vexever 18.04.2022 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2022 Założyłem u siebie okna Vetrex V82 z ukrytymi zawiasami. Vetrex stosuje okucia ROTO NT Designio. Po otwarciu okna u góry skrzydło jest luźne i po prostu lata. Każdy zapewnia, że jest to normalne i tak ma być! Przecież to jest jakaś kpina. Sprzedający nie wspominał o niczym, że okna tak będą pracować na ukrytych zawiasach. Jakbym wiedział, to na pewno wziałbym zwykłe zawiasy. Czy ktoś posiada ukryte zawiasy i okno jest w 100% stabilne, bez ruszania się na górnym zawiasie? Ewentualnie, czy może wymienić okucia na inne? (podobno ROTO tak ma, ale czy inne też tak pracują?) Czy może przerobić okno na normalne zawiasy? Proszę o rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stary 18.04.2022 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2022 Założyłem u siebie okna Vetrex V82 z ukrytymi zawiasami. Vetrex stosuje okucia ROTO NT Designio. Po otwarciu okna u góry skrzydło jest luźne i po prostu lata. Każdy zapewnia, że jest to normalne i tak ma być! Przecież to jest jakaś kpina. Sprzedający nie wspominał o niczym, że okna tak będą pracować na ukrytych zawiasach. Jakbym wiedział, to na pewno wziałbym zwykłe zawiasy. Czy ktoś posiada ukryte zawiasy i okno jest w 100% stabilne, bez ruszania się na górnym zawiasie? Ewentualnie, czy może wymienić okucia na inne? (podobno ROTO tak ma, ale czy inne też tak pracują?) Czy może przerobić okno na normalne zawiasy? Proszę o rady. To nie jest żadna kpina, bowiem budowa zawiasów ukrytych jest taka, że praktycznie wszystkich producentów, po otwarciu skrzydła, mają większy luz na górze- jednak nie na tyle, aby groziło to jakimś wypadkiem. Nie rozumiem, gdzie leży problem dla normalnego użytkownika? Okna mają spełniać swoją rolę po zamknięciu (być szczelne na wodę, powietrze, sztywne, etc.), ale ich budowa nie służy temu, by je szarpać po otworzeniu... Przy takim "telepaniu" na siłę kiedyś wyskoczy ramię z rozwórki czy rozepnie się w innym miejscu i pojawi się problem. Można wymienić zawiasy i niestety, część górnego okucia z konieczności, jednak pozostaną otwory na ościeżnicy. Tylko w jakim celu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 19.04.2022 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2022 Kpiną jest tu dla mnie co innego. Zawiasy ukryte tak mają. Może się wydawać mniej pewne niż klasyczne, ale tylko WYDAWAĆ. "Wypadające" zwykłe okucie widziałem, ukrytych jeszcze nie a mam zamontowanych dużo różnych okien od ponad 10 lat. Kurczę, mi się wydaje że dobre salony mają takie okna na ekspozycjach i można to przed zakupem zobaczyć.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 19.04.2022 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2022 Mam wstawione okna od Adams okucia Siegenia Titan AF. Okna są zarówno z zawiasami ukrytymi jak i zwykłymi. Nie zauważyłem aby jedne skrzydła latały bardziej niż inne. Aż muszę się przejść na budowę i sprawdzić.Nie wiem jak mocno musiały by się rylać skrzydła aby zrezygnować z wygodniejszego mycia okien z ukrytymi zawiasami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts