Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam . Zakupiłem kocioł Feniks 12 KW firmy Biadała . Pomału kompletuję elementy potrzebne do montażu . Przeczytałem dane techniczne i pisze że kocioł posiada czopuch 160 mm . Zamówiłem więc dwa kolana 160 mm . Dzisiaj przyszły . Nasadzam na czopuch a tam po ok 5 mm luzu z każdej strony . Mirerzę czopuch po zewnętrznej i ma 150 mm . I pytanie . Czy tak ma być te 5 mm luzu , czy tak jest specjalnie żeby można było to uszczelnić sznurem kominiarskim . Czy producenci specjalnie tak oznaczają rozmiar czopucha że jest o 10 mm mniejszy . Dzwoniłem dzisiaj do Producenta . Lecz odbiera oczywiście kobieta która nic nie wie . Mówi że fachowców już nie ma , ale zaraz popyta i oddzwoni . I tytle ją widziano .
https://forum.murator.pl/topic/268211-czopuch-kot%C5%82a/

Jak po tym widać w kotłach firmy Biadała tak jest i nic już nie poradzisz na to – kryzys i każda oszczędność ma swoja wartość jak z tego wynika. Tak że nie zawracaj im i sobie już tym głowy, bo i tak nic mądrego Ci nie odpowiedzą – jedyne co Ci zostało – jak napisałeś – dołożyć – sznur kupić i go napchać by szczelność osiągnąć – ma to też zaletę taką, że łatwiej i lepiej sznurem, to uszczelnić niż silikonem czy uszczelniaczem do kominków.

Kolana między sobą też uszczelniać będziesz więc się przekonasz – no i nie zapomnij też sznura dać na połączenie kolana z kominem.

Kolano temperatury dostanie i jego obwód się trochę zwiększy – dlatego się sznur daje, by to połączenie szczelności nie traciło z czasem.

Z tego co o tym czytam, to lepiej pisać do producentów kotłów niż do nich dzwonić – w prawdzie elektroniczny ale lepszy taki niż żaden papier i w razie jakichś problemów związanych z gwarancją będzie w razie co jak znalazł.

https://forum.murator.pl/topic/268211-czopuch-kot%C5%82a/#findComment-8002195

Jak po tym widać w kotłach firmy Biadała tak jest i nic już nie poradzisz na to – kryzys i każda oszczędność ma swoja wartość jak z tego wynika. Tak że nie zawracaj im i sobie już tym głowy, bo i tak nic mądrego Ci nie odpowiedzą – jedyne co Ci zostało – jak napisałeś – dołożyć – sznur kupić i go napchać by szczelność osiągnąć – ma to też zaletę taką, że łatwiej i lepiej sznurem, to uszczelnić niż silikonem czy uszczelniaczem do kominków.

Kolana między sobą też uszczelniać będziesz więc się przekonasz – no i nie zapomnij też sznura dać na połączenie kolana z kominem.

Kolano temperatury dostanie i jego obwód się trochę zwiększy – dlatego się sznur daje, by to połączenie szczelności nie traciło z czasem.

Z tego co o tym czytam, to lepiej pisać do producentów kotłów niż do nich dzwonić – w prawdzie elektroniczny ale lepszy taki niż żaden papier i w razie jakichś problemów związanych z gwarancją będzie w razie co jak znalazł.

No dobra . Oszczędność oszczędnością , lecz powinno to być zmienione w danych technicznych . Co do kolan to raczej jednak chyba odeślę bo mam parę dni na darmowy zwrot . Jeszcze dziś dokładnie przeglądając aukcję na której kupiłem okazało się że kupowałem prawie że w sąsiednim mieście i będę tam miał ok 15km . Napisałem już w tej sprawie do sklepu , czy jak podjadę to wymienią . A posta napisałem bo nie wiedziałem czy to oszustwo producenta czy producenci tak podają , czyli mniejszy czopuch aby można było wsadzić sznur . Do teraz nie wiem jak jest . Ale zrobię tak jak mówisz i napiszę jeszcze do nich oficjalnego maila w celu wyjaśnienia bo mogą potem robić problemy z gwarancją .

https://forum.murator.pl/topic/268211-czopuch-kot%C5%82a/#findComment-8002202

A na cholere te kolana chcesz wymieniać i na jakie, że co – coś z nimi jest nie tak – tylko co : źle pomalowane – blacha cieńsza lub są niższe niż było w ogłoszeniu napisane czy może lepsze u nich wypatrzyłeś lub lepiej wykonane acz inne w lepszej cenie.

U mnie kolano na czopuch wchodzi pasownie - jest trochę luzu i też się zastanawiam jak to uszczelnić, bo kiedyś jak by to trzeba by było do czyszczenia lub wymiany rozmontować, to co w tedy.

Obecnie czopuch mam cienko obłożony wełna mineralna która jest owinięta folią aluminiową i która jest owinięta bandażem zrobionym z worka konopnego namoczonego w gipsie budowlanym i po wierzchu jeszcze cienko gipsem budowlanym jest to zasmarowane. Temperatury w czopuchu mam różne – trzyma to już parę lat jak cholera – na wierzchu żadnych oznak konieczności poprawy tego nie mam.

Ty jak - nie myślisz czopucha ocieplać – z godnie z wiedzą forumową czopuch powinien być ocieplony, by spalin nie wychładzał i nie ogrzewał kotłowni, bo nie jest do tego.

Z tym, że by do nich napisać – posunięcie słuszne – niech cholery wiedzą, że problem to stwarza i niech w opisie kotła to zmienią poza tym coś widzę, że na siłę sobie próbujesz życie komplikować.

https://forum.murator.pl/topic/268211-czopuch-kot%C5%82a/#findComment-8002213

A na cholere te kolana chcesz wymieniać i na jakie, że co – coś z nimi jest nie tak – tylko co : źle pomalowane – blacha cieńsza lub są niższe niż było w ogłoszeniu napisane czy może lepsze u nich wypatrzyłeś lub lepiej wykonane acz inne w lepszej cenie.

Po to chcę wymieniać aby kolano miało taką średnicę jak czopuch a nie było o 10mm większe . Jak pisałem kolana mam 160mm a czopuch 150mm .

https://forum.murator.pl/topic/268211-czopuch-kot%C5%82a/#findComment-8002442

Po to chcę wymieniać aby kolano miało taką średnicę jak czopuch a nie było o 10mm większe . Jak pisałem kolana mam 160mm a czopuch 150mm .
Sorki za przeoczenie drobne i sorki, że nie popatrzyłem w przódy sobie, że kolana w okolicy wymiaru tego występują w tak do siebie zbliżonych wymiarach.

Ja kupowałem kolana do wymiaru czopucha i stąd ta rozbieżność w zdaniach zaistniała – no ale za to za przyzwoleniem – przepraszać nie będę.

Pozdrawiam serdecznie.

https://forum.murator.pl/topic/268211-czopuch-kot%C5%82a/#findComment-8002484