budowlany_laik 21.04.2022 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2022 (edytowane) Mam parę słupów drewnianych - klejone z drewna rodzimego (sosna albo świerk - nie pamiętam). Na samym początku (ok. 7 lat temu) były impregnowane i olejowane. Po jakimś czasie wyszły szare naloty (grzyb?) Było czyszczenie i olejowanie. Brzydki wygląd znowu powracał. Zdecydowanie olejowanie nie wychodzi mi. 3 lata temu słupy były odczyszczone do żywego drewna i zaimpregnowane tylko impregnatem. Aktualny stan jak na zdjęciach. Czyli znów szare. Jaki jest sprawdzony sposób konserwacji? Czym je pokryć by były ładne i ten sposób sprawdził się na lata? Impregnat powłokotwórczy, lakierobejca czy coś innego? Edytowane 21 Kwietnia 2022 przez budowlany_laik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Saskian 19.07.2022 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2022 Lakierobejca na pewno trochę pomoże, jednak według mnie najlepiej byłoby je znów oczyścić do gołego drewna i 2-3 razy zaimpregnować a później dopiero dać olej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts