kucyk 21.04.2022 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2022 Witam,Mieszkam w domu ok 350m2, ogrzewany kotlem na ekogroszek w sezonie zimowym i bojler z grzalka dla cwu w sezonie letnim.Dom jest bardzo dobrze ocieplony, grube sciany trojwarstwowe robia robote. Piec spala okolo 3.5t groszku na sezon, woda rozprowadzana do konwektorow, wychodzi z kotla w temperaturze okolo 35C (mieszacz).Podlogowki mam tylko w lazienkach i czesci piwnicy, glownym zrodlem ciepla sa konwektory.W zeszlym roku zalozylem instalacje fotowoltaiczna 9.9kWp. Nie chce rozpruwac wszystkiego, zeby montowac konwektory elektryczne, wolalbym wykorzystac wode i istniejaca instalacje jako nosnik ciepla.Dodam tez, ze nie zalezy mi na efekcie klimatyzacji latem Myslalem o tym, zeby przejsc na bardziej bezobslugowe ogrzewanie - bufor ciepla lub pompe.Czytalem juz sporo o tych rozwiazaniam, ogladalem poradniki i poki co mam coraz wiekszy metlik w glowie.Wydaje mi sie, ze niska temperatura zasilania konwektorow + ogolne relatywnie niskie zapotrzebowanie cieplne umozliwialoby zastosowanie bufora lub pompy.Chcialbym spytac, czy w moim przypadku sensowne jest wg was rozpatrywanie tych rozwiazan. Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/268200-wymiania-zrodla-ciepla-z-ekogroszku-z-grzejnikami-czy-mozna-na-pompe-lub-bufor/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts