silnik777 26.04.2022 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2022 Cześć,Planuję doposażenie kotłowni w powietrzną pompę ciepła. Ciepło właściwe pokazuje zapotrzebowanie na moc 12kW, OZC ~18kW, projekt 20kW.Pewnie nic to nie zmieni ale podam "parametry domu": powierzchnia ogrzewana ok. 260m2, kubatura prawie 900m3. Ściany wielowarstwowe: cegła kratówka, 5 cm styropian fasadowy, pustak ceramiczny "U", 5 cm styropian fasadowy. Razem 50cm. Ogrzewanie gazowe poprzez 1 funkcyjny kocioł kondensacyjny, zużycie gazu ok. 35000 kWh, c.w.u latem z kolektorów słonecznych. Zasobnik dwuwężownicowy. Nadwyżka produkcji z instalacji PV ok 4000 kWh rocznie. Ogrzewanie 50 / 50 % podłogówka / kaloryfery (wymienione 2 lata temu konwektory na wodne i przewymiarowane 30%) Myślę zrobić system biwalentny PC o mocy 12kW ze źródłem szczytowym w postaci istniejącego kotła kondensacyjnego Vaillant o mocy 30kW (pewnie też będzie do wymiany na coś z modulacją od 10-20% a nie 30% jak ocenie) i integracją z istniejącymi kolektorami słonecznymi. Pewnie będzie potrzebny bufor i wymiana zbiornika c.w.u.. Co polecicie? Zainteresowały mnie pompy ciepła 12kW monobloki - najtańszy Samsung, potem +2k zł LG, Panasonic + kolejne 5k zł. Vaillanta nie sprawdzałem ale jako jedyny by dobrze gadał z kotłem gazowym i załączał by odpowiednie źródło ciepła tak aby było najbardziej ekonomicznie. Wiem, że w stosunku do mocy minimalnej kotła pompa jest za duża, ale zmieniłem w kotle minimalne obroty wentylatora na mniejsze niż w DTR więc powinienem zejść do 6kW na kotle. Poza tym dla kotła gazowego taktowania nie są takie straszne. Dodatkowo w przyszłości może dokonam innych termomodernizacji i obniżę energochłonność budynku o 30%, więc wielkość pompy (12 kW) raczej nie do dyskusji. Zależy mi na jak najlepszych parametrach efektywności energetycznej w zakresie temperatur -7 do +20C w stosunku do ceny zakupu przy zasilaniu 50-55C. Niestety do T-Capa Monoblok Seria J na r32 nigdzie nie potrafię znaleźć charakterystyk. Pomożecie? Proszę też namiary na priv na sprawdzonych instalatorów w okolicach Rzeszowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 26.04.2022 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2022 Zależy mi na jak najlepszych parametrach efektywności energetycznej w zakresie temperatur -7 do +20C w stosunku do ceny zakupu przy zasilaniu 50-55C. Niestety do T-Capa Monoblok Seria J na r32 nigdzie nie potrafię znaleźć charakterystyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
silnik777 28.04.2022 10:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2022 Dziękuję, Zestawienie danych wskazuje, że najlepsze parametry ma LG. Mam jednak obawy, że producenci mają różne metodologie liczenia - dla LG wydaje mi się, że czegoś nie uwzględnili (COP jest liniowy w całym zakresie - nie ma obniżenia w zakresie -10 do 0C ) a Samung nie wiem dlaczego tak słabo. Doradzicie coś? . Dane dla Samsunga mam z https://www.climamarket.bg/wp-content/uploads/TDB-EHS-Tank-integrated-hydro-unit-for-Europe-Mono-R32-50Hz-HP-Ver.1.1_190522.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 28.04.2022 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2022 Panasonic 12 kW/TCap /3f - maja grzałki 9kW, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
silnik777 25.09.2022 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2022 Kupiłem LG 12kW, model hm123mr.u34. Dam znać jak zainstaluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts