Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła Kołton vs.Panasonic vs.Atlantic

sensejako

Recommended Posts

Cześć,

buduje dom szkieletowy i stoję przed wyborem pompy ciepła. dom będzie parterowy, około 130m powierzchni, ogrzewanie podłogowe na całości.

Mam trzy oferty pomp ciepła i nie wiem w jaki sposób dobrze zdecydować o tym którą wybrać.

DO wyboru mam:

Panasonic High-Performance 7 kW za około 32 000

AIRCOMPAKT Kołtona P0916 9 kW za około 54 000

Atlantic Extensa DUO 10kW za około 29 000

W tych cenach mam już cały montaż, zbiorniki CWU i zapasowe (chociaż w różnych rozmiarach i też chętnie usłyszę, jak dobrze zdecydować o tym jaka wielkość będzie odpowiednia).

Czytałem opinie na forum, że Panasonic to bezpieczny wybór - trochę nie jestem pewien tylko mocy 7kW. Czytałem też, że Kołton to zazwyczaj przepłacanie, chociaż firma jest polska i podobno "robi dobrze"

Cześć,

buduje dom szkieletowy i stoję przed wyborem pompy ciepła. dom będzie parterowy, około 130m powierzchni, ogrzewanie podłogowe na całości.

Mam trzy oferty pomp ciepła i nie wiem w jaki sposób dobrze zdecydować o tym którą wybrać.

DO wyboru mam:

Panasonic High-Performance 7 kW za około 32 000

AIRCOMPAKT Kołtona P0916 9 kW za około 54 000

Atlantic Extensa DUO 10kW za około 29 000

W tych cenach mam już cały montaż, zbiorniki CWU i zapasowe (chociaż w różnych rozmiarach i też chętnie usłyszę, jak dobrze zdecydować o tym jaka wielkość będzie odpowiednia).

Czytałem opinie na forum, że Panasonic to bezpieczny wybór - trochę nie jestem pewien tylko mocy 7kW. Czytałem też, że Kołton to zazwyczaj przepłacanie, chociaż firma jest polska i podobno "robi dobrze"

Chcesz miec dobrze i dobrze wybrac to najpierw trzeba obliczenia OZC. Co do pompy to poczytaj o Daikin Altherma 3, sa do wyboru o mocy 6 i 8 kW (do tego domu) zintegrowana o poj 230 lub 180 l zasobnik cwu. Serwis fabryczny. Cenowo nieco wiecej niz za Panasonica duzo duzo mniej od Kołtona. Bez liczenia ten dom będzie miał nie wiecej niz 8 kW, ile dokladnie to po obliczeniach. Bez obliczen to tylko zgadywanie a nie dobry wybór

• 3 months później...