Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oczyszczalnia

Sylwek 35

Recommended Posts

Ja bym wybierał w następującej kolejności od góry:

1) zbs-5c na 5 osób to jeden zbiornik, za to bardzo twardy i dwupłaszczowy oraz SBR, ogólnie do montażu w glinie lub przy płytkich wodach gruntowych

2) actibio na 6 osób, to dwa zbiorniki i technologia SBR oraz ma tak jak zbs osobny skrzynkę ze sterowaniem i dmuchawą co ułatwia tego serwis

3) bioficient 6 na 6 osób to jeden zbiornik i przepływowy oraz trzeba doliczyć opcjonalną obudowę do dmuchawy, aby było tak jak w obu powyższych modelach

Popytaj o ceny :)

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Często firmy mają dużo typów oczyszczalni do wyboru. Czasem są to tylko różnice tylko w wyposażeniu lub sterowniku. Lepiej, gdy są to różnice w wytrzymałości zbiornika oczyszczalni. Jak instalator jest sprytny to wybierze sobie odpowiednią wersję do gruntu i ogólnej sytuacji na działce. Akurat ten zbs jest takim przykładem, który lepiej nadaje się na montaż w glinie lub gdy jest głębszy wylot rury z budynku. Musisz tylko uważać, aby Ci ktoś nie zamienił w ofercie tego zbs-5c na zbs-6c, bo niby lepszy. Tylko ten 5c jest dwupłaszczowy, a oba mają i tak podobną pojemności oraz takie samo sterownie z dmuchawą.

To różnica głównie w pompie. Oba mają jednak inne sterowniki, a ten z pompą ma taki jak do wpięcia w szafę zasilającą i chyba jest mocniejszy, aby obsłużył moc pompy. Jakiś dodatkowych zaworów nie ma w cenie przy pompie. Nie wiem jaka to jest dopłata ? Edytowane przez WojtekINST

Oczyszczalnia bio solid 8 to 3 połączone ze sobą zbiorniki, a tym samym 3 komory. Cech oczyszczalni do porównania jest dużo, więc może to uproszczę :)

Dostęp serwisowy jest dobry i to plus dla tej oczyszczalni.

Pojemność też jest dobra, ale na pewno nie na 8 osób. Tu widać różnicę w podejściu firm i w technologiach. Dla mnie ten model to i tak dla 6 osób może być maksymlanie.

Wyposażenie, takie jak sterowanie, dmuchawa, czy pompa jest tańsze niż w zbs, ale na pewno to lepszy poziom niż eko-bio

Zbiornik jako całość ma gorszą wytrzymałość niż 5c i na pewno nie pozwala na tyle w ciężkich gruntach o ile ktoś ma takie i akurat jest to mu potrzebne

Technologia oczyszczania jest mniej skomplikowana niż w zbs i to kombinacja, która retencję uzyskuje przy odpompowaniu ścieków oczyszczonych z ostatniego zbiornika. W pełnym sbr to w sumie retencja jest w każdej komorze, bo mamy i dawkowanie z osadnika jak i odpompowanie. Ogólnie to sbr w zbs jest tu lepszą technologią.

To czy to jest duża różnica pomiędzy bio solid 8, a zbs-5c-kp to zależy też od różnicy w cenie. Jeśli jest taniej o ponad 2,5 tyś to możesz o niej pomyśleć bo jest to wyłącznie różnica za to czym się różnią. Jeśli to jest różnica z 1,5 tyś to i tak lepiej brać zbs bo i tak różnice na jego korzyść kosztują więcej i masz kompletne rozwiązanie.

Edytowane przez WojtekINST

Tak to jest jak każdy uważa się za niewiadomo kogo mowie o hydrauliku... To chyba on powinien wiedzieć że trzeba 110 a nie ja,mógłbym podać jeszcze kilka przykładów ale szkoda gadać...O murarzach nie wspomnę...Przerobiłem kilka ekip przy budowie domu to wiem co mówię.Polowa tych pseudo fachowców to sie nadaje...

No to od strychu ta 110 do dachu zrobić i to na zewnątrz jak mówisz dać trójnik.I jak wysoko ta rure ciągnac?

Sylwek a nie lepiej po prostu zrobić oczyszczalnie retrofitową na bazie Twojego szamba?

Instalujesz w szambie napowietrzacz, pompę do wody i rozlewasz to po działce jak dotychczas.

https://haba.pl/produkty/oczyszczalnie-przydomowe/zestawy-do-modernizacji-zbiornikow-retrofit

plus tego że nie musisz nic dużego rokopywać pod dodatkowy zbiornik biooczyszczalni. Jedynie zasilanie do skrzynki sterującej i ewentualnie rozprowadenie wody po działce.