flisiu 10.04.2022 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2022 WItam, Dawno mnie tu nie było od 2014 mam PC Panasonic Aquaera 9KW 3 faz. i wszystko elegancko działa. Mam najprostszy układ PC + 300l zbiornik CWU, podłogówka 100% bez dodatkowego bufora. W gminie mam opcję dostać solary prawie za darmo bo jest 95% dofinansowania i zacząłem się tym interesować. Dają prawie za darmo więc żal nie brać Zacząłem więc rozmyślać jak najlepiej wykorzystać solary w podłączeniu do mojego obecnego układu, może dałoby rade w okresach przejściowych podgrzać wodę w podłogówce ? Macie jakieś doświadczenie w takiej konfiguracji systemu ? Jak najlepiej go wykorzystać ? Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejos36 11.04.2022 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2022 Przypuszczam, że bez skomplikowania układu hydraulicznego się nie obejdzie. Zapewne potrzebny będzie dodatkowy zbiornik-bufor, który przełączy jakiś sterownik w zależności od potrzeb. Zwróć uwagę na artykuł:https://czysteogrzewanie.pl/2022/02/megabufor-czy-da-sie-w-pelni-ogrzewac-dom-sloncem/Jak widzisz, w przeciwieństwie do typowych solarów te do grzania wody musisz (albo lepiej tak zrobić) ustawić je prawie pionowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts