Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strop żelbetowy

Recommended Posts

Powitać. Jestem w trakcie budowy domu parterowego samemu. Do tej pory doszedłem do końca murów nosnych. Strop żelbetowy o pow 200m2 (razem z wiencami) pow do zaszalowania 185m2. Strop podzielony na 5 stref. Największe rozpiętości to 6x8, 7x5, 5x8. Grubosc 18cm ale na 6x8 20cm. Szalunek z deski calowki, stemple drewniane. Jako podpory nosne ma iść 2xdeska calówka skręcona razem na przemian na wysoki kant, minimum 12cm wysokości i na to 1x deska na płasko czyli robi się nam dźwigar w kształcie litery T. Na płasko aby skręcić deskę szalunkowa od dołu. Całość kręcona na wkrety 45mm. Co ile dać taki dźwigar a co ile stemple? Jak to określić. Mam na to 500szt stempla obecnie ale jak będzie potrzeba to coś jeszcze mogę dokupić.

Jak masz dobre doki i stemple stalowe to ok 1mx1m.

Jak chcesz to robić na deskach i stemplach drewnianych to max 70x70cm.

Robię na deskach. Miały być na jako legary zastosowane kantowki 100x100 ale na chwilę obecną nigdzie nie można dostać. A jak gdzieś są to max 4m długie. Co mnie nie ratuje bo rozpiętości ma 5-6m. Stemple drewniane, deska 2x na kant. Myślałem zrobić co 55 cm legary z desek i co 55-60 stemple. Tak to raczej bez problemu wytrzyma ciężar?

Dobrze zabezpiecz połączenie pasa ( te litery T) ze stemplem, aby się nie wykręciły na bok. Poszycie od góry gwoździami przybijaj, będziesz widział lepiej, bo takie kręcenie od dołu to mordęga

Stemple z legarem maja być skręcone.

Miało być od dołu kręcone aby później łatwo rozebrać szalunek bez rwania całości. Jeśli od góry bicie gwoździami to deska na płasko raczej nie potrzebna by była.