hubertkoncki 27.04.2022 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2022 Witam wszystkich serdecznie. Jestem w trakcie odkopywania fundamentów w starym 40 letnim domu.Cel odkopania to wykonanie uziomu otokowego oraz zaizolowanie fundamentów, przed wilgocią oraz jeśli to możliwe wykonaniem izolacji termicznej. Ponieważ w okresie zimowym przy temperaturach ujemnych betonowy chodnik miał zawsze mokrą powierzchnię na odcinku 20 cm od domu - nie zamarzniętą, To wykorzystuję okazję jaką jest wykonanie uziomu otokowego do zaizolowania tychże fundamentów. Teraz moje zasadnicze pytanie do ekspertów. Ponieważ jest to fundament jednorodny, tzn składa się wyłącznie z ławy o wysokości co najmniej jednego metra.Na ławie jest chyba papa - już struchlała. A na papie jest postawiony mur budynku.Tak więc jak widać jest to fundament jednoczęściowy - nie znam fachowej terminologii. Pytania jakie mi się nasuwają są następujące: 1. Czy na takim fundamencie można wykonać izolację przeciwwilgociową za pomocą mas typu Dysperbit?2. Czy na takim fundamencie można wykonać izolację termiczną ze styropianu lub pianki - w zależności jak bardzo nie równa będzie ława?3. Czy pozostaje mi tylko dołożenie folii kubełkowej a izolacja nie ma sensu ze względu na podciąganie wody z gruntu? Teren jest piaszczysty - w domu nie podciąga wilgoć z fundamentu.Problemem jest dla mnie utrata sporej ilości ciepła. Z góry dziękuję za odpowiedzi Hubert Koncki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ymen090 06.05.2022 01:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2022 these days, her daughter isn't always yet 5 years vintage, and her diary has a chain of "firsts". voip phone system service provider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts