Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co pod próg okna balkonowego ?

Recommended Posts

Ponieważ perlitobeton w zależności od proporcji cementu do perlitu ma różne właściwości, w tym wytrzymałość oraz lambdę, myślę iż można by rozważać dwa warianty:

- mocny perlitobeton jako element konstrukcyjny, podpora dla dolnej ramy, może w takim razie również jako substytut profilu bazowego, ewentualnie podstawa dla niego?

- słabszy berlitobeton jak ocieplenie wokół elementów konstrukcyjnych okna, czyli profilu bazowego, czy też kotew, śrub rzymskich itp.

MIałem do czynienia z materiałem typu perlito-gips i jeśli chodzi o lambdę to ma on porównywaną do styropianu, ale za to idealnie wypełnia przestrzeń, nie ma szpar, prześwitów itp. Pelitobeton, nawet ten 'najsłabszy' czyli zarazem najcieplejszy, zapewne jest zimniejszy od perlito-gipsu. Ale tutaj musiałby się wypowiedzieć znawca tematu.

Ja mam taką sytuację iż wymieniam okna po wylaniu nowej posadzki mam paręnaście centymetrów do uzupełnienia od stropu do dolnego profilu okna. Zamiast podmurowywać cegłami, albo stosować paronastocentymetrowe poszerzenie, które też kosztuje, wolę wylać mocny perlitobeton, pewnie będzie cieplejszy niż pełna cegła, i ewentualnie przewidzieć profil bazowy ok 3-5 cm.

• Odpowiedzi 363
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 months później...

Witam,

Od górnej krawedzi chudziaka do podłogi ,,na gotowo" mam mieć 29 cm. Z tego 20 cm styropianu i reszta czyli 8 cm na podłoge ( podłogówka, wylewka).Montażyści proponują aby podniesć o 16 cm cegłą lub innym ciepłym pustakiem podłogę pod drzwi tarasowe ( na całą szerokość ściany czyli 25 cm) a oni dadzą jakieś systemowe podwyższenie progu ( i mówili coś jeszcze o poszerzeniu ramy) o 10 cm i na to pójdzie okno tarasowe. Mówią, ze mogą dać podwyższenie wieksze, czyli połączyć te systemowe podwyższenia na inne konfiguracje ale wtedy bedzie nie stabilne do końca to łączenie i może ,,pracować " i lepiej abym jednak podwyższył o 16 cm a oni dołożą te powyższenia o 10 cm. Jak uważacie co lepiej - czy podmurowywac jakimś pustakiem o 16 cm i dokładac 10 cm podwyższenia czy robić tylko podwyższenie złożone z kilku elementów ale bardzo wysokie?

Witam,

Od górnej krawedzi chudziaka do podłogi ,,na gotowo" mam mieć 29 cm. Z tego 20 cm styropianu i reszta czyli 8 cm na podłoge ( podłogówka, wylewka).Montażyści proponują aby podniesć o 16 cm cegłą lub innym ciepłym pustakiem podłogę pod drzwi tarasowe ( na całą szerokość ściany czyli 25 cm) a oni dadzą jakieś systemowe podwyższenie progu ( i mówili coś jeszcze o poszerzeniu ramy) o 10 cm i na to pójdzie okno tarasowe. Mówią, ze mogą dać podwyższenie wieksze, czyli połączyć te systemowe podwyższenia na inne konfiguracje ale wtedy bedzie nie stabilne do końca to łączenie i może ,,pracować " i lepiej abym jednak podwyższył o 16 cm a oni dołożą te powyższenia o 10 cm. Jak uważacie co lepiej - czy podmurowywac jakimś pustakiem o 16 cm i dokładac 10 cm podwyższenia czy robić tylko podwyższenie złożone z kilku elementów ale bardzo wysokie?

Witam,

dobrze kombinują:)

Witam

MMichal- co to jest za materiał?

dostałem to coś od znajomego, większy kawałek powinien dotrzeć do mnie w styczniu, C wykonane z, najprawdopodobniej, włókna szklano węglowego, wypełnione czymś na podobieństwo mieszanki styropianowo-betonowej, wytrzymałe jak cholera - sprawdzałem, w styczniu również będę miał dane dokładne odnośnie nacisku i przenikalności cieplnej, wygląda bardzo ciekawie jako bezpośredni podkład pod HSy itp konstrukcje.

Pozdrawiam

Witam

To daj znać, jak będziesz posiadał całą tą wiedzę oraz skąd to wziąć :popcorn:

Czeka mnie wstawienie 2 par drzwi technicznych i nadal się waham co pod nimi dać ( nadal też myślę o jakimś dodatkowym dociepleniu od strony zewnętrznej przy kostce...)

poinformuję jak tylko otrzymam więcej informacji ,,, i o ile CENA mnie nie zwali z nóg :)

Pozdrawiam

Jak rozwiązać sposób podpięcia parapetu zewnętrznego w przypadku kiedy mamy w oknie tarasowym wysokim na 230cm (Veka Alpalinie)podpięte od dołu poszerzenia VEKA.

Poszerzenie Veka ma taką samą szerokość na całej wyskokości i nie zwęża sie przy dolnej ramie w związku z czym wrąbek w który powinien wchodzić parapet jest zakryty.

Edytowane przez Kosmomen

Zamiast poszerzeń należy zastosować profil podbalkonowy (bazowy).

Alphaline 90 + profil podbalkonowy.JPG

Na foto masz numery katalogowe profili + nr katalogowe wzmocnień. Jak widać jest to rozwiązanie systemowe - wcięcie od zewnątrz i od wewnątrz. Ten sam profil stosuje się także do wersji Perfectline -ale cofnięcie jest tylko od strony zewnętrznej (ze względu na głębokość zabudowy 70mm - w przypadku Alphaline jest to 90mm).

Pokaż rysunek lub symbole sprzedawcy niech sprawdzi u swojego dostawcy - producenta.

W ostateczności można zastosować poszerzenie od innego systemu i skręcić podczas montażu.

Edytowane przez _FIX_

Ja tam widzę że Cie wieje w narożniku. Może wypada porawić trochę uszczelkę przy zawiasie? No i nie masz ciepłej ramki...

Stosunkowo niewiele sprzedaję niskich prógów ale nikt mi się nie skarżył na przewiewy. Ale zawsze informuję Klienta, że Producent przy tym rozwiązaniu "deklaruje": "Brak gwarancji na szczelność progu"

hmm...

To są okna Oknoplastu Thermic 90 i mają "ciepłą ramkę" ale aluminiową ;) (może dlatego to tak wygląda w obrazie termowizyjnym że alu ma inną emisyjność)

Co do przewiewu to muszę sprawdzić!!

A z tym progiem to niestety nikt mnie nie informował o braku szczelności, trudno już tego nie zmienię :)

Edytowane przez Sala

Mi przy zakupie okien Oknoplusa na profilu Brugmanna handlowiec powiedział, że niski próg to zimny próg, bo aluminium i coś tam jeszcze.

podłącze się:

W domu mam większość okien balkonowych z normalnym progiem + 2x HST, wszędzie dane poszerzenia 10cm, ale handlowiec nie wspominał nic o profilu parapetowym pod oknami balkonowymi. Zaproponował jedynie takie profile w oknach normalnych (nie balkonowych). Okna jeszcze nie zamówione ostatecznie - dusić go o takie profile pod balkony i HST? Czy w HST tez coś takiego się stosuje, bo tam na głębokości wchodzą 2 profile poszerzające?

Jeżeli pod balkonami masz 10cm poszerzenia to wystarczy i nie musi być listwy podparapetowej. Pod HS też daje się poszerzenia z obu stron, ja z reguły wykonuje poszerzenie 10cm bez łączenia z następnymi + podmurowanie. Tu masz przykład takiego rozwiązania dla drzwi energooszczędnych HS Energo+ profil Geneo

drzwi hs energo+.jpg