Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opóźnienie montażu okien

Recommended Posts

Nie ma wiele informacji w internecie więc może ktoś ma większą wiedzę albo własne doświadczenia...?

Okna zamówione 15 grudnia, zaliczka wpłacona od razu (jakieś 85% całej kwoty). W umowie termin montażu "do końca marca 2022 roku". Sprzedawca co jakiś czas ten termin przesuwa tłumacząc - najpierw, że jest problem z czarną okleiną, potem dwa razy, że się szyba stłukła w transporcie :yes::yes: :yes:

Ostatnim razem pytał się czy mogą otwory okienne przygotować (bo ma zrobić to ta sama firma) po świętach wielkanocnych a okna zamontować na początku maja - oczywiście się zgodziłem, no bo co.... natomiast już jest początek maja, a otwory okienne nadal nie przygotowane i znowu żadnych wieści... a przez okna ciągle się przesuwa elektrykę i hydraulikę... wszystko się obsuwa...

Firma uchodzi za dobrą, okna na kwotę kilkudziesięciu tysięcy, liczę więc, że jednak do tego montażu dojdzie, ale... czy mogę tę firmę jakoś "postraszyć"...? Czy w ogóle ostatecznie - skoro nie wywiązał się z umowy - mogę wysłać coś typu odstąpienie od umowy i domagać się zwrotu całej kwoty którą wpłaciłem...? Czy ja cokolwiek mogę teraz zrobić czy jestem zdany na łaskę firmy?

Na umowie jest tylko jakiś akapit dotyczący tematu - że nie mogę domagać się kar, czy tam odsetek, jeśli opóźnienie jest spowodowane siłą wyższą - wojną, kataklizmem, itp.

Edytowane przez bartolomeooo

Nie ma wiele informacji w internecie więc może ktoś ma większą wiedzę albo własne doświadczenia...?

Okna zamówione 15 grudnia, zaliczka wpłacona od razu (jakieś 85% całej kwoty). W umowie termin montażu "do końca marca 2022 roku". Sprzedawca co jakiś czas ten termin przesuwa tłumacząc - najpierw, że jest problem z czarną okleiną, potem dwa razy, że się szyba stłukła w transporcie :yes::yes: :yes:

Ostatnim razem pytał się czy mogą otwory okienne przygotować (bo ma zrobić to ta sama firma) po świętach wielkanocnych a okna zamontować na początku maja - oczywiście się zgodziłem, no bo co.... natomiast już jest początek maja, a otwory okienne nadal nie przygotowane i znowu żadnych wieści... a przez okna ciągle się przesuwa elektrykę i hydraulikę... wszystko się obsuwa...

Firma uchodzi za dobrą, okna na kwotę kilkudziesięciu tysięcy, liczę więc, że jednak do tego montażu dojdzie, ale... czy mogę tę firmę jakoś "postraszyć"...? Czy w ogóle ostatecznie - skoro nie wywiązał się z umowy - mogę wysłać coś typu odstąpienie od umowy i domagać się zwrotu całej kwoty którą wpłaciłem...? Czy ja cokolwiek mogę teraz zrobić czy jestem zdany na łaskę firmy?

Na umowie jest tylko jakiś akapit dotyczący tematu - że nie mogę domagać się kar, czy tam odsetek, jeśli opóźnienie jest spowodowane siłą wyższą - wojną, kataklizmem, itp.

Prawdą jest, że z różnych powodów ulegają wydłużeniu (lub nawet chwilowemu wycofaniu z oferty) dostawy niektórego asortymentu do produkcji okien.

Przykładowo z kolorów: w zeszłym roku były braki (lub całkowite wycofanie na kilka tygodni ) okleiny winchester, w tym roku największe problemy dotyczą oklein woodec turner oak - brakuje jej nawet do bram garażowych oraz black jet.

Z profili: największe braki materiału do suwanek typu smart lub niektórych HST....W niektórych systemach brakuje materiału na białe, "zwykłe" profile okienne i czas realizacji zlecenia wynosi 15-20 tygodni, niektórzy producenci zmienili dostawców w zeszłym roku na "szybszych".

Producenci okien otrzymują niektóre towar w dostawach cześciowych, z potwornym opóźnieniem, i często dowiadują się o tym, sprawdzając go fizycznie po dostawie... W znacznym stopniu- partyzantka.

Praktycznie wszyscy ogłosili w zeszłym roku stan tzw. siły wyższej, teraz "doszła" jeszcze wojna i kolejne podwyżki.

Czy można odstąpić od umowy i zamówić w innym miejscu? Należy zapytać prawnika, jednak proszę mieć na uwadze, że mało kto ma czarny profil od ręki oraz te samo okna zdrożały od grudnia co najmniej 20%-30% .:confused:

Proponuję zadzwonić do źródła, czyli producenta stolarki i zapytać o stan faktyczny.

Edytowane przez stary