Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

moje spostrzeżenia przy ocieplaniu styropianem (długie)

Recommended Posts

Czy siatkę przy narożach rozpoczynać i kończyc równo ze ścianą czy zawijać na zakładkę na ścianę następną. Czy najpierw przykleić katownik a na niego siatkę , czy lepiej odwrotnie-najpierw siatkę(ale wtedy trzeba by zrobić dwie sąsiednie sciany), a na siatke katownik? Czym szlifować ściany po nałożeniu siatki na kleju przed malowaniem gruntem?

Tad

przeczytaj uważnie bo sam na to wpadłem tę uwagę o zakładach i ruchach po pacy, ja poprzedni fragment nawilżałem wodą i gładko zacierałem tak, że wyszło bardzo gładko. Najdrobniejsza faktura tynku z jaką się spotkałem to 2 mm, tzn że ziarenka są 2 mm. na pewno ślady po pacy są (winny być) dużo mniejsze. jeśli masz więcej spróbuj śzlifować packą z założonym papierem ściernym nr 30 do 60. Poza tym podkład to też drobne ziarenka tak aby sciana stała się bardziej chropowata.

Nie mam ciągłego kontaktu z robotami zwiazanymi z klejami, ale pamiętam,że do raz rozrobionego kleju nie wolno dolewać wody, nie wolno więc też i spryskiwać go wodą-tak myślę. Jesli chodzi o granulacje tynków, to są również takie, które mają mniejsze ziarno niż 1 mm.Dzięki za wymianę doświadczeń-Tad

Tylko po co tyle zachodu? Czy nie prościej jednowarstwową? Ja mam już 4 lata (a może lepiej powiedzieć i zimy) dom z ytonga i wiem że to był doskonały wybór. A tak na marginesie to przestroga takie docieplenie wg ITB ma 12 lat żywotności! A co potem? Jeszcze raz przyklejamy? A po następnych 12 latach jeszcze raz i tak do śmierci?

Ok. cieszymy sie ze ci wyszło z ytongiem. czy myślisz,ze jest to sposob na podreperownie własnego morale?

Nie znasz dnia ani godziny-powiadają. Skad wiesz z czym obudzimy się za dni kilka?

Ja bym tak nie przesądzała sprawy po jednym , nierzetelnym w dodatku artykule brukowca przedstawiciela nomenklatury, ktorego tłuste łapska są umaczene nie wiadomo w czym.

Swoją drogą musisz mieć powazne wątpliwości z tym ytongiem skoro tak podskakujesz z radosci.

Czuwaj!!!

OK Ja nie mam powodów do zmartwień, przynajmniej z powodu mojego domu! Ty Opal wyglądasz na frustrata! Spoko, chciałem oszczędzić problemów innym, ale widzę, że to taki styl zrobić coś skomplikowanego z małą sznsą powodzenia , a potem narzekać. Więcej uśmiechu i żyje się łatwiej, a czasy trudne...