michajas 11.04.2022 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2022 Cześć, Rozpoczynam proces zagospodarowania ogrodu przy segmencie do którego niedawno się wprowadziłem. Mam następujące warunki: - ogród ok. 120m2 w tym 4 drzewa duże (sosny) - powierzchnia dachu z którego odprowadzana jest woda: ok. 40m2 (jedna rynna) - planowany taras (kostka) ok. 25m2 - wody gruntowe (wg. badania sprzed budowy) na ok. 1.6m - od poziomu 2m glina do 4m (głębokość badania) - teren raczej podmokły (woda stoi długo po opadach, wierzchnia warstwa iły, zamulone) - brak możliwości wjechania koparką Ostatnio przy okazji wykonywania innej pracy dokopałem się do wody już na poziomie 1m pod powierzchnią. Początkowo chciałem zakopać zbiornik na deszczówkę + wykonać drenaż działki i wodę odprowadzić do tunelu rozsączającego 300l na głębokości 60cm. Biorąc pod uwagę ten wysoki poziom wody gruntowej oraz gliniastość terenu nie wiem czy ten plan jest wykonalny (nie chcę też zbiornika kotwić/wylewać płyt itp.). Co można w takiej sytuacji zrobić z nadmiarem wody? Brak w okolicy rowów melioracyjnych itp. Dzięki za sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 15.04.2022 05:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2022 (edytowane) Coś się nikt nie spieszy, aby odpisać Ci coś . Lepiej się znam na oczyszczalniach niż na deszczówce, ale co nie co może tu dodam. Najpierw dałbym zbiornik stojący przy rynnie, aby deszczówkę przechwytywać i wykorzystywać do podlewania lub do wc. Nadmiar niech leci w płytko zakopaną rurę drenarską, żółtą, 110. Rura jest elastyczna i ułożyłbym serpentyny, aby uzbierał się jakiś zapas objętość w jej środku. Nie jest to jakiś złoty środek, ale zagłębianie się z tunelami, pakietami, czy skrzynkami na deszczówkę nie jest tu aż taką korzyścią. Raczej to ostateczność Traktuj to raczej jako przykład, a nie dobre i sprawdzone rozwiązanie Edytowane 15 Kwietnia 2022 przez WojtekINST Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts