sensejako 20.04.2022 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2022 Cześć, buduje dom szkieletowy i stoję przed wyborem pompy ciepła. dom będzie parterowy, około 130m powierzchni, ogrzewanie podłogowe na całości. Mam trzy oferty pomp ciepła i nie wiem w jaki sposób dobrze zdecydować o tym którą wybrać.DO wyboru mam:Panasonic High-Performance 7 kW za około 32 000AIRCOMPAKT Kołtona P0916 9 kW za około 54 000Atlantic Extensa DUO 10kW za około 29 000 W tych cenach mam już cały montaż, zbiorniki CWU i zapasowe (chociaż w różnych rozmiarach i też chętnie usłyszę, jak dobrze zdecydować o tym jaka wielkość będzie odpowiednia). Czytałem opinie na forum, że Panasonic to bezpieczny wybór - trochę nie jestem pewien tylko mocy 7kW. Czytałem też, że Kołton to zazwyczaj przepłacanie, chociaż firma jest polska i podobno "robi dobrze" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 20.04.2022 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2022 Cześć, buduje dom szkieletowy i stoję przed wyborem pompy ciepła. dom będzie parterowy, około 130m powierzchni, ogrzewanie podłogowe na całości. Mam trzy oferty pomp ciepła i nie wiem w jaki sposób dobrze zdecydować o tym którą wybrać. DO wyboru mam: Panasonic High-Performance 7 kW za około 32 000 AIRCOMPAKT Kołtona P0916 9 kW za około 54 000 Atlantic Extensa DUO 10kW za około 29 000 W tych cenach mam już cały montaż, zbiorniki CWU i zapasowe (chociaż w różnych rozmiarach i też chętnie usłyszę, jak dobrze zdecydować o tym jaka wielkość będzie odpowiednia). Czytałem opinie na forum, że Panasonic to bezpieczny wybór - trochę nie jestem pewien tylko mocy 7kW. Czytałem też, że Kołton to zazwyczaj przepłacanie, chociaż firma jest polska i podobno "robi dobrze" Chcesz miec dobrze i dobrze wybrac to najpierw trzeba obliczenia OZC. Co do pompy to poczytaj o Daikin Altherma 3, sa do wyboru o mocy 6 i 8 kW (do tego domu) zintegrowana o poj 230 lub 180 l zasobnik cwu. Serwis fabryczny. Cenowo nieco wiecej niz za Panasonica duzo duzo mniej od Kołtona. Bez liczenia ten dom będzie miał nie wiecej niz 8 kW, ile dokladnie to po obliczeniach. Bez obliczen to tylko zgadywanie a nie dobry wybór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jakobs1977 31.07.2022 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2022 O kurcze ja na Atlantic Extensę AI Duo 8KW dostałem, z dostosowaniem kotłowni, wycenę na 42tys. W tym bufor 100l i Zbiornik CWU 200l. No i jeszcze wyniesienie demontaż starego kotła, hope że z wyniesieniem Śląsk Rybnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts