Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja fundamentu jednorodnego

hubertkoncki

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie.

Jestem w trakcie odkopywania fundamentów w starym 40 letnim domu.

Cel odkopania to wykonanie uziomu otokowego oraz zaizolowanie fundamentów, przed wilgocią oraz jeśli to możliwe wykonaniem izolacji termicznej.

Ponieważ w okresie zimowym przy temperaturach ujemnych betonowy chodnik miał zawsze mokrą powierzchnię na odcinku 20 cm od domu - nie zamarzniętą, To wykorzystuję okazję jaką jest wykonanie uziomu otokowego do zaizolowania tychże fundamentów.

Teraz moje zasadnicze pytanie do ekspertów.

Ponieważ jest to fundament jednorodny, tzn składa się wyłącznie z ławy o wysokości co najmniej jednego metra.

Na ławie jest chyba papa - już struchlała. A na papie jest postawiony mur budynku.

Tak więc jak widać jest to fundament jednoczęściowy - nie znam fachowej terminologii.

Pytania jakie mi się nasuwają są następujące:

1. Czy na takim fundamencie można wykonać izolację przeciwwilgociową za pomocą mas typu Dysperbit?

2. Czy na takim fundamencie można wykonać izolację termiczną ze styropianu lub pianki - w zależności jak bardzo nie równa będzie ława?

3. Czy pozostaje mi tylko dołożenie folii kubełkowej a izolacja nie ma sensu ze względu na podciąganie wody z gruntu?

Teren jest piaszczysty - w domu nie podciąga wilgoć z fundamentu.

Problemem jest dla mnie utrata sporej ilości ciepła.

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Hubert Koncki

• 2 weeks później...