Sylwek 35 20.04.2022 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2022 Witam chcę zrobić pos biologiczna...Ale nie wiem co wybrać...Patrzyłem na vh6,eko-bio,bio easy flow albo coś z grafa może?co sądzicie, jakie są wasze opinie?Które są warte uwagi?Dla 5 osób,grunt ciężki,woda gruntowa wysoko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 23.04.2022 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2022 (edytowane) Najlepiej wybrać takie rozwiązania biologiczne, które mają następujące cechy: - osobny osadnik wstępny jako osobny zbiornik lub oddzielony pełną przegrodą od kolejnej komory, graf tego nie ma - dostęp do wszystkich komór poprzez duże włazy, - pojemność ponad 3,5m3 dla 5 osób, graf to ma, a eko-bio tego nie ma, a vh6 dół - dobra dmuchawa z auto wyłączeniem przy uszkodzeniu membrany, bo taką da się naprawić - automatyczną recyrkulację recyrkulację osadu do osadnika i mało to kto ma, ale to też zależy od technologii To takie minimum powyżej. Jak masz grunt ciężkie i wodę gruntową płytko to się zastanów się dwa razy, czy robić oczyszczalnię, a nie porządne i szczelne szambo Jak nadal się upierasz przy oczyszczalni to odprowadzenie do drenażu w nasypie i do tego pompa lub przepompownia co najmniej dochodzi w kosztach. To bardzo ważne, aby pompa była ekstra, a nie z supermarketu, bo od tego cały przepływ i działanie wszystkiego zależy. Inna sprawa to wytrzymałość zbiornika oczyszczalni. Ja bym bez solidnej obsypki z cementem, żadnego z tych co myślisz nie montował Edytowane 23 Kwietnia 2022 przez WojtekINST Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwek 35 23.04.2022 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2022 Mam zwykle szambo i trzeba je często opróżniac i dlatego chcę oczyszczalnie żeby oczyszczony ściek puścic do tego szamba i wykorzystać wodę do podlewania i dodatkowo studnie chłonna zrobić w razie nadmiaru jakby się zapomniało że jest pełny zbiornik,kolega ma zwykła drenażowa jednokomorowa i jakoś działa i takie same warunki.to jaki konkretnie model byś polecił?koło 10 tys żeby mnie nie zrujnowało... Dzięki za informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwek 35 23.04.2022 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2022 Doradzcie coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 23.04.2022 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2022 Czyli wyobrażasz to sobie tak, że kupisz biologie za nią wykorzystasz istniejące szambo i jak się napełni to przelewem do studni chłonnej ? Nie obraź się, ale zacznij myśleć od drugiej strony, czyli od tego czy wsiąknie. Zrób głębszy wykop, wlej wodę i zobacz jak szybko wsiąknie, a jak Ci się nie chce to trzeba w geologa inwestować. Jak potwierdzisz, że wsiąknie to dopiero szukasz oczyszczalni biologicznej. Zapomnij, o kwocie 10 tyś, bo to zdecydowanie za mało na takie kombinowanie.Jakie oczyszczalnie wybrać to już duży problem i traktuj to tylko jako przykład: - graf actibio na 6 osób, to dwa zbiorniki i technologia SBR, - wobet-hydret, zbs-5c na 5 osób to jeden zbiornik, za to bardzo twardy i dwupłaszczowy oraz SBR, - kingspan, bioficient 6 na 6 osób to jeden zbiornik i przepływowy, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwek 35 23.04.2022 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2022 Ja będę wodę ze zbiornika odpompowywal a nie że to ma leciec cały czas do studni chlonnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwek 35 23.04.2022 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2022 Jakbym nie wiedział jaki jest poziom wód gruntowych to bym nie pisał że wysoki,dlatego drenaże i inne rozsaczanie nie są mi potrzebne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 23.04.2022 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2022 No ja Ciebie rozumiem, ale czy Ty będziesz wiedział co robić z tym co odpompujesz. O podlewaniu czegokolwiek, gdy mróz to zapomnij. Wówczas przyda się opcja wsiąkania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwek 35 23.04.2022 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2022 Dlatego chcę się dowiedzieć jakie wy forumowicze zakładacie oczyszczalnie,bo tego jest dużo i każdy mówi że jego produkt jest dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwek 35 23.04.2022 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2022 Jeżeli ściek jest oczyszczony i nadaje się do podlewania to tak będę robił i zrobię studnie chłonna a w zimę też sobie poradzę z wywozem szamba skoro do teraz sobie radzilem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwek 35 23.04.2022 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2022 A Ty Wojtek masz swój dom,mieszkanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 24.04.2022 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2022 dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwek 35 24.04.2022 18:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2022 Czyli te eko bio,bio easy czy vh6 odpadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 24.04.2022 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2022 No może nie odpadają, bo to zależy co chcesz mieć. Bardziej się przy takich namęczysz, aby uzyskać jakiś efekt. Więcej funduszy to też łatwiej i bliżej do efektu. Efekt to ogólnie lepsze oczyszczenie albo dłuży okres działania w pobliżu tego co producent reklamuje . Oczywiście w hasła reklamowe oczyszczalni biologicznych nie można wierzyć tylko sprawdzać wyposażenie i pojemności oraz inne informacje, które coś konkretnego dają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwek 35 24.04.2022 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2022 Słuchaj nie chce czegoś co jest słabe wolę dołożyć i zrobić to dobrze żeby to chodziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwek 35 24.04.2022 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2022 Chce żeby to był dobrej jakości zbiornik i żeby to było możliwie bezobsługowe na ile się da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 25.04.2022 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2022 W sumie można też inaczej zrobić. Wstawić biologię z pompą w środku i dwoma wyjściami, które przełączasz ręcznie zaworem. Jak chcesz to idzie do szamba, a jak nie to studni chłonnej. Jednak ja nadal wątpię w sensowność tej studni chłonnej u Ciebie . Wadą takiej wersji jest to, że pompa zawsze chodzi, gdy jest odpływ z oczyszczalni . Zaletą jest jedna, że masz już wszystko w jednym i lepiej możesz to kontrolować oraz zabezpieczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwek 35 25.04.2022 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2022 Studnia chłonna spokojnie by zdawała egzamin jak się będzie ciepło robić i woda opadnie chyba że będzie mokro a to różnie bywa z tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwek 35 25.04.2022 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2022 Z szamba to żeby to szło grawitacyjnie do tej studni chłonnej jakby się już zapełniał zbiornik.Mam zrobione odwodnienie z rynien nie takie długie bo jedno ma z 8 metrów a drugie krótsze trochę to z 80 mkw dachu woda idzie nie wybija nawet jak jest roztop.Drenaz jest gdzieś na 50 do 70 cm.Mam też studnie to jak jest mokro to ściąga wodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwek 35 25.04.2022 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2022 Nie wiem jaki ten zbiornik wybrać...Podpowiedzcie coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts