kaczinx 14.04.2022 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2022 Witam,Przystępuje do remontu zapadnietej podłogi w kuchni. Zapadła się na ok 6cm. Zamierzam wszystko spruć do gołej ziemi. Mam pytanie czy kopać głębiej czy tylko dorzucić warstwę piachu (no właśnie jakiego?) na wysokość tych 7 - 10 cm zagęścić i wylać po nowemu dodając zbrojenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 14.04.2022 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2022 To nowy budynek , siadł chudziak czy to stare budownictwo? Ile trzeba kopać zależy dlaczego to siadło, w jakim czasie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczinx 15.04.2022 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2022 Budynek ma 12 lat, jak robiłem swego czasu odkrywkę to okazało się, że od tąpniecia wygięło się kolanko kanalizacyjne odprowadzajace wodę z zlewozmywaka z kuchni i pewnie sączyło się tam trochę czasu, zagęszczając to jeszcze bardziej. Niemniej jednak pod chudziaka mogłem włożyć rękę tyle było miejsca. Ale co było pierwotną przyczyną osiadania tego nie wiem. Jak to odkryłem po kilu latach bo było zabudowane szafkami to było jakiś 1,5 cm teraz jest już 5-6 cm z jednej strony i do 1,5 z drugiej. Moim zdanie mnei siadało to równomiernie tylko od strony zlewu jakby coś tam było od początku na rzeczy. Ziemia rodzima to glina, iły i jak odkryje moze coś będę wiedział więcej. Ale nie wiem czy jest sens odkopywać to np do 1 m i zageszczać od nowa, czy zostawić dosypać piachu, zagęścić i wylać. Jakby to była tylko wierzchnia dosypka to jakiego materiału sypkiego użyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 15.04.2022 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2022 Jeśli po 12 latach piasek pod chudziakiem siadł to albo masz gdzieś przeciek np. z kanalizy i wymyło piach, albo piasek był słabo zagęszczony i czeka Cię wywalenie całego chudziaka i gruntowny remont domu... Trzeba zobaczyć co jest pod spodem pod zlewem plus ewentualnie gdzieś odkrywki. Bez sprawdzenia to wróżenie z fusów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczinx 26.04.2022 06:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2022 Zrobilem odkrywke w kilku miejscach, okazuje sie ze jednak, że było słabo zageszczone, wierzchnia warstwa piachu jest wymieszana z drobym gruzem, czasem zdarzy sie jakis kawalek papy, a 20-25 cm ponizej jest juz glina czyli moj rodzimy grunt. Wyglada na to ze, zasypali tym co odkopali dorzucili troche piachu przelecieli raz zagesczarka i wylali chudziak. I moje pytanie co teraz mam robić: wykopac to wszystko na metr i gescic warstwami od poczatku, czy może zostawic dorzucajac piachu 0-4 i dobrze zagescic. PS Dla pewnosci planuje zrobic teraz nawierty w fundamentach i zazbroic caly "chudziak" , koncowki zbrojenia wklejać na kotwe chemiczna, zbrojenie jak strop w projekcie co 15 cm. Mam nadzieje ze zapobiegnie to osiadania nawet jesli znowu cos tam zacznie sie obsuwac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekMr 12.05.2022 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2022 Czesc, jak moi budowlancy wsypali ziemię i przykryli to piaskiem i chcieli ubić, to KB ich tak zbeształ, że wyciagali całą ziemię łopatami ręcznie. Póżniej przyjechał piasek i ubijanie 400kg zagęszczarką wartwami po 20cm.Inaczej podloga się zapadnie. Jeśli zrobic to porządnie.Ewentualnie z ubezpieczenia zrobić remont. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts