Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co pod próg okna balkonowego ?

Recommended Posts

• 11 months później...
  • Odpowiedzi 363
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dwa lata temu firma, u której zamawialiśmy okna Oknoplastu z montażem zapisała w umowie: "Klient zobowiazuje się podmurować okna od dołu zamiast podwyższeń progów - według rozpiski: Podmurowania pod drzwi: Parter pod drzwi dwuskrzydłowe i fixy po bokach podmurować 17 cm od dołu. Parter drzw przesuwne podmurować 17 cm od dołu. Piętro drzwi balkonowe podmurować 9 cm od dołu."

Przedstawiając nam ofertę okien dano nam alternatywę: albo poszerzenia albo podmurówkę. Wybraliśmy podmurówkę z wiadomych względów. Naprawdę, nie powinni podsuwać rozwiązań klientom niezgodnych ze sztuką budowlaną, takie które spowodują gigantyczne mostki termiczne w budynku. Ja laik, nie znam się na budowlance, zaufałam firmie, że wie co robi, nie wiedziałam, że nie osadza się okien na podmurówkach, że te podwyższenia progów są konieczne. Zapłaciliśmy murarzowi za podmurówkę cegłami, monterzy z firmy zamontowali okna bez szemrania, że podmurówki są z cegły. Pani zadzwoniła, że montaż okien odbył się bez problemów.

Nie wiem co teraz robić. W środku mamy już wylewki, są zrobione tarasy. Dzisiaj też jeden fachowiec powiedział, że musimy koniecznie ciąć betonowe tarasy, a taka usługa jest droga, by dostać się pod te okna tarasowe i balkonowe i wygrzebać tę cegłę, bo będą mostki termiczne. Da się teraz tam jakoś wsadzić te podwyższenia progów , okna się nie zapadną?

Edytowane przez TyjesteśBasia

Przedstawiając nam ofertę okien dano nam alternatywę: albo poszerzenia albo podmurówkę. Wybraliśmy podmurówkę z wiadomych względów. Naprawdę, nie powinni podsuwać rozwiązań klientom niezgodnych ze sztuką budowlaną, takie które spowodują gigantyczne mostki termiczne w budynku. Ja laik, nie znam się na budowlance, zaufałam firmie, że wie co robi, nie wiedziałam, że nie osadza się okien na podmurówkach, że te podwyższenia progów są konieczne. Zapłaciliśmy murarzowi za podmurówkę cegłami, monterzy z firmy zamontowali okna bez szemrania, że podmurówki są z cegły. Pani zadzwoniła, że montaż okien odbył się bez problemów.

Nie wiem co teraz robić. W środku mamy już wylewki, są zrobione tarasy. Dzisiaj też jeden fachowiec powiedział, że musimy koniecznie ciąć betonowe tarasy, a taka usługa jest droga, by dostać się pod te okna tarasowe i balkonowe i wygrzebać tę cegłę, bo będą mostki termiczne. Da się teraz tam jakoś wsadzić te podwyższenia progów , okna się nie zapadną?

Zrób zdjęcia kamerą termowizją czy faktycznie takie wielkie mostki tam powstały. A okna montowali w warstwie ocieplenia?

Dzisiaj też jeden fachowiec powiedział, że musimy koniecznie ciąć betonowe tarasy, a taka usługa jest droga, by dostać się pod te okna tarasowe i balkonowe i wygrzebać tę cegłę, bo będą mostki termiczne.

Proszę niczego nie wygrzebywać, niczego nie ciąć i w ogóle przejść w stan relaksu. Jeśli po podmurowaniu reszta montażu została wykonana poprawnie wszystko jest i w przyszłości będzie dobrze. Ten od cięcia betonu tarasów to był... fachowiec powiedzmy taki sobie, ot jeden z wielu "fachowców" co to krążą i zamęt sieją. Niepotrzebny!

Dziękuję.

Tak to wygladało zanim zrobilismy ocieplenie podłogi 15 cm, ogrzewanie podłogowe i wylewki. ocieplenie ścian z zewnątrz dopiero ma być robione. Niepokojące jest to, że to już trzeci fachowiec, który na te cegły zwrócił uwagę, a tu też wszyscy piszą, że to jest żle.

[ATTACH=CONFIG]326883[/ATTACH]

Czyli taras jest połączony z tym progiem?

Bo jeśli jest to masz faktycznie mostek.

Ale wtedy wystarczy odciąć taras a cegły pod oknami zostawić w spokoju i zaizolować styropianem podczas ocieplania elewacji.

