Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brak zbrojenia dla ścianek kolankowych-jak to naprawić.Pomoc

Recommended Posts

Ot i to. Tytuł mówi wszystko. Buduję dom z poddaszem użytkowym, ściana jednbowarstwowa z Optiroca (bloczki keramzytowe), sposobem ? łatwo zgadnąć ? gospodarczym. Majster ze wsi, ale na tutejsze warunki dobry; nie pije, staranny, zachowuje porządek, stara się douczać, stawiane przez niego domy widziałem - stoją prosto, niektóre od lat. Ale jak to wiejski majster, ?upraszcza? sobie robotę. No i pojawia się tytułowy problem. Moja wiedza budowlana to parę lat lektur Muratora, ale mam wątpliwości, czy wszystkie ?nowoczesne? proponowane tam rozwiązania są absolutnie konieczne. Nie znam się jednak na tyle, żeby wiedzieć z czego bezkarnie można zrezygnować, a z czego w żadnym wypadku. Co się stanie, jeśli postawię ściankę kolankową bez słupków, a tylko zazbroję systemowo każdą warstwę i zrobię na górze wieniec. A jeśli słupki są konieczne, to jak się teraz zabrać do ich stawiania, skoro wieniec stropowy i strop już są zalane bez wypuszczonego zbrojenia?

ja osobiście nie odważyłbym się na zrezygnowanie ze słupków w ściankach kolankowych. W którymś z ostatnich nr Muratora była taka fotka, gdzie ściany kolankowe rozjechały się w budowanym domu pod ciężarem dachu. Obejrzyj to sobie, polecam!

Ja proponowałbym nawiercanie wieńca i kotwienie tam prętów na słupki. Kotwienie przy użyciu betonu/kleju na bazie cementu lub kleju żywicznego (używanego w kopalniach do kotwienia obudowy górniczej). Pracy dużo, ale chyba warto :wink:

jeżeli jesteś na tym etapie to nic straconego przy obecnym stanie zamocowań różne kotwy itp nawierć otwosy w stropie dospawaj do kotwy pręty zbrojeniowe i przykręć po 4 takie pręty na słupek, o rozstawie nie bedę się wypowiadał bo inni lepiej wiedzą, a dalej postępuj jakbyś te pręty wyprowadził ze zbrojenia w wieńcu (staraj się nie trafić w zbrojenie wieńca podczas wiercenia)

Sposoby są więc nie ma tragedii. Teraz są takie zaprawy i kleje że wszystko mozna, choć rozkucie i przyspawanie wydaję się najbardziej logiczne. Miłej zabawy szczeólnie w rozkuwaniu.

Pozdrawiam

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: kodi_gdynia dnia 2002-08-29 13:22 ]

myślę że dużooo więcej zachodu będzi z rozkuwaniem wieńca niż z wierceniem a efekt będzie podobny. W końcu wieniec i strop to ma być monolit a nie jakiś poklejony zlepek betonu, ja w kilku miejscach łączyłem za sobą w ten sposób elementy wylane z betonu z elementemi dolewanymi i jakoś się trzyma kilka lat bez pęknięć

Ja bym na pewno poradził się konstruktora. Jeśli nie zdecydujesz się na rozkuwanie/spawanie/wiercenie może można ratować się (oprócz wieńca oczywiście) odchudzeniem więźby i pokrycia (wymuszoną blachodachówką). Ale to tylko mój amatorski wymysł! Mój majster pytał mnie, czym chcę kryć, bo od tego zależy przekrój (waga) krokwi, płatwi itp. Ważny jest też kąt nachylenia dachu, dlatego uważam, że niezbędna jest porada konstruktora.

Witam

W przypadku gdy stal nie jest spawalna to pozostało Ci rozkucie wieńca w sposób umożliwiający zamontowanie kotwy z hakiem pod zbrojenie i zlanie razem ze słupkiem. Zadanie wieńca to spięcie całego budynku i zadanie to spełnia zbrojenie, wykuwanie punktowe betony i ponowne zabetonowanie nie ma większego wpływu na jego pracę. Oczywiście nie możemy uszkodzić zbrojenia.

Pozdrawiam Jacek

Ps. Wszelkie klejenia muszą dać gwarancje, że sprawdzają się w elementach rozciąganych.

• 4 weeks później...
Sam miałem problem ze ścianką kolankową - konstruktor z architektem "zapomnieli" o słupkach, a była to ścianka 25cm b.k. przy konstrukcji dachu krokwiowo-jętkowej (ważnę, bo prościej jeżeli są płatwie). Po wielu konsultacjach dołożono mi płatwie. Naprawienie u Ciebie skoro nie masz jeszcze wymurowanych ścianek będzie trochę prostsze. Można kuć, a można wiercić i wkleić zbrojenie na specjalistyczne kleje. Nie jestem specjalistą, więc Ci nie podam szczegółów, żeby nie wprowadzać w błąd. Poradź się konstruktora z prawdziego zdarzenia. Dodam że ścianki takie jakie masz są kiepskie. Nie robi się wzmocnień jeżeli ścianka jest z pełnej cegły, szer>0.5 h, a konstrukcja dachu jest płatwiowa.

Ekipa budowlana podniosła w moim domu ścianę kolankową o jeden bloczek betonu komórkowego (szer. 24 cm)- w sumie wysokość: 3 bloczki + wieniec. W projekcie były dwa bloczki i ..... nie wiem co z wieńcem bo projekt okazał się kiepski. Fachowcy poradzili zrobienie obliczeń. Konstruktor z uprawnieniami zrobił obliczenia dla wykonanego budynku i wyszło wszystko OK (co prawda obliczenia dotyczą stropu, ale chodziło o ścianę kolankową). Może ktoś z Muratora mógłby zabrać głos w tej sprawie na Forum.

Skoro podniosłeś wysokość ściany kolankowej tzn., że traktujesz to poddasze naprawdę użytkowo. Radzę więc nie oszczędzać na własnym bezpieczeństwie i zrobić te wzmocnienia poprzez nawiercenie wieńca( naprawdę krótko się to robi ) i zalanie nowego pionowego zbrojenia.

Jeśli z innych względów nie chcesz tego zrobić to przynajmniej weź fachowca, który dobierze Ci konstrukcję dachu ( koszty będą wyższe ). Możesz też olać te nasze dobre rady i wsłuchiwać się w porywy wiatru. W końcu jest ryzyko jest zabawa!

Prawdę mówiąc miałem dokładnie ten sam problem. Konstruktor kazał nawiercić otwory na głębokość 20 cm w wieńcu i zamocowac na silny beton. (otwoty powinny mieć większą średnice). Zbrojenie ze słupków powinno łączyć się z zbrojeniem górnego wieńca. Pozostaje jescze kwestia gęstości słupków u mnie przy ściance 50 cm są co 1,5m ale najelpiej zrobić tak aby wypadały pod krokwiami.