Sylwek 35 11.05.2022 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2022 No a jak oczyszczony ściek odprowadzić?jakieś poletko by też trzeba było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 12.05.2022 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2022 Sylwek a nie lepiej po prostu zrobić oczyszczalnie retrofitową na bazie Twojego szamba? Instalujesz w szambie napowietrzacz, pompę do wody i rozlewasz to po działce jak dotychczas. https://haba.pl/produkty/oczyszczalnie-przydomowe/zestawy-do-modernizacji-zbiornikow-retrofit plus tego że nie musisz nic dużego rokopywać pod dodatkowy zbiornik biooczyszczalni. Jedynie zasilanie do skrzynki sterującej i ewentualnie rozprowadenie wody po działce. No nie jestem aż takim optymistą o działanie, takiego przerobionego szamba. Pół biedy jak masz dwie komory, ale z jedną to nie ma sukcesu. Nie znam się na papierach, ale masz po takiej przeróbce niby oczyszczalnie biologiczną, ale bez tego CE co wszyscy producencie mają. Zawsze jest to związane z nowym zbiornikiem w dodatku z tworzywa, bo badają to jako komplet, a nie przeróbkę. Naciągana ogólnie wersja i nie polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 12.05.2022 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2022 No to od strychu ta 110 do dachu zrobić i to na zewnątrz jak mówisz dać trójnik.I jak wysoko ta rure ciągnac? Jak dasz radę z pionu pociągnąć dalej 110 do dachu i ją potem wystawić ponad poziom kalenicy to ten trójnik na zewnątrz i tak możesz sobie zrobić jako dodatkową rewizję, aby kiedyś rury przeczyścić. Jednak wówczas to trójnik 160/160, a nie taki jak do wentylacji 160/110. W takim układzie nie robisz tej zewnętrznej po ścianie 110. Jak robisz wentylację z tego trójnika na zewnątrz to przy dachu dwuspadowym jest najłatwiej to wyciągnąć ponad szczyt. Jak masz kopertowy to już większy problem, bo może nie uda się tego zrobić tak wysoko jak trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 12.05.2022 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2022 (edytowane) No a jak oczyszczony ściek odprowadzić?jakieś poletko by też trzeba było No z tym rozsączaniem to też zagwozdka. Jak ciężki grunt i woda gruntowa może podejść płytko to tylko drenaż w nasypie. Możesz też zrobić normalnie większy drenaż w gruncie z większą podsypką, ale to duży też wydatek i może nic nie dać. Polecam więc nasyp jako najbezpieczniejszy efekt za wydane fundusze. Drenażu powinno być tyle ile pełna wydajność oczyszczalni. Dla oczyszczalni na 5 lub 6 osób to zrobiłbym z 2 ciągi po 18-20m każdy. Pomimo mniejszej ilości osób i tak by nie zmniejszał poniżej 2 x 15m. Podsypka ze żwiru płukanego 16-32mm na całą podstawę nasypu. To taki bardzo duży skrót w sprawie nasypu . Jeśli chcesz ryzykować i robić drenaż bez nasypu to ilość drenażu trzeba zrobić jeszcze więcej niż w nasypie. Edytowane 12 Maja 2022 przez WojtekINST Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwek 35 13.05.2022 05:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2022 Podaj mi nr do siebie w wiadomości prywatnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwek 35 13.05.2022 05:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2022 To już bym nie kul tylko od strychu wstawił ta 110 i do kalenicy tak?A na zewnątrz też można zrobić z trójnika 160 bo taki mam wylot i dalej 110 czy 160? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 13.05.2022 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2022 Nie do kalenicy, tylko nad kalenicę tą 110 zrób. To ogólnie jakaś tragedia, jak się redukuje ze 160 na 110. Rób wszystko ze 160, razem z tym trójnikiem i dalej też 160 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwek 35 13.05.2022 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2022 Ja się nie znam na tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwek 35 13.05.2022 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2022 No ale ścianę kuc żeby wstawić 110 czy od strychu dać już ta 110 i nie kuc ?No do grzybka w dachu doprowadzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 14.05.2022 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2022 No jak bym ni kuł o ile Cię to jakoś bardzo w oczy nie boli. Z tym grzybkiem w dachu też może być problem, bo one są zazwyczaj małej wysokości, więc albo masz super na niego miejsce, gdzieś na szczycie, albo musisz go przedłużyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwek 35 14.05.2022 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2022 Od strychu pociągnę ta 110 a do grzybka mogę tego co jest wyżej prawie na szczycie dachu pociągnąć .I ta z trójnika do góry i juz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur_bud 23.05.2022 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2022 Sylwek z tym biosolidem to lepiej miej się na baczności, bo możesz być rozczarowany smrodem i częstym opróżnianiem osadnika. To jest to o czym pisał wyżej Wojtek czyli za małe zbiorniki w stosunku do deklarowanej liczby użytkowników. Na bank sprzedawca/producent ci o tym nie powie jak będziesz na etapie zbierania ofert albo będzie próbował zbagatelizować temat, bo jakby co to ty zostaniesz z problemem a nie on. Patrząc czysto pragmatycznie, to te trzykomorówki to przerost formy nad treścią, bo ścieki na wyjściu masz podobne do innych oczyszczalni biologicznych (i tak muszą spełnić te same normy), tylko niepotrzebne komplikowanie montażu, eksploatacji i dodatkowe pokrywy w trawniku. Jak to w życiu - marketing swoje, a rzeczywistość swoje.Pozdrawiam i powodzenia z wentylacją! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwek 35 23.05.2022 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2022 Dzięki za info decyduje się na wobet hydret zbs5c-kp A co do tej wentylacji to jakbyś zrobił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 23.05.2022 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2022 Hejka,ja trochę z innej beczki. Zrobiłam zakup dmuchawy w sklepie in-eco chyba w Słowenii i cisza. Zapłaciłam i przesłałam potwierdzenie przelewu. Loguje się do sklepu a tam mi wyskakuje, że nie zrobiłam żadnego zamówienia. Czy ktoś kupował w tym sklepie?Dmuchawy membranowe oraz pompy próżniowe membranowe (in-eco.pl) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur_bud 25.05.2022 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2022 Sylwek trzymaj się jednej średnicy i zdecydowanie nad kalenicę wentylację puść, żeby ci zapachy nie wychodziły przy oknach albo w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwek 35 26.05.2022 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2022 Ale to skuwać ta ścianę i puszczać 110 już od spustu u góry czy od strychu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwek 35 26.05.2022 08:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2022 To kuc ścianę i robić 110 od spustu na górze czy od strychu przejść na 110 pociągnąć nad kalenice ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur_bud 07.06.2022 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2022 Sylwek, nie musisz skuwać. Kanalizację zrób rurą fi160, a wentylacje puść rurą fi110 na zewnątrz budynku. Tam trójnik na zewnątrz machniesz i puścisz tą rurę do wentylacji przy ścianie. Trójnik taki zrób, żeby to wyjście na górę miał fi110 i będzie cacy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwek 35 24.01.2023 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2023 Część Wojtek napisalem ci parę wiadomości,odpisz jak będziesz mógł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts