Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja stryszek poddasze nieużytkowe jak wykonać

davidxyz

Recommended Posts

Witam!

Dom dwupiętrowy z dachem dwuspadowym, nad drugim piętrem na jętkach leżą płyty i mam stryszek kształt trójkąta nieocieplony nieużytkowy nieco ponad metr wysokości chodzę tam na czworaka. W zimę deski do samej kalenicy są wilgotne lekko mokre, z tyłu domu z balkonu i drabiny wyciąłem otwór okrągły setke z kratką wentylacyjną jest to nawiew. Jako wywiew mam mały otwór w kominie murowanym który wciąga zużyte powietrze i wydala w góre na zewnatrz. Niestety wentylacja ta jest zbyt słaba i zbiera się wilgoć na deskach. Podejrzewam że nawiew jest ok bo czuje jak wlatuje zimne powietrze ale jak rozwiązać wylot zużytego powietrza czy drugi otwór w ścienie szczytowej czy wentylacja w kalenicy? Drugiego otworu w ścianie szczytowej nie mam jak zrobić samemu bo dom zbyt wysoki. Chciałbym wylot zużytego powietrza poprzez kalenice czy to dobry pomysł i jak taki wylot wykonać. Będe wdzięczny za pomoc bo przez brak wentylacji miałem remont tego dachu i część deskowania wymieniałem na nowe deski.

Czy jest zamontowana paroizolacja?

Czy jest szczelina wentylacyjna pomiędzy warstwa izolacji cieplnej a deskami?

Czy jest wykonany wlot powietrza pod deski przy okapie lub ścianie zewnętrznej?

Czym jest pokryty dach?

Jakim materiałem jest wykonane krycie wstępne?

Pozdrawiam.