropianu to 5cm) nad peszlem rurki jest jakieś 2,5cm styropianu. Na to folia czarna, srebrna, rurki podłogówki i miksokret. Tymi ocieplonymi rurkami w środku styropianu szła już ciepła woda do kaloryferów na piętro. Jak pod 2 dniach od zrobienia posadzki poszedłem pooglądać jak wyszło to doskonale było po betonie widać gdzie te rury idą, były pasy wyschniętego betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 15.04.2022 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2022 [ATTACH=CONFIG]459058[/ATTACH] Czy efekt gorszy to nie wiem, u mnie to wyglądało tak. Rowki pod rurami i nad pianowane. Ale ja miałem na to czas, nic mnie nie goniło Wygląda to ładnie, ale jak już pisałem: 1. orobiłeś się jak szalony; 2. nie prościej zrobić przerwę w styropianie, psiknąć z góry pianką i przyłożyć kolejną płytą? Całe życie wychodzę z założenia, że jak w efekcie końcowym nie ma różnicy to po co się więcej orobić albo po co wydawać więcej pieniędzy... Natomiast wyszło Ci naprawdę ładnie. Szacunek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts