Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Myszy w elewacji ze styropianu...RATUNKU

Gość furgus

Recommended Posts

Gość furgus
Mam już ocieplony dom styropianem 12cm. Niestety przy wejściowych drzwiach nie ma kleju ani siatki ponieważ mam wstawione stare drzwi i majster wstrzymał się z wykończeniem szpalet. No i tam właśnie wlazły mi myszy. Co mam robić? Może ktoś miał podobny problem?

No to witam w klubie, u mnie nie zamontowaliśmy bramy w garażu, zostawiliśmy kawałek nieobrobiony i za chwilę myszy siedziały sobie w najlepsze pod podbitką. Na razie nie myślę o tym ile zeżarły styropianu, ile napaskudziły i ile trupków padło. Zapachy nie unoszą się miłe. Póki co nabiliśmy gęstą siatkę metalową na odsłonięty styropian, rozłożyliśmy więcej trutek i pułapek. Na razie nie ma chętnych do rozebrania podbitki, posprzątania i oszacowania strat. Na szczęście garaż jest wolnostojący, przy zostawianiu otworu na drzwi wejściowe do domu byliśmy już mądrzejsi.

Myszki, tego to nie cierpię – przeważnie w styropianie i wełnie.

Co zrobić …. na pewno nie radziłbym zatykać dziurki którą weszły bo żeby wyjść zrobią sobie następną dziurkę. Wiec trzeba je dokarmiać :lol: trutkami o szybkim działaniu lub pułapki.

Powodzenia w walce z gryzoniami .

• 2 years później...

Odświeżam stary wątek bo aktualny temat :cry:

Właśnie mam ocieplany domek i przy wejściu gdzie nie jeszcze nie zdążono obrobić drzwi wlazły myszy. Szczeliną pomiędzy murem a styropianem 15-stką. Słyszałem jak skrobią (tak to odkryłem). Wysłuchałem dwie sztuki ale kto wie ile ich tam jest i gdzie. Szkoda, że na ten temat nie trafiłem tydzień wcześniej ale temat z 2004 roku.

Co byście radzili zrobić?

poszukać innych wątków bo było sporo o tym. :D

np.:

http://forum.muratordom.pl/myszy-biegaja-po-suficie-poddasza-jak-tam-wlazly,t110897.htm?highlight=myszy

http://forum.muratordom.pl/zdechla-mysz-pod-podloga,t97369.htm?highlight=myszy

Myszy przegryzają się przez styro, raczej go nie zeżrą. Pozostaje albo podsypanie trutki mumifikującej po "wejścia" do ich kanałów albo zastosowanie odstraszacza ultradźwiękowego.