Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściany szczytowe- ocieplenie szczelin

Recommended Posts

Dzień dobry.

Mam dwa pytania odnośnie ocieplenia, uszczelnienia ścian szczytowych oraz szczelin pod okapem.

1. Szczelinę w ścianach szczytowych chce wypełnić wełną mineralną. Dach mam z wiązarów i jest dość sporo do wypełnienia ponieważ mam zastosowane wysównice. Czy wełnę izolować folia od ściany i dachu czy nie ma takiej potrzeby?

2. Czy uszczelniając, ocieplając szczelinę pod okapem powinienem pozostawić jaką szczelinę na wentylację dachu.( Dach deskowany, papa poddasze nieużytkowe) Czy zrobić to na szczelnie czyli wełna na murłatę a od zewnątrz styropian do desek. Podbitka będzie zastosowana.

Wrzucam zdjęcia jak to u mnie wygląda

Z góry dziękuję za pomoc.

308441f0ac0fd474med.jpg

adb6657de13c0796med.jpg

IMG_20220425_150933.jpg

Jeśli jest pełne deskowanie z papą to konieczna jest dodatkowa szczelina wentylacyjna pod tym deskowaniem (między deskowaniem a wełną). Ta szczelina wentylacyjna musi mieć swój wlot i wylot. Realizacja może zależeć od projektu, rodzaju pokrycia dachu.

Wełnę należy odciąć od stref ogrzewanych szczelną paroizolacją.

Ok ale cze dawać folie miedzy ścianą szczytową a wełną a wełną i wysównicą. Tam szczeliny wentylacyjnej nie zrobię bo idą poprzecznie do szczytu drewniane poprzeczki.

Jeżeli chodzi o dach to będzie poddasze nieużytkowe a wełną będzie tylko na stropie więc deski dachowe bedą odsłonięte.

Chodzi mi o szczelinę między ścianą nośna a dachem nad murłatą. Czy jest wymagana do wentylacji poddasza. Dodam że kalenica będzie otwarta.

Tak tam też szczelina teoretycznie , tak jak na całej ocioeplonej połaci. Szczelina pomiędzy dochodzącym styro zewnętrznym też niby jest wymagana, ale to się kupy nie trzyma aby ona tam była. Ja zalecam aby styro z elewacji dochodził do deskowania, a szczelina zaczynała się od wewnętrznej strony ściany nośnej, szczelina ma ułatwić wydostanie się part wodnej "od ludzi", a nie zaciągać zimne, mokre powietrze z zewnątrz aby je w kalenicy wypuścić.