Adix3 10.05.2022 16:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2022 Muszę zamówić wykonanie OZC, dla pewności. Co ciekawe mnie wychodzi na "ciepło właściwe" 14,8kW przy -20 stopniach. I z tego co widziałem w otrzymanych ofertach od tych dwóch firm, tam tez było przyjęte Ok 15kW przy - 20 stopniach. Czyli te oferty były bardziej dobrane pod ok -10 stopni, bo wtedy wychodziło na wykresie 12kW. A jakie macie opinie o monoblokach LG Therma V? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 15.05.2022 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2022 Witam, założyłem taki wątek z myślą o wymianie pieca olejowego który podgrzewa tylko cwu na PC powietrze woda tylko do cwu. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?377558-Pompa-ciep%C5%82a-wy%C5%82%C4%85cznie-do-cwu&p=8134873#post8134873 Marco 36 mnie tu przekierował, bo z podobnym metrażem domu i OZC się zmagam. Dom też na grzejnikach. Ogrzewanie budynku:12,5kW – maksymalna potrzebna moc grzewczaW "najmroźniejszy" dzień zimy, tj. przy średniej dobowej za oknem -20°C i średniej temperaturze w domu 22,0°C.6,1kW – przeciętna moc grzewczaTyle będzie potrzebne w przeciętny dzień zimy, przy średniej dobowej 1,5°C i średniej temperaturze w domu 22,0°C. 50W/m2 wskaźnik zapotrzebowania na moc grzewczą25 795kWh = 93GJ całkowite roczne zużycie energii cieplnej na ogrzewanie (bez CWU) Oczywiście sam nie zamontuje PC bo i te wykresy jak na razie dla mnie czarna maga. Ale zawsze przed jakąś większą inwestycja w domu o poradę zgłaszałem sie na forum. Do tej pory myślałem tylko o wymianie sposobu podgrzewania cwu, ale może jednak trzeba zainwestować w co i cwu tzn. w PC Do puki nie będę musiał pozbyć sie kominka z płaszczem( a tego jeszcze nie wiem do kiedy) to będę chciał dogrzewać sie kominkiem i połączyć to z PC. Poradźcie, czy tak można?Jak sie kompletnie na tym nie znam, i jak znaleźć sprawdzonego fachowca, może wy kogoś polecicie z łódzkiego do zaprojektowania nowego systemu grzewczego i podziele sie z wami wyceną i rozwiązaniem systemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 15.05.2022 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2022 Do puki nie będę musiał pozbyć sie kominka z płaszczem( a tego jeszcze nie wiem do kiedy) to będę chciał dogrzewać sie kominkiem i połączyć to z PC. Poradźcie, czy tak można? Poczytaj; https://forum.muratordom.pl/showthread.php?377346-Pompa-ciep%C5%82a-powietrze-woda-w-zamian-za-bufor-do-kominka-z-p%C5%82aszczem-wodnym - Pompa ciepła powietrze woda w zamian za bufor do kominka z płaszczem wodnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 15.05.2022 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2022 Poczytaj; https://forum.muratordom.pl/showthread.php?377346-Pompa-ciep%C5%82a-powietrze-woda-w-zamian-za-bufor-do-kominka-z-p%C5%82aszczem-wodnym - Pompa ciepła powietrze woda w zamian za bufor do kominka z płaszczem wodnym. To mój post. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 15.05.2022 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2022 To mój post. Z tym że tam była mowa tylko o grzaniu cwu, teraz myślę dołożyć do tego co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 18.05.2022 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2022 Witam, założyłem taki wątek z myślą o wymianie pieca olejowego który podgrzewa tylko cwu na PC powietrze woda tylko do cwu. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?377558-Pompa-ciep%C5%82a-wy%C5%82%C4%85cznie-do-cwu&p=8134873#post8134873 Marco 36 mnie tu przekierował, bo z podobnym metrażem domu i OZC się zmagam. Dom też na grzejnikach. Ogrzewanie budynku: 12,5kW – maksymalna potrzebna moc grzewcza W "najmroźniejszy" dzień zimy, tj. przy średniej dobowej za oknem -20°C i średniej temperaturze w domu 22,0°C. 6,1kW – przeciętna moc grzewcza Tyle będzie potrzebne w przeciętny dzień zimy, przy średniej dobowej 1,5°C i średniej temperaturze w domu 22,0°C. 50W/m2 wskaźnik zapotrzebowania na moc grzewczą 25 795kWh = 93GJ całkowite roczne zużycie energii cieplnej na ogrzewanie (bez CWU) Oczywiście sam nie zamontuje PC bo i te wykresy jak na razie dla mnie czarna maga. Ale zawsze przed jakąś większą inwestycja w domu o poradę zgłaszałem sie na forum. Do tej pory myślałem tylko o wymianie sposobu podgrzewania cwu, ale może jednak trzeba zainwestować w co i cwu tzn. w PC Do puki nie będę musiał pozbyć sie kominka z płaszczem( a tego jeszcze nie wiem do kiedy) to będę chciał dogrzewać sie kominkiem i połączyć to z PC. Poradźcie, czy tak można? Jak sie kompletnie na tym nie znam, i jak znaleźć sprawdzonego fachowca, może wy kogoś polecicie z łódzkiego do zaprojektowania nowego systemu grzewczego i podziele sie z wami wyceną i rozwiązaniem systemu. Instalator podrzucił takie propozycje: KAISAI split ARCTIC 10 kW/230V - FPPCKSA10N 12 kW/400V - YORK split YKF 10 ANB 10 kW/230V producent KAISAI YKF10ANB BROTJE BLW split 11Kw/400V z podgrzewaczem Czy to są sprawdzeni przez Was producenci i produkty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts