eebb 11.04.2022 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2022 Proszę o wyjaśnienie czy wyprowadzenia w puszcze wystarczą do podłączenia łącznika rolet jak na zdjęciu. Zakładałem, że powinno być tak: Ze strony silnika (neutralny, ochronny, góra, dół) Ze strony zasilania (faza, neutralny, ochronny) Przewody neutralne i ochronne łączymy ze sobą, faza pod zacisk L, czarny i szary odpowiednio góra i dół. Natomiast to co mam w puszce to tylko te 4 przewody - na przewodzie brązowym jest napięcie. Łącząc brązowy z L i odpowiednio szary i czarny na łączniku mam ruch rolety - ale tylko w dół. Zastanawia mnie czy to co jest w puszce jest to zgodne ze sztuką i czy da radę podłączyć mój łącznik. Za wszystkie sugestie dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 11.04.2022 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2022 Pytanie, gdzie znajduje się przewód od rolety ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eebb 11.04.2022 16:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2022 Nie ogarniam tego, nie mam kontaktu z osobą, która to projektowała. Ale skoro to działa przynajmniej w jedną stronę to na tym wyprowadzonym kablu jest jakiś mix tego co z zasilania i z rolety... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 11.04.2022 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2022 (edytowane) Pytam dlatego, że przeważnie rolety sa montowane z wyprowadzonymi przewodami linkowymi 4-żyłowymi, już podłączonymi do zacisków tych rolet. A tu widzę tylko jeden przewód YDYp 4x1,5 (prawdopodobnie zasilający) i nic więcej. Ale Łącząc brązowy z L i odpowiednio szary i czarny na łączniku mam ruch rolety - ale tylko w dół. ktoś coś namieszał. Obawiam się, że ta "kicha" to radosna twórczość Dobromira, teraz trzeba znaleźć miejsce, gdzie przewody zostały połączone. Teraz trzeba sprawdzić, na której żyle jest tzw. faza stała, a które wyjściowe do rolety. Edytowane 11 Kwietnia 2022 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts