Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ekogroszek na pompę ciepła 6kW z grzejnikami

zenko112

Recommended Posts

Cześć,

posiadam dom 140m2 opalany ekogroszkiem. Zużycie roczne to 3 tony ( ogrzewanie grzejnikowe + CWU). Typowa temperatura w pokojach to 22-24C.

Bardzo prosty układ z 1 pompą obiegową + grzejniki.z termostatami.

temperatura na piecu ustawiana to 53-55C. Bardzo rzadko ustawiałem więcej. ( Grzejniki raczej są przewymiarowene )

Zastanawiam się nad wpięciem w układ pompy Monobloka Kaisai KHC-06RY1. 6kW.

oglądałem też samoróbki z klimatyzatorów. ale do tego trzeba wiedzę i sprzęt aby to zrobić.

Czy ktoś miał podobne doświadczenia ? Może coś doradzić ?

Zenon

Jakie ma być zadanie tej pompy ciepła? Jeżeli ma zastąpić kocioł to nie da rady, 6kW to będzie za mało. Jak mix - odradzam. Na Youtube jest kilka ciekawych filmów o pompach, szczególnie pewnej firmy, której nazwy nie wymienię, ale kojarzy się z obrabiarkami sterowanymi numerycznie ;) Chodzi o to, że pompa ciepła nie korzysta ze standardowych pomp do CO tylko ma własną, gdzie przepływ wody jest dużo większy, przez co pomimo niższej temp. wyjściowej z pompy ciepła niż z CO uzyskujesz podobną moc grzejnika bo przepływ wymusza to, że całość grzejnika jest bardziej wygrzana.

PS. temp. w pomieszczeniach reguluj bardziej termostatami niż kotłem, temperatura wody na kotle 55st. to za nisko, powoduje szybszą korozję czy coś tam.

Jakie ma być zadanie tej pompy ciepła? Jeżeli ma zastąpić kocioł to nie da rady, 6kW to będzie za mało. Jak mix - odradzam. Na Youtube jest kilka ciekawych filmów o pompach, szczególnie pewnej firmy, której nazwy nie wymienię, ale kojarzy się z obrabiarkami sterowanymi numerycznie ;) Chodzi o to, że pompa ciepła nie korzysta ze standardowych pomp do CO tylko ma własną, gdzie przepływ wody jest dużo większy, przez co pomimo niższej temp. wyjściowej z pompy ciepła niż z CO uzyskujesz podobną moc grzejnika bo przepływ wymusza to, że całość grzejnika jest bardziej wygrzana.

PS. temp. w pomieszczeniach reguluj bardziej termostatami niż kotłem, temperatura wody na kotle 55st. to za nisko, powoduje szybszą korozję czy coś tam.

Co za bzdury !!!

Co za bzdury !!!

Każdy z nas przekazuje taką wiedzę, jaką posiada, jeśli ktoś się z tym nie zgadza, to ma do tego prawo. Jeśli uważasz, że to co ja piszę to bzdury i wprowadzam kolegę w błąd, to odnieś się proszę do zagadnień które poruszyłem i je naprostuj - w ten sposób czytający wątek dowiedzą się czegoś wartościowego.

Ja piszę na podstawie swoich doświadczeń - u mnie przy temp. co 65 st. instalacja alupex 16, grzejniki purmo, termostaty, pompy na 1 biegu bardzo często jest tak, że termostat załącza i wyłącza grzejnik, bo w pomieszczeniu osiągana jest "zadana" temperatura. Co za tym idzie, przy pompie ustawionej na minimum często góra grzejnika jest ciepła, a dół chłodny. Nie jest to problemem, to tak jak kolega mam przewymiarowane grzejniki.

I teraz pytanie - jaka jest moc takiego grzejnika przy temp. wyjściowej z CO 65st. C kiedy tylko połowa grzejnika jest ciepła, a jaka byłaby przy temp. 50 st. C przy dużo większym przepływie wody, gdyby był wygrzany równomiernie na całości?

Każdy z nas przekazuje taką wiedzę, jaką posiada, jeśli ktoś się z tym nie zgadza, to ma do tego prawo. Jeśli uważasz, że to co ja piszę to bzdury i wprowadzam kolegę w błąd, to odnieś się proszę do zagadnień które poruszyłem i je naprostuj - w ten sposób czytający wątek dowiedzą się czegoś wartościowego.

Ja piszę na podstawie swoich doświadczeń - u mnie przy temp. co 65 st. instalacja alupex 16, grzejniki purmo, termostaty, pompy na 1 biegu bardzo często jest tak, że termostat załącza i wyłącza grzejnik, bo w pomieszczeniu osiągana jest "zadana" temperatura. Co za tym idzie, przy pompie ustawionej na minimum często góra grzejnika jest ciepła, a dół chłodny. Nie jest to problemem, to tak jak kolega mam przewymiarowane grzejniki.

I teraz pytanie - jaka jest moc takiego grzejnika przy temp. wyjściowej z CO 65st. C kiedy tylko połowa grzejnika jest ciepła, a jaka byłaby przy temp. 50 st. C przy dużo większym przepływie wody, gdyby był wygrzany równomiernie na całości?

Masz ewidentnie spieprzoną instalację pompy ciepła.

Jeśli pompa ciepła do grzejników to musi być bufor pomiędzy, to po pierwsze. Po drugie pompki obiegowe, które są na wyposażeniu pomp ciepła, przynajmniej w markowych pompach p-w są to pompki standardowe, które z powodzeniem obsługują i grzejniki i podłogówkę.

Po trzecie, to jakiej mocy grzewczej pompa jest potrzebna do domu nie decyduje instalacja tylko straty ciepła domu.

Po czwarte, siłowniki na grzejnikach to błąd, właśnie one powodują wyłączanie i włączanie pompy ciepła czyli tzw taktowanie. Dlatego przy grzejnikach bufor jest niezbędny !

Masz ewidentnie spieprzoną instalację pompy ciepła.

Jeśli pompa ciepła do grzejników to musi być bufor pomiędzy, to po pierwsze. Po drugie pompki obiegowe, które są na wyposażeniu pomp ciepła, przynajmniej w markowych pompach p-w są to pompki standardowe, które z powodzeniem obsługują i grzejniki i podłogówkę.

Po trzecie, to jakiej mocy grzewczej pompa jest potrzebna do domu nie decyduje instalacja tylko straty ciepła domu.

Po czwarte, siłowniki na grzejnikach to błąd, właśnie one powodują wyłączanie i włączanie pompy ciepła czyli tzw taktowanie. Dlatego przy grzejnikach bufor jest niezbędny !

Nie mam spieprzonej instalacji pompy ciepła, bo nie mam pompy ciepła, tylko kocioł na ekogroszek :) Mój system grzewczy to kocioł 15kw, sprzęgło hydrauliczne z 2 wyjściami - osobno na piętro grzejniki, osobno na parter podłogówka, każde wyjście podłączone do rozdzielacza. W sumie mam 3 pompy obiegowe. Do tego zawór ATV, wszystko podłączone zgodnie z instrukcją do kotła.

ad. po trzecie -kolega ma dom 140 m2 i ja mam dom 140m2, kolega spalił 3t. ekogroszku, ja spaliłem 3,5t ekogroszku i prawdopodobnie jest to kwestia tylko i wyłącznie temperatury, u mnie 24 to minimum. Reasumując niewiele różni nasze domy, na tym oparłem swoją ocenę tego, że 6kw nie wystarczy, bo u mnie wyliczono że potrzebowałbym pompę 12kw

Musimy się kłucić? Po co nam to :) Kolega porady potrzebuje, zasadnicze pytania to:

- czy 6kw wystarczy - moim zdaniem nie

- czy w taki układ jak ma kolega można wpiąć pompę - zgadzam się z tobą w 100%, pompa to nie kocioł na ekogroszek i wymaga innego osprzętu, wspomniany bufor, rury o odpowiednich przekrojach do rozdzielaczy

Co do termostatów - dlaczego to jest błąd przy PC? Chodzi o instalację z buforem, czy bez bufora?

Dziekuje za pierwsze sugestie. Jakie by nie były zawsze są cenne.

Palę ekogroszkiem juz 10 rok. Średnie zużycie to jak pisałem do 3 ton rocznie.

Pompe chciałbym używać zamiennie. Albo pompa - kiedy się "lekko" pali - czy okresy jesienno-wiosenne. Węgiel odpalać kiedy jest już poniżej -5.

Piec nie pracuje cały czas.

W zimie tj od listopada-marca - Rozpalam o 6:00 - 19:00. temp. nastawiana 53-55C Przez noc nie pracuje

wiosna-jesień - odpalam o 6:00-11:00 i później od 18:00-20:00.

Rozpala się sam - w palniku zawsze pozostanie trochę żaru i sam się rozpali po przerwie.

Termostaty na grzejnikach też tak działają , że z reguły się zamykają i grzejniki są do połowy ciepłe.

Jeżeli na piecu ustawiałem np. 60C - to termostaty działały- były ustawione na 3 ale w domu było 25C.

Z piecem na eko próbowałem ustawiać temp. np. 42C ale palenie 24h - cały czas i w domu było 22-23C -

Stąd ten pomysł na pompę. Będe dawał na grzejniki np 42-45C ale przez 24h a nie 53-55C przez 16h.

Eko teraz kosztuje 2500zł/t a kosztował rok temu 900zł/t