hibakusi 10.04.2022 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2022 Witam!Chciałbym docieplić podłogę w domu jednorodzinnym z lat 70.Dom jest podpiwniczony. Podłoga jest betonowa a na niej jest albo parkiet albo deski.Nie wiem dokładnie co jest w stropie.Stary parkiet i deski zostaną usunięte . Na to pójdzie cienka wylewka wyrównująca podłoże.Tam gdzie był parkiet będą wierzchnia warstwą będą panele laminowane a tam gdzie deski (kuchnia ) będzie gres.Pytanie brzmi jak przygotować podkład.Czy sensowne będzie położyć panele bezpośrednio na 6cm XPS 300, ewentualnie XPS 500?Czy może trzeba na styrodur 5cm położyć płytę gipsowo-włoknową lub płyte osb?Jaki podkład byłby najlepszy w kuchni 5cm styroduru + płyty cementowe dadzą radę czy trzeba zrobić grubowarstwową wylewkę? Z góry dziękuje za odpowiedzi bądź wskazówki.Jeżeli moje rozwiązanie jest z czapy to też proszę o informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 11.04.2022 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2022 ale tam nie będzie podłogówki tylko są grzejniki na scianach tak ? Jesli tak to nie przejmuj się za bardzo tym co dasz w podłogę. Straty ciepła są kikukrotnie mniejsze niż np przez dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hibakusi 11.04.2022 07:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2022 Tak, na ścianach są grzejniki. Dom jest na razie niedocieplony, ale docieplenie jest w planach (ale nie w tym roku). Zastanawiam się nad matami/foliami grzewczymi elektrycznymi w kuchni oraz łazience pod płytkami oraz w pokoju dziecka(1,5 roku) pod panelami .W tym momencie bardziej chodzi mi o komfort cieplny oraz to że w tym momencie jest ów parter jest niezamieszkany oraz to że na parterze nie muszę z nikim uzgadniać co i jak ma być zrobione i czy to się opłaca;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts