Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

moje spostrzeżenia przy ocieplaniu styropianem (długie)

Recommended Posts

kup potrzebne narzędzia:

szpachelka, łata 2m, packa do ścierania styropianu, mieszadło do kleju, piłka ręczna, itp..

kup styropian wcześniej niech się posezonuje mój się jeszcze dużo skurczył i odkształcił na pierwszej scianie na łączeniu kilku płyt popękało (nieznacznie)

kup styropian z dobrej firmy nie żałuj kilku złotych. Ja kupowałem w dwuch firmach i różnica jest niesamowita nawet przy tym samym gatunku również wymiary są dokładniejsze. Dobry robią (dalej nie czytać bo to reklama) "austrorherm" "gamrat" "organika". Na pewno jacyś lokalni producenci też robią dobry.

Kup styropian frezowany ja miałem zwykły i baaaaardzooo żałuję

zdecydowanie mniej pracy z dopasowywaniem kolejnych płyt,

kup listwy srartowe aluminiowe (do tworzywa nie mam przekonania)

zacznij od sciany północnej (takiej na którą najmniej świeci słońce) moją eksperymentalną była wewnętrzna w garażu.

najpierw sprawdź czy masz pionowe ściany i jak bardzo odchylone ja w niektórych miejscach musiałem szlifować styropiam ponad 1 cm a w niektórych musiałem w kilku warstwach nakładać klej też ponad 1 cm jeśli masz nierówne to najpierw wyrównaj zaprawą.

przybij listwy startowe ale tak abyś miał jeszcze miejsce na klej (troszeczkę odsuń od ściany)

na dolną warstwę płyt styropianowych naniś klej i siatkę i wciśnij w listwę startową na mokro (oczywiście nanieś klej na boczną powierzchnię) widziałem już mrowiska w styropianie i dlatego zamykam go jak najbardziej szczelnie zwłaszcza u dołu

nakładaj klej nie na samej krawędzi lecz nieco blizej środka gdyż jak musisz przycisnąć płyte to wypływajacy klej wypycha sąsiednie płyty

do przyklejania używaj klejów tych gorszych (wychodzi taniej)

kolejne płyty przyklejaj z przesunięciem

rób zakłady na rogach domu na przemian

i tak dojdziesz do okien tutaj nie żałuj na listwy przyokienne(takie z uszczelką i siatką do zatapiania)

zrób sobie glify więcej światła w domu

u góry okna zrób glif z kątem ujemnym tak aby woda płynąca po ścianie odrywała się a nie spływała na okno

oczywiści łata i pozimica cały czas w ruch

jeśli skończysz przyklejanie to wieczorkiem ustaw sobie światło wzdłuż ściany widać od razu efekty pracy (górki zetrzyj packą)

do zatapiania siatki weź sobie pomocnika do mieszania kleju ważny jes czas aby warstwy wykonać mokre na mokre

zacznij od wszystkich naroży listwy narozne przy zakupie sprawdź czy siatka jest przyklejona równo (nie ma gulek klejowych)później to widać

do kątów innych niż 90 są narożniki regulowane (super)

nakładaj klej na styropian fragmentami takimi jakimi jesteś w stanie na raz zatopić, siatkę układaj pionowo na zakład 10 cm

na zakładach oczywiscie klej krochę podeschnie i widać zakłady ja rozwiązałem to tak kupiłem rozpylacz do wody i takie połączenie nawilżałem a póżniej wyrównywałem klej, efekt wyśmienity

więcej nie pamiętam

Kodi_gdynia jakbyś w trakcie pracy miał problemy wal śmiało służę pomocą

A jak masz rozwiązane nadproża i wieniec aby nie było mostka termicznego.

Zbrodnią jest izolowanie materiałów służacych do murowania ścian jednowarstwowych.

Natomiast pustak MAX lub UNI nie są materiałami do ścian jednowarstwowych. Jak czytasz muratora to porównanie cen ścian mówi samo za siebie

Do Januszka. Czytam Muratora i również bardzo dokładnie sprawdziłem porównanie cen ścian jedno, dwu i trzywarstwowych. Artykuły obszerne ale są bardzo niedokładne, jeżeli chodzi o porównanie cen. To samo się tyczy porównania cen betonu komórkowego w marcowym muratoze. Odsyłam do wątku "Co w muratorze - skomentuj" Tam na ten temat założyłem swój wątek.

pozdrawiam

do Jubby

to jest wątek o tym jakie mam doświadczenie w ukladaniu styropianu i chciałbym się z innymi którzy będą lub ocieplają podzielić jeśli możesz coś jeszcze mądrego dorzucić do tego wątku to proszę.

Natomiast dyskusję na temat cen przenieś na inne forum jak również co lepsze jedno dwu lub trzy warstwowa ściana do tematu co lepsze

PS:

mam pewne rozwiązanie tego ogrzewania wody i kominka

pozdrawiam

PS: też będę grzał prądem

do kodi

jeśli masz nowy dom wstawiasz okna (licujesz) do zewnątrz. wówczas boczna krawęź ocieplenia przy oknie to glif.

Ja zrobiłem kąt pomiędzy ramą okna a ociepleniem rozwarty przez co uzyskuje się więcej światła i dłuższy okres nasłonecznienia

u góry zrobiłem kąt ostry (85-87st) woda z deszczu się odrywa sprawdzone

Januszku!

Twoja wypowiedż jest super!!!

O to chodzi w tym forum właśnie.

Jak ktoś coś obczyta, wymyśli lub wypróbuje niech nie będzie sobkiem tylko się podzieli.

Pomysł na kominek też wrzuć na forum jeśli możesz.

Twoją wypowiedż o styropianie wydrukowałam, jak będziemy robili- mąż dostanie jako instruktaż.

Pozdrowionka!!!

Januszku wielkie dzięki. Taki proste a zarazem takie genialne. Jest tyle przykładów klejenie styropianu, ale nikt ni mówi o przycinaniu pod jakimś tam kątem. Super. Najtrudniej to chyba przyciąć pod odpowiednim kątem.

Dzieki i pozdrawiam

Jezier kąty podał Januszek. Patrz wyżej