Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ytong interio czy silka

Recommended Posts

Dzięki za odpowiedź. wiem że silka lepsza ale nie wiem czy w praktyce jest to rzeczywiście tak odczuwalne ?. druga sprawa to akumulacja ciepła - czy przez to że silka ma tą akumulacje lepszą to w ziemie będzie cieplej (to fajnie) i lecie też będzie bardzoej gorąco ( to juz nie fajnie) ??

Dzięki za odpowiedź. wiem że silka lepsza ale nie wiem czy w praktyce jest to rzeczywiście tak odczuwalne ?. druga sprawa to akumulacja ciepła - czy przez to że silka ma tą akumulacje lepszą to w ziemie będzie cieplej (to fajnie) i lecie też będzie bardzoej gorąco ( to juz nie fajnie) ??

Logiczne myślenie jest na wagę złota ;)

Materiał o dużej gęstości własnej czyli w tym przypadku silikat, potrafi przyjąć mnóstwo energii cieplnej do siebie.

W zimie jest to pożądane a wręcz wskazane, w lecie również jest to wskazane a wręcz pożądane.

Ale...

Ale w zimie normalny człowiek grzeje dom a w lecie normalnu człowiek stara się nie grzać domu....

Uważam się za normalnego człowieka,który od 9 lat mieszka w domu wybudowanego z silikatu od A do Z i klima jest mi nie potrzebna...

Weź pod uwagę też inne czynniki - 2 bloczki silki e12 to jeśli dobrze pamiętam ok. 22kg, a 1 bloczek ytonga o takiej samej szerokości jak 2 silki to niecałe 9kg. U mnie na parterze chudziak ma 8cm i ze strachu postawiłem ściankę na ytongu co mnie martwi bo to ściana od pralni, więc z akustyką może być kiepsko. Kotłownie z kolei mam oddzieloną silką i pod względem akustyki jest bardzo ok. Ale parter to jedno, a piętro to drugie, tutaj już musi być zaprojektowane pod większe obciążenia. Moim zdaniem w kwestiach "użytkowych" silka na ścianki działowe to dużo lepsze rozwiązanie. Trzeba tylko pamiętać o specjalnych gruntach, bo to śliskie dziadostwo jest :) Edytowane przez samremontuje

Dlatego ściany z silki stawia się na płycie a nie na gruncie. :)

Z tą akustyką to trudniejsze niż się wydaje niektórym. Same zastosowanie silki , jak tu pisze kolega np w kotłowni, niewiele da jeśli np. rurę odpływu z pralki wkujesz w bloczek i zacementujesz. Będziesz słyszał wodę jakby ci na głowie ktoś rurę zamontował z odpływem do stalowego wiadra.

Jeśli ktoś marzy o domu dobrze wyciszonym to musi w każdym aspekcie pracować nad zastosowaniem odpowiednich rozwiązań i materiałów. To jest niestety temat dużo bardziej złożony od izolacyjności cieplnej. Jeden bład i wszystko zostaje wywrócone do góry nogami.

Pisząc o gruntach miałem na myśli grunty kwarcowe do pomalowania silki przed tynkowaniem, bo bloczki są śliskie i mogą tynki odpadać, jak nie są potraktowane odpowiednią chemią. Co do akustyki to zgadzam się, temat porąbany jak lato z radiem. Generalnie zasada łączenia elementów różnie pracujących i hałasujących jest taka, żeby dodatkowo wypełniać połączenia materiałami elastycznymi, żeby drgań z jednego na drugie nie przenosić. Ja mam rurę kanalizacyjną z piętra puszczoną przy wpominanej ściance z silki i ta rura przechodzi w poprzek przez fundament tej ściany, ale przed zalaniem fundamentu została owinięta pianką dylatacyjną i jest spokój.