MichalJG 08.04.2022 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2022 Dzień dobry, Po zeszłorocznych pracach związanych z budową basenu w tym roku powstał pomysł na budowę basenu. Ze względu na koszty zdecydowaliśmy na wkopanie basenu Kanadyjskiego o średnicy 4,6m i głębokości 1,2m. Dla dzieci 6 i 11 lat powinno być ok Ze względu na obecną infrastrukturę oraz nasłonecznienie miejsca - strona południowa, słońce od wschodu do zachodu nasłonecznia tą stronę ogrodu - postanowiłem zdecydować się na kolektory słoneczne które pomogą w nagrzaniu wody. Kolektory chciałem zainstalować na zadaszeniu tarasu tak jak zaznaczone na zdjęciu. Wysokość zadaszenia to +-2,5m. Basen jaki chcę kupić: https://anpo.pl/pl/p/Basen-DUBAJ-4%2C61%2C2m-Filtr-Pompa-10m3-Z5-DE-LUXE/624 Miejsce budowy: I tutaj pytanie do bardziej doświadczonych forumowiczów. 1. Jakie panele proponujecie użyć? 2. Jaka pompa powinna być użyta? Obawiam się, że ta z zestawów co jest przy filtrze pisakowym nie da rady wpompować wody do paneli umiejscowionych na dachu. 3. Jakich rurek użyć do połączenia paneli z pompą? Plastik do instalacji wodnych będzie ok? Będę wdzięczny za wszelkie rady, nawet te złe bo dadzą do myślenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doktor.zwir 08.04.2022 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2022 Mam taki sam basen i solary DIY.Solar zbydowany z rur LDPE32, ok. 150m rury w układzie tichelmanna. Są na dachu garażu pokrytego blachą trapezową, ok. 3m nad ziemią - oryginalna pompa piaskowa daje radę, co mnie dziwi, bo w zapasie miałem drugą znacznie mocniejszą, ale ori sobie śmiało daje radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MichalJG 08.04.2022 08:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2022 Dziękuje za informacje. W takim razie zamówię komplet z pompą. Zastanawiam się tylko jeszcze czy taki solar będzie ok: https://anpo.pl/pl/p/Panel-solarny-3-x-1%2C2m-Powierzchnia-3%2C6m2-Sterownik-SB-10/435 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doktor.zwir 08.04.2022 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2022 Zależy ile takich paneli zastosujesz.One mają słabą wydajność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MichalJG 08.04.2022 11:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2022 Chciałbym jeden. Jeżeli te są słabo wydajne, jakie są lepsze? Kompletnie nie mam w tym zakresie wiedzy ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doktor.zwir 08.04.2022 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2022 Jeden? Zapomnij...Prościej i taniej jest zbudować taki kolektor. Koszt mojego to poniżej 1kPLN, a zmierzona moc to ok. 6kW. Poszukaj na Elce, tam jest popularny temat "ogrzewanie basenu" w dziale DIY. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts