Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co pod próg okna balkonowego ?

Recommended Posts

staruszku -ty o tym wiesz, ja o tym wiem, Rosenheim wymyśla i promuje rozwiązania do domów pasywnych gdzie okna to jak dziurka od klucza ;)

A na serio - dla mnie ciepły parapet to totalne nieporozumienie i marketingowe wciskanie klientom kitu - ale to moja opinia

Profil ościeżnicy okna o szerokości 150 cm w jednym skrzydle będzie się na słońcu giął jak łuk Robin Hooda nie mówię o większych szerokościach

Już po urlopie ?

• Odpowiedzi 363
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Panowie - wielkie dzięki za wskazówki! Dziś złożyłam reklamację i mają poprawić kotwy i piankowanie.

Mam jeszcze dylemat w kwestii montażu drzwi HST. Na dolnej ramie również brak kotew. Poszerzenie ok. 15 cm leży bezpośrednio na betonie bez piankowania. Czy w drzwiach HST obowiazują te same zasady montażu co w innych drzwiach balkonowych? Bo aż nie chce mi sie wierzyć, że tak wyrywkowo piankowali jedne drzwi tak a innych nie.

Panowie - wielkie dzięki za wskazówki! Dziś złożyłam reklamację i mają poprawić kotwy i piankowanie.

Mam jeszcze dylemat w kwestii montażu drzwi HST. Na dolnej ramie również brak kotew. Poszerzenie ok. 15 cm leży bezpośrednio na betonie bez piankowania. Czy w drzwiach HST obowiazują te same zasady montażu co w innych drzwiach balkonowych? Bo aż nie chce mi sie wierzyć, że tak wyrywkowo piankowali jedne drzwi tak a innych nie.

A co będzie, jeżeli np. ichnia instrukcja montażu dopuszcza brak kotew i odrzucą zgłoszenie? Pomijam oczywiście brak opianowania w tym przypadku.

Ponawiam mój powyższy przykład z ciepłym parapetem: brak mocowania dolnej części należy zgłaszać jako reklamację czy nie?

Sami teraz widzicie, jakich to doczekaliśmy się absurdów.

a jakieś kliny podkładki są? czy aż tak ładnie wylane że postawienie hsa na żywca spełniło ich oczekiwania co do idealnie wstawionego?

widzi się takie rzeczy że dół okien nie zapianowany bo firma oszczędnie podchodzi do tej kwestii i mówi że firmy od parapetów dadzą :)

Nie chcę robić lipy jednemu fajnemu klientowi, ale.. widzialem HS szacownej firmy, ok 3 szer, działał ok, ale całe mocowanie do ściany to po dwie solidne kotwy w górnych narożnikach(kotwy przytwierdzone po jednym kołku szybkiego montażu w porothermie). Założenie montażysty: "to solidne kotwy a takie ciężkie okno przecież się samo nie przesunie" Fotka kwalifikowałaby się do galerii skuch montażowych, ale nie widać na niej szczegółów. A wierzcie mi - oglądałem całość dokładnie, bo montażysta jest znajomy, polecany w jednym ze znanych loklalnych składów budowlanych...

I mówimy tu o firmach które są znane i się niby szanują..

Jak powinno się montować kotwy na dolnej ramie w przypadku ściany porothermu? Jest jakiś sposob, żeby zamocować kołki w tych otworach pustaka?

Dziś przyjechali naprawić to co zareklamowałam i stwierdzili, że nie da rady zamontować kotew do dolnej ramy okien bo kotwy nie będą trzymać się porothermu. Niby racja bo zwykły kołek i tak wpadnie do dziury w cegle. A może są na to jakieś inne sposoby niż zastosowanie zwykłego kołka?

Co do kotwienia w drzwiach balkonowych to uznali, że musieli by usunąć poszerzenia żeby zamontować kotwy (?) No więc ostatecznie Panowie jedynie poprawili piankowanie w miejscach gdzie go brakowało lub było nieszczelne oraz dołożyli dodatkowy kołek w już zamontowanych kotwach dla lepszego zamocowania.

I jak to oceniacie?

Jak powinno się montować kotwy na dolnej ramie w przypadku ściany porothermu? Jest jakiś sposob, żeby zamocować kołki w tych otworach pustaka?

Dziś przyjechali naprawić to co zareklamowałam i stwierdzili, że nie da rady zamontować kotew do dolnej ramy okien bo kotwy nie będą trzymać się porothermu. Niby racja bo zwykły kołek i tak wpadnie do dziury w cegle. A może są na to jakieś inne sposoby niż zastosowanie zwykłego kołka?

Co do kotwienia w drzwiach balkonowych to uznali, że musieli by usunąć poszerzenia żeby zamontować kotwy (?) No więc ostatecznie Panowie jedynie poprawili piankowanie w miejscach gdzie go brakowało lub było nieszczelne oraz dołożyli dodatkowy kołek w już zamontowanych kotwach dla lepszego zamocowania.

I jak to oceniacie?

Na każdy materiał są mocowania, może nie zawsze idealne ale lepsze niż nic. Garść chemicznych kołków Wurtha (na przykład) pewnie by się w kwocie za montaż zmieściła. Poszerzenie systemowe ma taki sam kształt rowków jak ościeżnica i kotwa da się zapiąć, nawet jeśli nie da się pozostaje przykręcenie. A gdyby usunęli poszerzenia to kotwy sięgną podmurówki? Zerową sztywność takiego mocowania pomijam.

Witam wszystkich.

Mam już wymurowane 18 cm porothermu pod drzwiami tarasowymi na izolacji poziomej, ale zamówiłam drzwi z poszerzeniami. którą opcja będzie lepsza? Zostawić pustaki czy wybić i wstawić poszerzenia? Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam.

• 1 month później...

Witam

Wymyśliłem sobie żeby wylać próg z perlito-betonu jest to dobry pomysł??

Perlit mam. 'Balkony' 180cm oraz 150cm. Wytrzyma taki próg?

a jaką masz wytrzymałość tego perlitobetonu?

gdzieś wyczytałem, że to się kształtuje między 0,5 a 10 MPa więc dość spora rozpiętość, na moje 10 MPa wytrzyma bez problemu ale 0,5 MPa to już nie wiem zapewne zależne ile ten Twój balkon będzie ważył.

Pozdrawiam

Witam

a jaką masz wytrzymałość tego perlitobetonu?

gdzieś wyczytałem, że to się kształtuje między 0,5 a 10 MPa więc dość spora rozpiętość, na moje 10 MPa wytrzyma bez problemu ale 0,5 MPa to już nie wiem zapewne zależne ile ten Twój balkon będzie ważył.

Pozdrawiam

Nie wiem zrobił bym objętościowo 1:3 (cement : perlit) + woda z plastusiem.

Gdzieś wyczytałem że proporcja 1:4:1 (cement : perlit : woda) daje 6.4Mpa 0,078λ [w/m°K].

Witam

Przestudiowałem ten wątek licząc że znajdę coś właśnie o wykonaniu progów drzwi tarasowych z perlitobetonu. Nikt jeszcze tego nie próbował?

z tego co poczytałem o perlitobetonie to wygląda to bardzo ciekawie, wytrzymałość może być spora a i "ciepłota" tego całkiem przyzwoita ale najlepiej pytać u producenta tegoż perlitobetonu.

Pozdrawiam