Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tynki gipsowe - czym wygładzić

Recommended Posts

Od kilku dni mam położone tynki gipsowe (maszynowo). Narazie sobie schną spokojnie. Tynki wyglądają chyba wyglądają ok. Jednak są tak jakby szorstkawe, przy czym wystarczy potrzeć dłonią i już się robię znacznie gładsze. Raczej nie planowałem robić gładźi - ale myślę że chyba już jak wyschną to trzeba je przed gruntowaniem trochę przetrzeć w takim wypadku...

Dobrze myślę ? Czym to zrobić, żeby było bezpiecznie dla tynków, skutecznie i szybko ?

Poniżej jakaś tam fotka tynków z bliska

IMG-20220419-084239.jpg

Możesz je lekko szlifnąc jakąś szeroką pacą (raklą) tak aby te kamyki poodpadały.

Jak chcesz zaoszczędzić czas i pieniądze zastosuj farbę Kabe aquatex.

https://mojahurtownia.eu/kabe/14089-kabe-antyrefleksyjna-farba-krzemianowa-do-scian-i-sufitow-kabe-aquatex-10l-baza-a-5904509289964.html

Nie wymaga gruntowania, można malować nawet nie do końca wyschnięte, czyli 14 dniowe tynki. Paroprzepuszczalna. Można stosować do pomieszczeń mokrych. Głęboko matowa.

Pierwsza klasa szorowalności.

Wady. Trochę chlapie przy malowaniu wałkiem.

Jak wyschną - czyli za miesiąc albo i lepiej! - żyrafa, papier ścierny i jazda.

A do tego jest jakiś dedykowany papier czy trzeba kupić jaki konkretny (jaka ziarnistość).

No i tak pytanie: ile niewprawiony ktoś (czyli ja :) ) by to robiły w domku 130m2 mniej więcej ? Pytam bo widzę że wypożyczenie czegoś takiego to 100 zł / dzień. A widzę ze 500 że można już coś kupić,,,

A czy ta farba niweluje „niedociągnięcia” po tynkarzach? Tworzy jakaś delikatna strukturę?

Wszystko zależy jakim wałkiem malujesz. Jak nawalisz strukturę to zakryje. Poza tym to jest farba głęboko matowa więc nie odbija światła więc nie zobaczysz niedoskonałości, chyba, że je podświetlisz.

A do tego jest jakiś dedykowany papier czy trzeba kupić jaki konkretny (jaka ziarnistość).

No i tak pytanie: ile niewprawiony ktoś (czyli ja :) ) by to robiły w domku 130m2 mniej więcej ? Pytam bo widzę że wypożyczenie czegoś takiego to 100 zł / dzień. A widzę ze 500 że można już coś kupić,,,

to jest złe rozwiązanie. Jak założysz za gruby papier to porysujesz i przetrzesz to co "blichowali " tynkarze. Jak za gładki to uzyskasz dokładnie to samo co zbierając to jakąś raklą np 450mm

https://mojahurtownia.eu/41931-pdt_540/noz-do-gladzi-2k-szpachla-szpachelka-flugger.jpg

• 2 weeks później...

Szanowny Panie,

przy dużej powierzchni najlepiej skorzystać z „żyrafy”, szlifowanie ręczne też jest oczywiście możliwe, jednak zajmie więcej czasu. Ziarnistość papieru najlepiej dopasować szlifując najpierw „na próbę” niewielki fragment ściany drobnoziarnistym papierem i stopniowo zwiększać ziarnistość, jeśli będzie to konieczne. Następnym krokiem jest dokładne odpylenie ścian i sufitów, a także odkurzenie podłogi. Do gruntowania można zastosować grunt polimerowy Śnieżka Acryl-Putz® GU 40. Grunt jest łatwy w aplikacji, można go aplikować pędzlem, wałkiem lub poprzez natrysk. Dokładnie wiąże kurz i inne zabrudzenia, zwiększa przyczepność oraz zmniejsza chłonność podłoża.