zyb3usz 08.04.2022 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2022 (edytowane) Dzień dobry,Jestem na etapie modernizacji domu (wymiana okien/docieplenie no i kotłownia.Na tą chwilę sytuacja wygląda tak:Jest Dom budowany w latach 80', budynek jest podpiwnicznony natępnie jest parter, piętro oraz strych (poddasze)Budynek zamieszukją dwie rodziny (jest on podzielnoy w poziomie) Do mnie należy piwnica i parter. I teraz do meritum.Docelowo potrzebuję PC (na dziś dzień mam olej opałowy...)Jeśli chodzi o stan faktyczny na dzień dzisiejszy wygląda to tak:Ogrzewanie: olej opałowy (póki co jedne piec na cały dom, średnie zużycie opału na rok to 4000l) Podgłówka póki co tylko w jednym pomieszczeniu, reszta grzejniki dwupłytoweOcieplenie: Strych wełna mineralna 10cm + deskowanie,piwnica brak izolacji, ściany brak izolacjiStolarka okienna/drzwiowa: okna nowe (2lata ) dwuszybowe w miarę 'ciepłe' drzwi stare drewniane.Instalacja PV o mocy 4,29kWpTemperatura w domu całą dobę w granicach 22-23' Jako, że planujemy całkowite oddzielenie mieszkań (osobny prąd, ogrzewanie etc. ) planuje swoją kotłownie etc.Plan na ten rok jest następujący:Ocieplenie budynku (styropian 15cm grafit 0,32)Wymiana drzwi wejściowych na nowe, trzymające ciepłoZrobienie nowej kotłowni. I tu mam kilka pytań. I informacji Założenia są następujące:Powierzchnia całkowita użytkowa (mojej części domu) 170m2Część podpiwniczona 70m2 ( w tej części planuje maty elektryczne)Parter 100m2- 70m2 podgłówka pozostałe 30m2 - grzejnikiSufity na piętrze w ok 35m2 będą podwieszane z wypełnieniem wełny 10cmInstalacja PV będzie rozbudowana o 5.5kWp czyli łącznie będę miał ok. 9.8kWp PytaniaSzukam pompy ciepła, która da radę ogrzać CWU oraz CO dla ocieplonego budynku z nowymi oknami oraz drzwiami o powierchni 170m2, gdzie część podpiwniczona będzie miała temp max 20' a parter 22-23' + zbiornik C.W.U 200L Pytanie czego mm szukać w budżecie całkowitym do 40 000złWedług kalulatora mojeciepło OZC wynoi ok. 8.6kWp dla moje części budynku Edytowane 11 Kwietnia 2022 przez zyb3usz poprawa posta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyb3usz 11.04.2022 11:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2022 @up Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 11.04.2022 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2022 Powierzchnia całkowita użytkowa (mojej części domu) 170m2 - Część podpiwniczona 70m2 ( w tej części planuje maty elektryczne) - Parter 100m2; 70m2 podgłówka, pozostałe 30m2 - grzejniki Sufity na piętrze w ok 35m2 będą podwieszane z wypełnieniem wełny 10cm Instalacja PV będzie rozbudowana o 5.5kWp czyli łącznie będę miał ok. 9.8kWp -Szukam pompy ciepła, która da radę ogrzać CWU oraz CO dla ocieplonego budynku z nowymi oknami oraz drzwiami o powierchni 170m2, gdzie część podpiwniczona będzie miała temp max 20' a parter 22-23' + zbiornik C.W.U 200L Według kalulatora mojeciepło OZC wynoi ok. 8.6 kWp dla moje części budynku Skoro w części podpiwniczonej 70m2 ( w tej części planuje maty elektryczne) to ta część budynku; - powinna być wyłączona z obliczeń OZC, - PC będzie ogrzewać tylko parter??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyb3usz 11.04.2022 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2022 Tak, PC będzie ogrzewać tylko parter czyli ok. 100m2Przy moich założniach wyszedł mi taki wynik: https://cieplo.app/wynik/ubce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 11.04.2022 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2022 Tak, PC będzie ogrzewać tylko parter czyli ok. 100m2 Przy moich założniach wyszedł mi taki wynik: https://cieplo.app/wynik/ubce 5,8 kW – maksymalna potrzebna moc grzewcza na CO; - PC np; Panasonic 9 kW Korzystnie by były gdyby cały parter był na podłogówce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyb3usz 11.04.2022 12:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2022 Ew. jest opcja zostaeienia w pinicy 2 grzejników wtedy, wyglądałoby to tak, żePompa Ciepła potrzebna dla 150m2W tym 70m2 to kaloryfery80m2 to podłogówka Pytanie czy tak można i czego wtedy szukać ? Jakieś konkretne modele mogę dostać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 11.04.2022 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2022 Najkorzystniej dla inwestora gdy całość byłaby ogrzewana PC; - takie rozwiązanie jak u Ciebie, to w większości modernizowanych budynków to standard, - z tym, że na parterze przeważnie jest podłogówka a na piętrze grzejniki, - moce cieplne grzejników dla tz=45/35 C muszą być > od mocy cieplnej danego pomieszczenia, - poczytaj temat; Grzanie PC-PW w II-taryfie;https://forum.muratordom.pl/showthread.php?337393-Grzanie-PC-PW-w-II-taryfie/page2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts