lspyra 15.04.2022 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2022 Witam Jestem na etapie układania rur do rozdzielacza kolektora poziomego pompy ciepła. Od wyjścia z budynku do rozdzielacza mam jakieś 12-13m wzdłuż ściany budynku i chcę je ułożyć 1m od ławy fundamentowej, w tym miejscu pojawia się problem ponieważ obydwie rury cę położyć obok siebie, a na wyjściu z pompy ciepła może zejść poniżej 0CNie chcę zamrozić gruntu obok ławy fundamentowej i dodatkowo chłodzić to co ogrzanego czynnika kolektora.Myślałem o zaizolowaniu szarymi otulinami ale czy to wystarczy i czy przypadkiem nie nasiąknie wodą?Lub zastosować otuliny styropianowe. Która opcja będzie lepsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 17.04.2022 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2022 Zastosuj otuliny z tzw twardej pianki PUR. Są to praktycznie jedyne izolacje nadające się do zakopania w ziemi. Poszukaj w ofercie firmy MAT z Łodzi, ewentualnie Izoterm Steinbacher. Od razu mowie ze nie mam na celu nikogo reklamować.Możesz mieć problem z dopasowaniem średnic ponieważ te izolacja sa produkowane pod rury stalowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts