muny1982 19.04.2022 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2022 Witam,kupiłem dom w zeszłym roku i mam taki problem, że pianka wokół ram okien jest utleniona. Sytuacja wygląda tak, że z zewnątrz jest styropian 10cm z położonym tynkiem, od wewnątrz już ładnie wszystko obrobione z zamontowanymi parapetami. Jak mogę najmniej inwazyjnie dostać się, żeby pozbyć się utlenionej pianki i w jej miejsce położyć nową? Myślałem, żeby zrobić to od zewnątrz, czyli wyciąć w tych bokach wokół okien takie jakby trójkąty do wewnątrz i wydłubać piankę. Tylko pytanie jak to później obrobić i czym, żeby to miało wygląd? Podpowiecie coś w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 19.04.2022 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2022 Sytuacja wygląda tak, że z zewnątrz jest styropian 10cm z położonym tynkiem, od wewnątrz już ładnie wszystko obrobione z zamontowanymi parapetami. Skoro okna są już obrobione na gotowo (styropian, elewacje) to skąd wiesz, że pianka jest utleniona i wymaga wymiany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muny1982 19.04.2022 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2022 Skoro okna są już obrobione na gotowo (styropian, elewacje) to skąd wiesz, że pianka jest utleniona i wymaga wymiany? Zauważyłem, że firanka się rusza przy jednym oknie, więc odkułem kawałek tynku przy jednym oknie i widać, że pianka jest utleniona. Zakładam, że przy innych jest tak samo bo jak przystawiam rękę to czuć powiew powietrza przy wietrznych dniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 19.04.2022 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2022 Zauważyłem, że firanka się rusza przy jednym oknie, więc odkułem kawałek tynku przy jednym oknie i widać, że pianka jest utleniona. Zakładam, że przy innych jest tak samo bo jak przystawiam rękę to czuć powiew powietrza przy wietrznych dniach. Bardziej obstawiam braki w pianie niż samo utlenienie. W jednym i drugim przypadku pozostaje odkuć tynk, wygrzebać co się da, uzupełnić pianę, dać powłokę zabezpieczającą i otynkować ponownie. A może" tylko" przewiew z samego okna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muny1982 19.04.2022 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2022 Bardziej obstawiam braki w pianie niż samo utlenienie. W jednym i drugim przypadku pozostaje odkuć tynk, wygrzebać co się da, uzupełnić pianę, dać powłokę zabezpieczającą i otynkować ponownie. A może" tylko" przewiew z samego okna ? Jeżeli chodzi o przewiew z okna to sądzę, że to nie to, bo każde okno ma taki problem. Po odkuciu tynku przy jednym widzę że pianka była wystawiona na działanie słońca zapewne przez jakiś czas i przepuszcza powietrze. Co masz na myśli "dać powłokę zabezpieczającą" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 20.04.2022 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2022 Sama pianka zawsze będzie /szybciej lub później / przepuszczać powietrze. Dlatego prawidłowy montaż zakłada, że się ją dodatkowo zabezpiecza foliami/ masami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts