Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącza, blaszak, projekt etc.

Recommended Posts

Mieliśmy standardowo brać kredyt i się budować ale aktualne ceny materiałów, szalejąca inflacja itp. itd. - na razie nie budujemy. Nie oznacza to, że nie będziemy robić nic na zakupionej działce. Aktualnie kończymy ogrodzenie "tymczasowe".

Dziś składam podpisaną umowę o wybudowanie przyłącza elektrycznego. Z racji tego, że na działce nie będzie na razie domu, powstanie tam garaż - blaszak na płytach chodnikowych a w nim elektryk podłączy mi "infrastrukturę elektryczną" i zrobię zgłoszenie do ZE, żeby założyli licznik i podłączyli prąd(przyłącz do działki rekreacyjnej 17kW, kablowy, całe 17m).

W związku z tym pytania:

1. ZE Tauron raczej nie będzie robił problemów, że przyłącz będzie w garażu prawda?

2. Zanim postawię blaszak na płytkach(ale w 6 miejscach zrobię betonowe słupy 70cm w ziemię do zakotwienia) powinienem zrobić zgłoszenie do Starostwa, odczekać 30 dni na milczącą zgodę i dopiero blaszak montować tak?

Kolejnym etapem kiedyś będzie narysowanie projektu i prawdopodobnie postawienie stano "0" własnymi siłami.

Mój plan ma gdzieś błędy? ;)

Po pierwsze nie przyłącz tylko przyłącze. Język polski się kłania.

Przyłącz to tryb rozkazujący czasownika przyłączać, a przyłącze to "coś pomiędzy siecią a instalacją".

Po drugie taniej i prościej będzie postawić budynek gospodarczy (nie garaż!) blaszany na zgłoszenie i w nim zrobić docelową instalację elektryczną niż kopać się z dostawcą prądu o taryfę G. Bo o ile z PGE idzie coś ugrać to Tauron to betony z poprzedniej epoki...

@mmmarcinnn: dzięki za korektę. Mam nadzieję, że będzie dalej tak gładko jak idzie teraz ;) Rozmawiałem z kiero placówki to podobno bardzo mało chętnych na naszym terenie na przyłączenia teraz i idzie sprawnie.

@jambos: mam taki sam plan, dzięki za info.

Dziś dostałem podpisaną przez Tauron umowę, przystępują do realizacji zadania. Przy okazji dogadam temat wrzucenia na dziko rury hdpki 32mm pod światło ;)