Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka kupic kosiarke

raptus

Recommended Posts

JackD

dzięki za odpowiedź!

Widzę, że skoro mowa jest o 20 koszykach to nie jest tak źle!! :D

Co będę robił z trawą jeszcze nie wiem, ale chyba skuszę się na kompostowanie.

A możesz zdradzić jeszcze ile czasu zajmuje Ci "ostrzyżenie" całej działki?

nie mierzyłem wiesz z zegarkiem, ale jesli mam taką tygodniowa trawke, to okoł pól dnia, wraz z podkaszniem, i trwniki na zewnątrz ogrodzenia. wjazdy, czyli full servis....

Jezeli zaś przeciągne i dopuszczę , że trawa większa to czasem i dwa dni się morduję.... bo wtedy każdy metr trzeba dwa razy na dwódh wysokościach kosiarki...

Tego lata kupiłem kosiarkę z silnikiem Brigsa 4,5KM bez napędu (z uwagi na cenę). Kosiarka ma tzw. mulczowanie (mielenie) trawy. Szerokość 53cm.

Do koszenia jest ok 12 arów - więc jest co robić.

Najpierw kosiłem z koszem bo tak nakazuje szkoła na młodej trawie.

Obecnie prawie zrezygnowałem z kosza i wszystko leci w trawę.

Brak latania z koszem i lekka kosiarka bez niego to ogromna zaleta!!

Kosi się duuużo szybciej i nie ma problemu z ciętą trawą. Dodatkowo trawnik sam się nawozi.

Polecam takie rozwiązanie.

Xawi .... jest jedno ale.......

trawa zmielona i pozostawiona, zauwazyłem u siebie, że stale wnosze na butach do domu... pies równiez.... moze to nie jakś przeszkoda, ale zawsze z psem dostajemy po łbie i zaraz miotła szczotka..... i wioooo.

Po drugie jak wczesniej pisałem. jeśli kosisz regularnie... gdy trwa nie za wysoka, a jak przerośnie.... to kłopot z pozostawieniem zmielonej takiej ilości.....

Ale oczywiście jezeli chodzi o bieganie z koszem... i szybkośc koszenia masz zdecydowanie rację......

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...
a tak z ciekawości zapytam: co robicie z tą skoszoną trawą ?

Ja wrzucałem do kompostownika przesypując jakimiś granulkami do kompostowania. Co z tego wyniknie zobaczę w przyszłym roku(to jest I-szy sezon), na razie było trochę smrodku :) Generalnie można do kompostownika ale po lekkim przesuszeniu i zmieszaniu z czymś grubszym - drobne gałązki etc. żeby był dostęp powietrza.

Acha - kosiarka Poulan silnik 4,7 km B&S 53 cm, z funkcją mielenia, najazd tylko kółkami na skoszony pas i kosi całe 53 cm, 1000 m kw. czas około 1 h ale ostrze nóż co 4-5 koszeń