Maciej1987 05.04.2022 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2022 Dzień dobry, pytanie o współczynnik przewodzenia ciepła R (m² K/W) paneli laminowanych Swiss Krono. Na stronie producenta znalazłem tabelę, z której wynika, że opór cieplny jest zależny od grubości panela. https://www.swisskrono.pl/poradnik/panele-podlogowe/wlasciwosci/opor-cieplny-paneli-podlogowych Zatem przy panelu 8 mm ten opór wynosi 0,066 m2 K/W. Natomiast na opakowaniu paneli o grubości 8 mm, które wybrałem widnieje symbol R < 0,15 (m2*K)W. Co więcej na wszystkich panelach Swiss Krono, które oglądałem widniał ten symbol. Tym samym chciałbym zapytać jak to wygląda w rzeczywistości. Czy można założyć, że współczynnik paneli o grubości 8 mm wynosi 0,066 m2 K/W? Jeśli tak to dlaczego na opakowaniach widnieje symbol symbol R < 0,15 (m2*K)W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irtherm 07.04.2022 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2022 (edytowane) Na stronie która wymieniłeś widnieje zapis: Wszystkie panele SWISS KRONO nadają się do pomieszczeń, w których stosuje się ogrzewanie podłogowe (zarówno wodne jak i elektryczne, a także maty grzewcze na podczerwień). Producenci systemów grzewczych dopuszczają okładziny podłogowe z maksymalnym oporem cieplnym do 0,15 m2*K/W. R < 0,15 to to samo co do 0,15, a że każda grubość paneli będzie się charakteryzować innym oporem to tak natura rzeczy R = d/λ d grubość mλ wspoł. przewodzenia ciepła W/mK Dlaczego tak piszą na opakowaniach kto wie może maj jedna wkładkę dla wszystkich paneli (taniej w produkcji) Edytowane 7 Kwietnia 2022 przez irtherm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts