jareko 25.07.2012 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 staruszku -ty o tym wiesz, ja o tym wiem, Rosenheim wymyśla i promuje rozwiązania do domów pasywnych gdzie okna to jak dziurka od klucza A na serio - dla mnie ciepły parapet to totalne nieporozumienie i marketingowe wciskanie klientom kitu - ale to moja opinia Profil ościeżnicy okna o szerokości 150 cm w jednym skrzydle będzie się na słońcu giął jak łuk Robin Hooda nie mówię o większych szerokościach Już po urlopie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olga_321 25.07.2012 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 Panowie - wielkie dzięki za wskazówki! Dziś złożyłam reklamację i mają poprawić kotwy i piankowanie. Mam jeszcze dylemat w kwestii montażu drzwi HST. Na dolnej ramie również brak kotew. Poszerzenie ok. 15 cm leży bezpośrednio na betonie bez piankowania. Czy w drzwiach HST obowiazują te same zasady montażu co w innych drzwiach balkonowych? Bo aż nie chce mi sie wierzyć, że tak wyrywkowo piankowali jedne drzwi tak a innych nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stary 26.07.2012 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Panowie - wielkie dzięki za wskazówki! Dziś złożyłam reklamację i mają poprawić kotwy i piankowanie. Mam jeszcze dylemat w kwestii montażu drzwi HST. Na dolnej ramie również brak kotew. Poszerzenie ok. 15 cm leży bezpośrednio na betonie bez piankowania. Czy w drzwiach HST obowiazują te same zasady montażu co w innych drzwiach balkonowych? Bo aż nie chce mi sie wierzyć, że tak wyrywkowo piankowali jedne drzwi tak a innych nie. A co będzie, jeżeli np. ichnia instrukcja montażu dopuszcza brak kotew i odrzucą zgłoszenie? Pomijam oczywiście brak opianowania w tym przypadku. Ponawiam mój powyższy przykład z ciepłym parapetem: brak mocowania dolnej części należy zgłaszać jako reklamację czy nie? Sami teraz widzicie, jakich to doczekaliśmy się absurdów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 26.07.2012 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 a jakieś kliny podkładki są? czy aż tak ładnie wylane że postawienie hsa na żywca spełniło ich oczekiwania co do idealnie wstawionego? widzi się takie rzeczy że dół okien nie zapianowany bo firma oszczędnie podchodzi do tej kwestii i mówi że firmy od parapetów dadzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 26.07.2012 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Ponawiam mój przykład z ciepłym parapetem: brak mocowania dolnej części należy zgłaszać jako reklamację czy nie? nie dajemy takiego ciepłego parapetu i możecie mówić że "oj to źle":) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 26.07.2012 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Nie chcę robić lipy jednemu fajnemu klientowi, ale.. widzialem HS szacownej firmy, ok 3 szer, działał ok, ale całe mocowanie do ściany to po dwie solidne kotwy w górnych narożnikach(kotwy przytwierdzone po jednym kołku szybkiego montażu w porothermie). Założenie montażysty: "to solidne kotwy a takie ciężkie okno przecież się samo nie przesunie" Fotka kwalifikowałaby się do galerii skuch montażowych, ale nie widać na niej szczegółów. A wierzcie mi - oglądałem całość dokładnie, bo montażysta jest znajomy, polecany w jednym ze znanych loklalnych składów budowlanych... I mówimy tu o firmach które są znane i się niby szanują.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 26.07.2012 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 takie szanowanie i polecanie to ja dziękuje:) a później opinia że hs zimny itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 26.07.2012 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 no ciepły nie bedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olga_321 26.07.2012 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Jak powinno się montować kotwy na dolnej ramie w przypadku ściany porothermu? Jest jakiś sposob, żeby zamocować kołki w tych otworach pustaka?Dziś przyjechali naprawić to co zareklamowałam i stwierdzili, że nie da rady zamontować kotew do dolnej ramy okien bo kotwy nie będą trzymać się porothermu. Niby racja bo zwykły kołek i tak wpadnie do dziury w cegle. A może są na to jakieś inne sposoby niż zastosowanie zwykłego kołka?Co do kotwienia w drzwiach balkonowych to uznali, że musieli by usunąć poszerzenia żeby zamontować kotwy (?) No więc ostatecznie Panowie jedynie poprawili piankowanie w miejscach gdzie go brakowało lub było nieszczelne oraz dołożyli dodatkowy kołek w już zamontowanych kotwach dla lepszego zamocowania. I jak to oceniacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 26.07.2012 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Jak powinno się montować kotwy na dolnej ramie w przypadku ściany porothermu? Jest jakiś sposob, żeby zamocować kołki w tych otworach pustaka? Dziś przyjechali naprawić to co zareklamowałam i stwierdzili, że nie da rady zamontować kotew do dolnej ramy okien bo kotwy nie będą trzymać się porothermu. Niby racja bo zwykły kołek i tak wpadnie do dziury w cegle. A może są na to jakieś inne sposoby niż zastosowanie zwykłego kołka? Co do kotwienia w drzwiach balkonowych to uznali, że musieli by usunąć poszerzenia żeby zamontować kotwy (?) No więc ostatecznie Panowie jedynie poprawili piankowanie w miejscach gdzie go brakowało lub było nieszczelne oraz dołożyli dodatkowy kołek w już zamontowanych kotwach dla lepszego zamocowania. I jak to oceniacie? Na każdy materiał są mocowania, może nie zawsze idealne ale lepsze niż nic. Garść chemicznych kołków Wurtha (na przykład) pewnie by się w kwocie za montaż zmieściła. Poszerzenie systemowe ma taki sam kształt rowków jak ościeżnica i kotwa da się zapiąć, nawet jeśli nie da się pozostaje przykręcenie. A gdyby usunęli poszerzenia to kotwy sięgną podmurówki? Zerową sztywność takiego mocowania pomijam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawekk1980 27.07.2012 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2012 Jak powinno się montować kotwy na dolnej ramie w przypadku ściany porothermu? Jest jakiś sposob, żeby zamocować kołki w tych otworach pustaka? Wiercić w miejscu łaczenia pustaków/ w zamkach, jak nie umieją to mogą przyjechać do mnie to zobaczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 27.07.2012 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2012 zawsze mogli ci o tym powiedzieć przed montażem że nie będą mieli jak się złapać(ich zdaniem) i powinnaś dać warstwę z cegły np Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta-0072 27.07.2012 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2012 Witam wszystkich.Mam już wymurowane 18 cm porothermu pod drzwiami tarasowymi na izolacji poziomej, ale zamówiłam drzwi z poszerzeniami. którą opcja będzie lepsza? Zostawić pustaki czy wybić i wstawić poszerzenia? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 31.08.2012 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 Wymyśliłem sobie żeby wylać próg z perlito-betonu jest to dobry pomysł??Perlit mam. 'Balkony' 180cm oraz 150cm. Wytrzyma taki próg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 31.08.2012 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 Witam Wymyśliłem sobie żeby wylać próg z perlito-betonu jest to dobry pomysł?? Perlit mam. 'Balkony' 180cm oraz 150cm. Wytrzyma taki próg? a jaką masz wytrzymałość tego perlitobetonu? gdzieś wyczytałem, że to się kształtuje między 0,5 a 10 MPa więc dość spora rozpiętość, na moje 10 MPa wytrzyma bez problemu ale 0,5 MPa to już nie wiem zapewne zależne ile ten Twój balkon będzie ważył. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 31.08.2012 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 Witam a jaką masz wytrzymałość tego perlitobetonu? gdzieś wyczytałem, że to się kształtuje między 0,5 a 10 MPa więc dość spora rozpiętość, na moje 10 MPa wytrzyma bez problemu ale 0,5 MPa to już nie wiem zapewne zależne ile ten Twój balkon będzie ważył. Pozdrawiam Nie wiem zrobił bym objętościowo 1:3 (cement : perlit) + woda z plastusiem. Gdzieś wyczytałem że proporcja 1:4:1 (cement : perlit : woda) daje 6.4Mpa 0,078λ [w/m°K]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 31.08.2012 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 Witam Nie wiem zrobił bym objętościowo 1:3 (cement : perlit) + woda z plastusiem. Gdzieś wyczytałem że proporcja 1:4:1 (cement : perlit : woda) daje 6.4Mpa 0,078λ [w/m°K]. no jeśli ponad 6 MPa to na luzie wytrzyma. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plumbum 02.09.2012 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 Macie tam sporo miejsca, pod tymi drzwiami. Wylejcie tam perlitobeton po wstawieniu tych systemowych elementów, które tam być powinny. Adam M. Przestudiowałem ten wątek licząc że znajdę coś właśnie o wykonaniu progów drzwi tarasowych z perlitobetonu. Nikt jeszcze tego nie próbował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 02.09.2012 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 Witam Przestudiowałem ten wątek licząc że znajdę coś właśnie o wykonaniu progów drzwi tarasowych z perlitobetonu. Nikt jeszcze tego nie próbował? z tego co poczytałem o perlitobetonie to wygląda to bardzo ciekawie, wytrzymałość może być spora a i "ciepłota" tego całkiem przyzwoita ale najlepiej pytać u producenta tegoż perlitobetonu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 02.09.2012 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 nie łatwiej dać bazówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts