Gość 29.08.2002 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2002 Jak i kiedy się montuje puszki instalacyjne w ściankach z płyt g.k.? Wszystkie materiały jakie mam na temat montażu płyt g.k. podają, że kolejność jest następująca: Najpierw standardowo konstrukcja z profili do ścianki, następnie opłytowanie ścianki z jednej strony, po tym zamocowanie puszek i wyprowadzenie przewodów, następnie wypchanie ścianki wełną i dopiero opłytowanie z drugiej strony. Tym czasem "mój" elektryk twierdzi, że najpierw puścić kable, następnie opłytować z obu stron (przed tym wymierzyć i wyciąć otwory na puszki) i dopiero po tym zamocować puszki? Czy jest to słuszna koncepcja?Czy taka puszka nie wypadnie jak pociągnę za wtyczkę od np odkurzacza? TOMek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 29.08.2002 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2002 chyba elektryk ma rację co byś zrobił jak masz również puszki z drugiej strony ścianki to poprzednią rozbierzesz. dziury wytnij przed przykręceniem płyt g-k taka kolejność jak podałeś jest uzasadniona do układania wełny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 29.08.2002 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2002 wypadanie puszek - są specjalne puszki do płyt G-K. Trzymają się całkiem nieźle. Przez kilka lat żadna nie wypadła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.08.2002 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2002 Januszku!Dzięki! Tylko dlaczego przewodniki dotyczące montażu płyt g.k. podają kolejność odwrotną? (płyta, puszka, wełna i druga płyta)!!Wiem, że te puszki mają takie pazurki, które się skręcają, tylko czy oby przy montażu nie trzeba ich jakoś przytrzymać od drugiej strony? TOMek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 29.08.2002 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2002 nic nie trzeba robić te pazurki same się otwierają przy kręcenui wkrętem. Pomyśl jak byś zamontował taką puszkę np. na sciance kolankowej obłożonej płytą, kułbyś ścianę od zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.08.2002 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2002 Januszku! Penie bym nie kuł, ale np. przykręciłbym do płyty i dopiero razem z płytą mocowałbym do ścianki kolankowej Czyli mam rozumieć, że najpierw obie strony ściany, a dopiero potem puszki? Mam nadzieję, że tak ma być, bo u mnie większość roboty już gotowa! TOMek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 29.08.2002 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2002 dokładnie tak najpierw płyty z otworami a dopiero potem puszki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aziel 30.08.2002 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2002 Twój elektryk optymalizuje pracę po swojemu. Ja wolę układać kable w ściankach g/k obłożonych z jednej strony płytą - są sztywniejsze, profile ścienne się nie przesuwają, do płyty czasem można coś przykleić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts