JackD 24.10.2005 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2005 JackD dzięki za odpowiedź! Widzę, że skoro mowa jest o 20 koszykach to nie jest tak źle!! Co będę robił z trawą jeszcze nie wiem, ale chyba skuszę się na kompostowanie. A możesz zdradzić jeszcze ile czasu zajmuje Ci "ostrzyżenie" całej działki? nie mierzyłem wiesz z zegarkiem, ale jesli mam taką tygodniowa trawke, to okoł pól dnia, wraz z podkaszniem, i trwniki na zewnątrz ogrodzenia. wjazdy, czyli full servis.... Jezeli zaś przeciągne i dopuszczę , że trawa większa to czasem i dwa dni się morduję.... bo wtedy każdy metr trzeba dwa razy na dwódh wysokościach kosiarki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 25.10.2005 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 Hmmm.... wygląda na to, że sobotnie przedpołudnia są już zaplanowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackD 26.10.2005 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2005 Hmmm.... wygląda na to, że sobotnie przedpołudnia są już zaplanowane hehe... wiesz... ochota + chęć + pogoda odpowiednia i po krzyku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xavi 26.10.2005 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2005 Tego lata kupiłem kosiarkę z silnikiem Brigsa 4,5KM bez napędu (z uwagi na cenę). Kosiarka ma tzw. mulczowanie (mielenie) trawy. Szerokość 53cm. Do koszenia jest ok 12 arów - więc jest co robić.Najpierw kosiłem z koszem bo tak nakazuje szkoła na młodej trawie.Obecnie prawie zrezygnowałem z kosza i wszystko leci w trawę. Brak latania z koszem i lekka kosiarka bez niego to ogromna zaleta!!Kosi się duuużo szybciej i nie ma problemu z ciętą trawą. Dodatkowo trawnik sam się nawozi. Polecam takie rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackD 26.10.2005 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2005 Xawi .... jest jedno ale.......trawa zmielona i pozostawiona, zauwazyłem u siebie, że stale wnosze na butach do domu... pies równiez.... moze to nie jakś przeszkoda, ale zawsze z psem dostajemy po łbie i zaraz miotła szczotka..... i wioooo.Po drugie jak wczesniej pisałem. jeśli kosisz regularnie... gdy trwa nie za wysoka, a jak przerośnie.... to kłopot z pozostawieniem zmielonej takiej ilości.....Ale oczywiście jezeli chodzi o bieganie z koszem... i szybkośc koszenia masz zdecydowanie rację...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xavi 26.10.2005 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2005 Na razie nie mam psa Przy tej operacji trzeba być w miarę regularnym Poza tym poradniki zalecają, aby co jakiś czas zebrać trawę do kosza, bo wtedy trawnik nie filcuje się tak szybko (co kolwiek by to znaczyło ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackD 26.10.2005 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2005 ja bym to widział tak..... te obszary trawnika, gdzie się częściej przechodzi, są bardziej wyeksponowane i bardziej zalezy nam na wyglądzie... kosimy z koszem. częściej...pozostałe bez kosza. z opcją mielenia... i tyleI wilk syty i owca cała..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HusMac 18.11.2005 00:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2005 a tak z ciekawości zapytam: co robicie z tą skoszoną trawą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lonly 29.11.2005 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 a tak z ciekawości zapytam: co robicie z tą skoszoną trawą ? Ja wrzucałem do kompostownika przesypując jakimiś granulkami do kompostowania. Co z tego wyniknie zobaczę w przyszłym roku(to jest I-szy sezon), na razie było trochę smrodku Generalnie można do kompostownika ale po lekkim przesuszeniu i zmieszaniu z czymś grubszym - drobne gałązki etc. żeby był dostęp powietrza. Acha - kosiarka Poulan silnik 4,7 km B&S 53 cm, z funkcją mielenia, najazd tylko kółkami na skoszony pas i kosi całe 53 cm, 1000 m kw. czas około 1 h ale ostrze nóż co 4-5 koszeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts