Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oczyszczalnia

Sylwek 35

Recommended Posts

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najlepiej wybrać takie rozwiązania biologiczne, które mają następujące cechy:

- osobny osadnik wstępny jako osobny zbiornik lub oddzielony pełną przegrodą od kolejnej komory, graf tego nie ma

- dostęp do wszystkich komór poprzez duże włazy,

- pojemność ponad 3,5m3 dla 5 osób, graf to ma, a eko-bio tego nie ma, a vh6 dół :(

- dobra dmuchawa z auto wyłączeniem przy uszkodzeniu membrany, bo taką da się naprawić

- automatyczną recyrkulację recyrkulację osadu do osadnika i mało to kto ma, ale to też zależy od technologii

To takie minimum powyżej. Jak masz grunt ciężkie i wodę gruntową płytko to się zastanów się dwa razy, czy robić oczyszczalnię, a nie porządne i szczelne szambo :(

Jak nadal się upierasz przy oczyszczalni to odprowadzenie do drenażu w nasypie i do tego pompa lub przepompownia co najmniej dochodzi w kosztach. To bardzo ważne, aby pompa była ekstra, a nie z supermarketu, bo od tego cały przepływ i działanie wszystkiego zależy.

Inna sprawa to wytrzymałość zbiornika oczyszczalni. Ja bym bez solidnej obsypki z cementem, żadnego z tych co myślisz nie montował :(

Edytowane przez WojtekINST

Mam zwykle szambo i trzeba je często opróżniac i dlatego chcę oczyszczalnie żeby oczyszczony ściek puścic do tego szamba i wykorzystać wodę do podlewania i dodatkowo studnie chłonna zrobić w razie nadmiaru jakby się zapomniało że jest pełny zbiornik,kolega ma zwykła drenażowa jednokomorowa i jakoś działa i takie same warunki.to jaki konkretnie model byś polecił?koło 10 tys żeby mnie nie zrujnowało... Dzięki za informacje

Czyli wyobrażasz to sobie tak, że kupisz biologie za nią wykorzystasz istniejące szambo i jak się napełni to przelewem do studni chłonnej ?

Nie obraź się, ale zacznij myśleć od drugiej strony, czyli od tego czy wsiąknie. Zrób głębszy wykop, wlej wodę i zobacz jak szybko wsiąknie, a jak Ci się nie chce to trzeba w geologa inwestować.

Jak potwierdzisz, że wsiąknie to dopiero szukasz oczyszczalni biologicznej. Zapomnij, o kwocie 10 tyś, bo to zdecydowanie za mało na takie kombinowanie.

Jakie oczyszczalnie wybrać to już duży problem i traktuj to tylko jako przykład:

- graf actibio na 6 osób, to dwa zbiorniki i technologia SBR,

- wobet-hydret, zbs-5c na 5 osób to jeden zbiornik, za to bardzo twardy i dwupłaszczowy oraz SBR,

- kingspan, bioficient 6 na 6 osób to jeden zbiornik i przepływowy,

No może nie odpadają, bo to zależy co chcesz mieć. Bardziej się przy takich namęczysz, aby uzyskać jakiś efekt. Więcej funduszy to też łatwiej i bliżej do efektu.

Efekt to ogólnie lepsze oczyszczenie albo dłuży okres działania w pobliżu tego co producent reklamuje :) . Oczywiście w hasła reklamowe oczyszczalni biologicznych nie można wierzyć tylko sprawdzać wyposażenie i pojemności oraz inne informacje, które coś konkretnego dają

W sumie można też inaczej zrobić. Wstawić biologię z pompą w środku i dwoma wyjściami, które przełączasz ręcznie zaworem. Jak chcesz to idzie do szamba, a jak nie to studni chłonnej. Jednak ja nadal wątpię w sensowność tej studni chłonnej u Ciebie :( .

Wadą takiej wersji jest to, że pompa zawsze chodzi, gdy jest odpływ z oczyszczalni :( .

Zaletą jest jedna, że masz już wszystko w jednym i lepiej możesz to kontrolować oraz zabezpieczyć :)

Z szamba to żeby to szło grawitacyjnie do tej studni chłonnej jakby się już zapełniał zbiornik.Mam zrobione odwodnienie z rynien nie takie długie bo jedno ma z 8 metrów a drugie krótsze trochę to z 80 mkw dachu woda idzie nie wybija nawet jak jest roztop.Drenaz jest gdzieś na 50 do 70 cm.Mam też studnie to jak jest mokro to ściąga wodę