agnak 20.12.2004 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2004 Czy ktoś spotkał się z przypadkiem, w którym następuje kupno niewydzielonej geodezyjnie działcki? I dalej, rozpoczęcie na niej budowy domu jednorodzinnego.Moje pytanie zwiazane jest z konkretna sytuacja.Mianowicie:1. W pewnej miejscowosci spodobala mi sie ziemia, która obecnie jest fragmentem pola rolnego VI klasy rolnej. Pole lezy na kilkudziesiecio arowejdziałce, z ktorej chcialbym kupić widzieloną działkę 10 arową pod zabudowę domu.2. Właściciel (rolnik) chce mi ten fragment sprzedać.3. Miejscowosc nie ma planu zagospodarowania przestrzennego... (wygasl).4. Miejscowosc ma nowe studium zagospodarowania, w ktorym te interesujaca mnie ziemia jest przeznaczona pod zabudowe MN.5. Gmina przystapila do sporzadzania planu zagospodarowania dla tej wsi, ktory bedzie uchwalony najwczesniej za rok.6. W Gminie poradzono mi zebym po pierwsze wystapil z wnioskiem o wydanie warunkow zabudowy, wg informacji urzednikow wniosek bedzie rozpatrzony pozytywnie (lokalizacja spelnia odpowiednie kryteria, m.in. sasiaduje z dzialka z zabudowa mieszkaniowa, niska klasa gleby itd).7. Ze wzgledu na fakt, ze dzialka, ktora narysowalem w zalaczniku do wniosku, nie jest wydzielona geodezyjnie z dzialki pola (i nie moze byc bo nie ma waznego planu zagospod., najwczesniej za 12 miesiecy), uzyskane warunki zabudowy dotyczyc beda calego pola.8. Rada urzędników: kupić od rolnika interesujacy mnie fragment, ale ze wzgledu na fakt, ze nie mozna wyodrebnic geodezyjnie dzialki, w akcie notarialnym nalezy okreslic dokladnie kupowany obszar (mapka?), udzial tej malej dzialki w calosci itd, itd.9. Na podstawie wydanych warunkow wystapic o pozwolenie a po uzyskaniu rozpoczac budowe.10. Podzial geodezyjny zostanie dokonany wtedy kiedy bedzie to mozliwe (najwczesniej za 12 miesiecy). Nie jestem pewny czy to w ogole mozliwe, a gdzie tu mam miejsce odrolnienie, i jakiego obszaru? - calej duzej dzialki, czy tej malej, niewyodrebnionej geodezyjnie. Prosze o jakis komentarz i z gory dziekuje. [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 21.12.2004 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2004 Jesli tak ci poradzili w gminie, to jest to pewnie mozliwe, ale najlepiej upewnic sie jeszcze w starostwie, ktore bedzie wydawalo pozwolenie na budowe, jak to wszystko powinno wygladac.Odrolnienie jako zmiana w planie juz jakby sie odbylo, skoro piszesz, ze w studium teren ten przeznaczony jest pod zabudowe mieszkaniowa niska. Do wniosku o pozwolenie na budowe bedziesz tylko musial dolaczyc decyzje o wylaczeniu czesci gruntu przeznaczonej pod zabudowe z produkcji rolnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnak 21.12.2004 16:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2004 Czyli jeżeli dobrze zrozumiałąm będzie można kupić część działki (nie działkę wydzieloną) i starać się o pozwolenie na część działki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 21.12.2004 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2004 Jeśli chodzi o sam zakup części działki, to proponuję najpierw kupić udział we współwłasności i zapisać w umowie zobowiązanie obu stron do zniesienia współwłasności w taki sposób, żebyś dostał tę część działki o którą Ci chodzi, a do czasu zniesienia współwłasności umówić się na tzw. podział do używania (quoad usum - notariusz będzie wiedział o co chodzi) czyli określić którą część działki możesz wyłącznie Ty używać jako współwłaściciel. Na tej podstawie jest nawet szansa dostać pozwolenie na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 21.12.2004 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2004 Na to pytanie dokladnie odpowiedza ci w Starostwie, bo to w koncu oni beda wydawac pozwolenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janewa 21.12.2004 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2004 Zawarłabym umowę przedwstępną z właścicielem całego pola, poczekałabym te 12 miesięcy i kupiłabym tę działkę już po podziale geodezyjnym. Wtedy prawdopodobnie będziesz już miał plan zagospodarowania przestrzennego tego terenu. To się wiąże z opóźnieniem budowy, ale tak bym postąpiła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts