ezg2014 14.04.2022 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2022 W lutym br. założono mi instalację fotowoltaiczną i złożyłem wniosek do PGE o przyłączenie instalacji fotowoltaicznej.Obecnie dostałem pismo z PGE pod tytułem "Potwierdzeniu możliwości świadczenie dystrybucji energii elektrycznej i określenie parametrów technicznych dostaw Wytwórcy (Mikroinstalacja).Po pierwsze nazwali mnie wytwórcą a nie prosumentem. Złożyłem papiery przed 31.03.2022r. Czy będę w systemie net-metering skoro nazwali mnie wytwórcą?Po drugie ostatnie zdanie w tym piśmie mówi, że przyłączany oświadczył, że uczestniczy w programie "Mój prąd". Nic takiego nie oświadczałem. Chcąc być w programie "Mój prąd" muszę być w systemie net-billing.A przecież złożyłem papiery przed 31.03.2022r, żeby być prosumentem.Co się dzieje?Czy PGE stosuje jakieś haczyki , żeby być w net-billingu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 14.04.2022 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2022 Pewno tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 14.04.2022 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2022 W lutym br. założono mi instalację fotowoltaiczną i złożyłem wniosek do PGE o przyłączenie instalacji fotowoltaicznej. Obecnie dostałem pismo z PGE pod tytułem "Potwierdzeniu możliwości świadczenie dystrybucji energii elektrycznej i określenie parametrów technicznych dostaw Wytwórcy (Mikroinstalacja). Po pierwsze nazwali mnie wytwórcą a nie prosumentem. Złożyłem papiery przed 31.03.2022r. Czy będę w systemie net-metering skoro nazwali mnie wytwórcą? Po drugie ostatnie zdanie w tym piśmie mówi, że przyłączany oświadczył, że uczestniczy w programie "Mój prąd". Nic takiego nie oświadczałem. Chcąc być w programie "Mój prąd" muszę być w systemie net-billing. A przecież złożyłem papiery przed 31.03.2022r, żeby być prosumentem. Co się dzieje? Czy PGE stosuje jakieś haczyki , żeby być w net-billingu? Życie Nie zorientowałeś się jeszcze, że od 7 lat jesteś dla PIS jedynie "głosem" ? A oni robią swoje, nie patrząc na "głosy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 14.04.2022 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2022 tutaj masz coś na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ezg2014 14.04.2022 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2022 Złożyłem wniosek papierowy. Słowa tam nie ma o programie Moj prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kpc21 15.05.2022 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2022 (edytowane) Tutaj: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3590853-90.html dokument tak zatytułowany ktoś (przyszły prosument) dostał w lipcu 2020. Kiedy o nowych zasadach chyba jeszcze mowy nie było. Więc raczej nie należy się tym przejmować – pewnie to standardowy druk obowiązujący już od dłuższego czasu. Sam właśnie dostałem to pismo, i ono przyszło od Dystrybucji, dokładniej – od mojego rejonu energetycznego. Czyli dotyczy aspektów technicznych, a nie rozliczeniowych. A od strony technicznej wytwórcą zawsze jesteś – oddajesz energię do sieci... Dystrybucja przecież nie wnika w żaden sposób, i pewnie nawet nie wie, czy masz umowę prosumencką, czy też nie. Ja tej adnotacji o programie Mój Prąd nie mam, ale możliwe, że to się wiąże z tym, że do programu Mój Prąd potrzebujesz odpowiednie zaświadczenie o przyłączeniu mikroinstalacji od energetyki. Takie samo zaświadczenie jest też potrzebne przy programie Czyste Powietrze. I zapewne jest to dla nich informacja, że takie zaświadczenie mają ci po prostu wydać. Edytowane 15 Maja 2022 przez kpc21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts