Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Więźba - jodła czy modrzew?

Recommended Posts

Kilka dni temu popełniłem post w związku z zakupem drewna na zapas tj. wcześniej niż rozpocznę budowę z przeznaczeniem głównie na dach. Dzięki wpisom dowiedziałem się wielu informacji, ale obecnie mam mieszane uczucia czy powinienem kupić na więźbę jodłę (planowałem) czy modrzew. :o

Który gatunek jest lepszy na więźbę? Proszę o podpowiedź.

Dziękuję.

Kilka dni temu popełniłem post w związku z zakupem drewna na zapas tj. wcześniej niż rozpocznę budowę z przeznaczeniem głównie na dach. Dzięki wpisom dowiedziałem się wielu informacji, ale obecnie mam mieszane uczucia czy powinienem kupić na więźbę jodłę (planowałem) czy modrzew. :o

Który gatunek jest lepszy na więźbę? Proszę o podpowiedź.

Dziękuję.

Ja mam więźbę z jodły, ale gdybym miał możliwość wyboru taką jak ty wybrałbym modrzew. Podobno robale go nie lubią.

Piotr

jesli jodła jest "strzelna" czyli rosła w trudnych warunkach "walcząc" w konkurecji o światło i ma geste słoje z powodu małych przyrostów - jest bardzo dobrym materiałem na więźbe

niemniej modrzew sprawdza sie na więzbie co najmniej równie dobrze ...

mam jodłe ... ale polecam Ci modrzew

pzdr

Mam od 1,5 roku więźbę modrzewiową. Bez impregnacji - jak pisano "robale nie biorą". Bardzo wytrzymałe, ale dośc twarde i trudno było dekarzom wbijać gwoździe. Drzewo jest wysokożywiczne - jeszcze po paru latach może wydzielać. Zdecydowanie - modrzew. Zobacz na paresetletnie więźby modrzewiowe na kościołach.

Zdaje sie ze dyskusja jest w górnym segmencie cenowym, wiec i ja dorzuce 3 grosze o czyms co zawsze chcialem ale mnie nie bylo stac: drewno klejone warstwowo. Jest to prawie jak sklejka - wiezba jest o wiele precyzyjniej wykonana, bardzo gladka (heblowana), prawie sie nie wygina, nie pęka nigdy, nie puszcza żywicy (bo jest suszona komorowo) i moze byc "pokazana" jako element dekoracyjny w pokoju. Jest to extraklasa wśród więżb - kosztuje 2-2,5 raza tyle ile "normalna". Ale skoro rozważacie takie gatunki drewna, to może macie kasiore na "extraklase". Honory i uklony.

U mnie jest wiezba z jodly, wykonana wiosna tego roku. Drewno b. twarde, dzisiaj ciesla robiacy poprawki po poprzedniej ekipie pogial spora ilosc gwozdzi :) Dla porownania kilka nowych jetek jest z drewna swierkowego i tam gwozdzie wchodza bezproblemowo. Jeden ale spory wg mnie mankament tej mojej jodlowej wiezby, to miejscowe pekanie wysuszonego juz przez kilka m-cy drewna. Ale nie jestem pewien, czy podobnie nie zachowalaby sie wilgotna wiezba z sosny, swierku czy modrzewia po solidnym wyschnieciu na poddaszu. A nie ma sie co oszukiwac - zdecydowana wiekszosc drewna kupowanego w tartakach jest mniej lub bardziej mokra.