Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Docieplenie od wewnątrz - zdzierać czy kłaść kolejną warstwę?

Pierrego

Recommended Posts

Cześć,

mieszkanie w bloku. Na ścianie od wewnątrz położone 3cm styropianu, na nim folia, na tym płyta g-k przykręcona do poprzecznego stelaża (do ściany). Z tego co wiem, ta konstrukcja ma już ok 20 lat. Powstała bo na ścianach wyłaził grzyb. Obecnie widać przebijające od spodu profile stelaża. Czy pod spodem nie jest wszystko zapleśniałe - nie wiem. I tu pojawia się pytanie:

czy warto w ogóle to rozbierać ryzykując że zarodniki pleśni rozsieją się po pokojach, czy po prostu zrobić kolejną ściankę ale dając profile do podłogi i sufitu a na tym główne, no i dać chociaż 5cm wełny?

Edytowane przez Pierrego
błąd

Witaj,

Czy od tamtego czasu nie ocieplono bloku z zewnątrz?

Co z wentylacją tego mieszkania?

Jeśli ocieplono to generalny remont i wywalenie tego ocieplenia wew. które w tym przypadku niewiele daje a wręcz szkodzi.

Kluczowa jest wentylacja.

Ja bym w żadnym wypadku nie nakładał kolejnej warstwy ocieplenia na tą która tam jest ..

Koniecznie zerwać to co jest, usunąć zawilgocenia, grzyba i pleśń, skuć uszkodzony tynk, oczyścić porządnie i wtedy otynkować na nowo, jeśli będzie taka potrzeba,

Jeśli budynek ocieplony od zewnątrz, to tak zostawić, jeśli nie, to nakręcić nowe stelaże do ścian, podłogi i sufitu uszczelniając połączenie profili ze murem, w środek wełna, folia paroizolacyjna i na to GK. Oczywiście jeśli będzie grzyb, to należy się wstrzymać z tymi pracami, pozwolić ścianie wyschnąć.