pandzik 07.04.2022 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2022 Zaczynam stawiać domek narzędziowy szkieletowy. 5x2m, wysokość ścian długich to 2,2 i 2,5m. Fundament to krawedziaki bodaj 6x12 lub 14 cm po obwodzie na kotwach w betonie, a ściany z krawędziaka 5x10. No i pytania, jakimi wkrętami ciesielskimi przykręcić ściany do belki fundamentowej i co ile? Pewnie coś z łbem sześciokątnym i podkładka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 07.04.2022 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2022 A licząc fundament i drewno na fundament, i podłogę, plus impregnację, nie lepiej po prostu położyć kostkę? Miałem taki sam plan jak Ty. Tym bardziej, że w ten sposób robiłem teras. Ale stwierdziłem, że szkoda zachodu, bo oszczędzę niewiele. Ale jak się uprzesz na swój sposób to IMO wystarczy zwykłymi wkrętami ciesielskimi. Tylko z torxem koniecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 07.04.2022 16:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2022 (edytowane) Myślałem o płycie ale 1,5m3 betonu z dowozem wychodzi drożej niż porządne belki, kotwy , płyty OSB na fundament. Poza tym chce poćwiczyć bo na wiosnę przyszłego roku muszę postawić większy, mieszkalny 30m2. Wiesz, w płycie betonowej ściany szkieletówki przytwierdza się kotwami zabetonowanymi i nakrętkami z dużą podkładką. Popytam jeszcze sprzedawce drewna bo to firma z dużym doświadczeniem. Myślałem o takich wkrętach z łbem sześciokątnym, coś koło 10x140 i podkładka. Jeszcze kwestia nawiercenia. Jak średnica i na jaką głębokośc? ktoś mi mówił, że to błąd ale jednak spotkałem się z opinią, że powinno się nawiercić przed wkręceniem takiego mocującego wkręta. Edytowane 7 Kwietnia 2022 przez pandzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 07.04.2022 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2022 Jak ten fundament i podłoga mają wyglądać? Bo ja chyba Cię źle zrozumiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 07.04.2022 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2022 Normalnie. Dwie belki 6x14 po 5m każda na 4 kotwach U w betonie każda. połączone 4 takimi samymi belkami poprzecznie. Na tym Płyta OSB i dalej po obwodzie ścianki w szkielecie z krawedziaków 5x10cm. Normalnie pas dolny i górny (bez podwojenia bo to tylko narzędziowka), słupki co 60cm, poprzeczki, przy drzwiach dodatkowe słupki drzwiowe, okienne, nadproże... Jak w szkieletówce. Dach w postaci belek 5x10, o jednokierunkowym nachyleniu, co 60cm z deskowaniem i gontem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 07.04.2022 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2022 Ok, teraz rozumiem. Jak nie zagęścisz podłogi to OSB będzie się uginać. Natomiast to jak przytwierdzisz ściany do belki fundamentowej ma najmniejsze znaczenie W tych wkrętach z sześciokątnym łbem ukręciła mi się niezliczona ilość łbów. Trafisz na coś twardszego, np sęk i jest duża szansa, że się ukręci. Nawet w kołku rozporowym w wywierconej dziurze potrafił się ukręcić. Spokojnie wystarczą ciesielskie z łbem tależowym, a nawet zwykłe ciesielskie odpowiednio długie. Pod ciesielskie nawiercałem tylko w miejscach gdzie bez nawiercania mogłoby rozerwać drewno. Przy krawędzi, czy 45x95 wkręcanych wzdłuż dłuższej krawędzi. Wiertłem 1-2mm mniejszym od wkręta. Przy tych wkrętach z sześciokątnym łbem zawsze wierciłem dziurę w elemencie przykręcanym. Wiertłem 1-2mm mniejszym od wkręta. Mniejsze ryzyko ukręcenia wkręta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 08.04.2022 07:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2022 Spokojnie podłogę zagęszczę tak co 30cm maks. Co ile dawać te wkręty i jakie długie? Belka 14, dolny pas ściany 5 plus osb. ok 15 chyba wystraczy? Elementy ściany z krawedziaków 5x10 łączymy dwoma wkrętami z łbem stożkowym, nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 08.04.2022 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2022 Jak dasz 15cm wkręta pomiędzy każdy słupek ściany to wystarczy. Ja podwalinę ze słupkami ściany łączyłem dwoma wkrętami z łbem stożkowym z każdej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 08.04.2022 08:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2022 Super. Ostatnia rzecz, Poszycie. Myślałem żeby na ścianę ze słupków, na folię dawać od razu deskę elewacyjną, Ale to chyba zły pomysł. Za słabe to będzie. Z cienką płytą OSB, plus deska elewacyjna, taka ściana będzie chyba trwalsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 08.04.2022 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2022 A ta folia do czego? Ja dawałem deskę (podłogową, bo chciałem bez fazy ) prosto no konstrukcję. Jest na tyle sztywno, że nie widzę potrzeby dawania OSB pod. Przynajmniej na taki mały domek narzędziowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 08.04.2022 08:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2022 Super. Folia wiatrowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 03.05.2022 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2022 Czym przykręcić deskę elewacyjną do konstrukcji ściany? Przecież nie będę nierdzewki za 600zł do domku narzędziowego kupował. Każda pierdoła po 500zł a to domek narzedziowy 7,5m2 Wkrety ciesielskie Klimasa zardzewieją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 03.05.2022 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2022 W Juli obecnie kupisz tanio wkręty z nierdzewki. 500szt. Za 50zł. Ja gwoździarką/sztyfciarką wbijałem we wpust deski żeby nie było widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 03.05.2022 22:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2022 Z powłoką antykorozyjna lub faktycznie z nierdzewki. Te z powłoką już 500 sztuk za 40zł ! Dzieki. Skąd takie ceny? Co do gwoździarki to chyba sie nie nada, bo nie mam poszycia, a sam szkielet , słupki co 50cm. Byłoby za rzadko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 05.05.2022 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2022 Macie jakiś pomysł na farbę/powłokę do domku na podłogę z płyty OSB? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 05.05.2022 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2022 OSB na podłogę bo tragiczny pomysł. OSB rozpadnie sie od wilgoci w ciągu roku/ dwóch Poza tym strasznie pęcznieje nawet od samego wilgotnego powietrza.. Mozna kupić tanie deski w klasie BC które będą niewiele droższe a wytrzymają dwadziescia lat.Domki narzedziowe najczesciej stawia sie na bloczkach betonowych, wystarczą wtedy niewielkie kantówki od dołu jako dolny szkielet konstrukcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 05.05.2022 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2022 Domek już stoi na kotwach w betonie. Pod domkiem mam 25cm klińca i 2 warstwy geowłókniny. Deska OSB i elementy konstrukcyjne na niedostępnych płaszczyznach zabezpieczone są warstwą impregnatu bitumicznego przeciw wodnego. Moje pytanie o warstwę wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts