Piotr_M 20.12.2004 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2004 Kilka dni temu popełniłem post w związku z zakupem drewna na zapas tj. wcześniej niż rozpocznę budowę z przeznaczeniem głównie na dach. Dzięki wpisom dowiedziałem się wielu informacji, ale obecnie mam mieszane uczucia czy powinienem kupić na więźbę jodłę (planowałem) czy modrzew. Który gatunek jest lepszy na więźbę? Proszę o podpowiedź. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 20.12.2004 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2004 Większość konstrukcji dachowych robiona jest z sosny lub świerku. Gdzieś na forum była już dyskusja nad więźbą z jodły , modrzewia itd (chyba na wątku "domy z bali" ). Z tego co pamiętam to polecano tam modrzew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_M 20.12.2004 14:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2004 Dzięki, chyba raczej muszę poczekać aż miną Święta bo wszyscy zajęci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozzie 20.12.2004 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2004 U nas byla jodla sprowadzana z gor, dekarze (tez Gorale) bardzo sobie to drewno chwalili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KFKF 20.12.2004 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2004 Ja robiłem więźbę miesiąc temu i drewno jest z sosny. To chyba najlepszy materiał ? Tak mi się wydaje i tak mówią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cinek21 23.12.2004 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2004 Kilka dni temu popełniłem post w związku z zakupem drewna na zapas tj. wcześniej niż rozpocznę budowę z przeznaczeniem głównie na dach. Dzięki wpisom dowiedziałem się wielu informacji, ale obecnie mam mieszane uczucia czy powinienem kupić na więźbę jodłę (planowałem) czy modrzew. Który gatunek jest lepszy na więźbę? Proszę o podpowiedź. Dziękuję. Ja mam więźbę z jodły, ale gdybym miał możliwość wyboru taką jak ty wybrałbym modrzew. Podobno robale go nie lubią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 23.12.2004 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2004 A jodła to przypadkiem nie jest pod ochroną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.12.2004 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2004 Piotrjesli jodła jest "strzelna" czyli rosła w trudnych warunkach "walcząc" w konkurecji o światło i ma geste słoje z powodu małych przyrostów - jest bardzo dobrym materiałem na więźbe niemniej modrzew sprawdza sie na więzbie co najmniej równie dobrze ...mam jodłe ... ale polecam Ci modrzew pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trol 26.12.2004 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2004 Mam od 1,5 roku więźbę modrzewiową. Bez impregnacji - jak pisano "robale nie biorą". Bardzo wytrzymałe, ale dośc twarde i trudno było dekarzom wbijać gwoździe. Drzewo jest wysokożywiczne - jeszcze po paru latach może wydzielać. Zdecydowanie - modrzew. Zobacz na paresetletnie więźby modrzewiowe na kościołach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 30.12.2004 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2004 Zdaje sie ze dyskusja jest w górnym segmencie cenowym, wiec i ja dorzuce 3 grosze o czyms co zawsze chcialem ale mnie nie bylo stac: drewno klejone warstwowo. Jest to prawie jak sklejka - wiezba jest o wiele precyzyjniej wykonana, bardzo gladka (heblowana), prawie sie nie wygina, nie pęka nigdy, nie puszcza żywicy (bo jest suszona komorowo) i moze byc "pokazana" jako element dekoracyjny w pokoju. Jest to extraklasa wśród więżb - kosztuje 2-2,5 raza tyle ile "normalna". Ale skoro rozważacie takie gatunki drewna, to może macie kasiore na "extraklase". Honory i uklony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.12.2004 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2004 Przekorku zarówno jodłe jak modrzew mozna ostrugac i wysuszyć komorowo (a moze mamy własny las ... i wyciecie jodły czy modrzewia kosztuje tyle samo ) honory i ukłony ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 30.12.2004 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2004 Wyciecie moze i kosztuje tyle samo, ale surowiec jest drozszy. Najtanszy jest swierk i sosna. Modrzew jest drogi - jodly nie spotkalem w tartakach w mojej okolicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 30.12.2004 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2004 No cóż... w "moim" tartaku modrzew jest w tej samej cenie co sosna i świerk. Jodły nie ma wcale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 30.12.2004 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2004 U mnie jest wiezba z jodly, wykonana wiosna tego roku. Drewno b. twarde, dzisiaj ciesla robiacy poprawki po poprzedniej ekipie pogial spora ilosc gwozdzi Dla porownania kilka nowych jetek jest z drewna swierkowego i tam gwozdzie wchodza bezproblemowo. Jeden ale spory wg mnie mankament tej mojej jodlowej wiezby, to miejscowe pekanie wysuszonego juz przez kilka m-cy drewna. Ale nie jestem pewien, czy podobnie nie zachowalaby sie wilgotna wiezba z sosny, swierku czy modrzewia po solidnym wyschnieciu na poddaszu. A nie ma sie co oszukiwac - zdecydowana wiekszosc drewna kupowanego w tartakach jest mniej lub bardziej mokra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts