Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Viessmann Vitocal 150a

kok121

Recommended Posts

• 2 weeks później...
Czy ktoś z Was użytkuję może pompę ciepła Viessmann Vitocal 150a? Taka została dobrana podczas audytu(200m², stare budownictwo,). Ogrzewanie 70% grzejniki, 30 podłogowe. Ktoś ma żeby polecić, odradzić?

Stoję przed podobnym dylematem co do Viessmanna i niestety ale co mnie blokuje to cena. Ponad 10 tys. więcej niż za Samsunga. Czy warto? Nie wiem. Ale cena zniechęca.

• 4 months później...
Jeśli masz jakieś pytania techniczne dotyczące tych pomp, to chętnie odpowiem.

Potwierdzam, że są to pompy przeznaczone właśnie do modernizowanych budynków i bez problemu mogą działać z grzejnikami

A ogólnie pytanie.

Czy lepsza pompa wysokotemperaturowa, czy taka, która da do 55 st.

Instalacja na grzejniki, dom nieocieplony z zewnątrz, dwie ściany w środku pomiędzy wełna.

Która też pompa będzie mniej prądu pożerać i da ciepło w domu?

Bo niby na logikę nisko, średniotemperaturowa musi mniejszą delte temperatur obsłużyć ale znowu jak będzie zimno to będzie się męczyć i ciągle jechać na najwyższym biegu lub na grzałkach.

Wysokotemperaturowa jak raz osiągnie te powiedzmy 65-70 to pewnie łatwiej jej utrzymać te temp. i na grzejnikach pewnie cieplej w domu więc szybciej osiągnie oczekiwaną temperaturę.

Dobrze myślę, czy nie?

Im mniejsza rożnica między dolnym a gornym źródlem tym pompa pracuje bardziej ekonomicznie. Czyli jak na zewnątrzw miarę ciepło a w domu ogrzewanie podlogowe to napewno bedzie lepiej niż gdy na zewnątrz wielki mróz a w domu grzejniki z wymaganą temperaturą 55*C....