Edytowane przez fenix2

Okna tarasowe/balkonowe (takie do samej podłogi) powinny być jedynie podparte pod pionowymi elementami futryny (ramy okna) czyli w skrajnych punktach + tam gdzie futryna ma jeszcze pionowe elementy. W pozostałej przestrzeni kładziemy izolację termiczną (np. styropian). Mi też murarze wymurowali, spece od okien (najlepsza firma w mieście) wstawili okna :bash: i dopiero później się dowiedziałem że to wszystko do d.upy. Samemu przerobiłem, ale nie miałem jeszcze wylewek, ani tarasu.

Inaczej masz niezły mostek termiczny (szczególnie jak masz podłogówkę). Ktoś mi opowiadał że tak miał i musiał wszytko wywalać bo mu parkiet zaczął gnić

Edytowane przez panfotograf

a tych "fachowców" nie przeraża fakt, że podobną sytuację masz przy normalnych oknach ? Przecież to identyczna sytuacja. Widzę, że nie masz jeszcze tarasu więc wystarczy odseparować termicznie taras od wylewek i po krzyku

Przy normalnych oknach masz zazwyczaj na zewnątrz gruuubą warstwę styropianu. A przy tarasie/balkonie masz od zewnątrz beton. Obłożenie podmurówki pod oknem tarasowym 2cm styropianu niewiele da.

Edytowane przez panfotograf

Gość Gos**c
Proszę niczego nie wygrzebywać, niczego nie ciąć i w ogóle przejść w stan relaksu. Jeśli po podmurowaniu reszta montażu została wykonana poprawnie wszystko jest i w przyszłości będzie dobrze. Ten od cięcia betonu tarasów to był... fachowiec powiedzmy taki sobie, ot jeden z wielu "fachowców" co to krążą i zamęt sieją. Niepotrzebny!

Starasz się uspokoić Inwestorkę, z wiadomych powodów ale prawda jest taka, że jest to zrobione źle.

Mostek jest od strony tarasu, gdzie jest wylany beton oraz od strony gruntu (jeśli nie ma piwnicy). Dodatkowo nasuwa sie pytanie czy izolacja pozioma jest wykonana prawidłowo?

Można to wyleczyć ale to zależy od wielu czynników, których nie podałaś.

Czy masz ogrzewanie podłogowe, najlepiej jakbyś wrzuciła jakieś zdjecie oraz jak wykończony jest taras? Taras rozumiem jest to wylana płyta z betonu B20 plus zbrojenie?

Okna tarasowe/balkonowe (takie do samej podłogi) powinny być jedynie podparte pod pionowymi elementami futryny (ramy okna) czyli w skrajnych punktach + tam gdzie futryna ma jeszcze pionowe elementy.....
jeden z wielu błędów montażowych przy balkonach, podparcie tylko na wysokości pionowych elementów ościeżnicy. Wszędzie kolego obowiązuje taka sama zasada jak w oknach, wyjątkiem są HSy gdzie trzeba gęściej i PSK gdzie trzeba nie tylko podpierać ościeżnice lecz także prowadnicę sanek

Nie znamy dokładnych wymiarów, nie wiemy jak ocieplony ma być taras, a może jest odseparowany ociepleniem fundamentów ? (tak się powinno robić) niewiele wiemy i zakładanie, że 2 cm to mało może okazać się błędem gdyż np. ocieplenie tarasu wyjdzie na równo z dolną krawędzią ościeżnicy czy też poniżej ale zakryje pustak ?

Fakt, dla mnie jest to jedno z najgorszych rozwiązań połączenia tego miejsca

Gość Gos**c
np. ocieplenie tarasu wyjdzie na równo z dolną krawędzią ościeżnicy czy też poniżej ale zakryje pustak ?

Gdyby tak miało być to byłby problem z wykończeniem tarasu tj. płytki leżały by na styropianie . Ocieplenie to przeważnie ponad 10cm styropianu, a teraz jak kafelka będzie przyklejona częsciowo do płyty betonowej i częsciowo leżała na styropianie to wiadomo, że prędzej czy później pęknie.

Zakładam wykończenie z płytek skoro jest wylany beton.

Gość Gos**c
Fakt, dla mnie jest to jedno z najgorszych rozwiązań połączenia tego miejsca

Niestety wciąż bardzo popularne a nie powinno być dopuszczone. U mnie też próbowano iśc na łatwiznę i co gorsza monterzy nie mieli zbyt wielu pomysłów na to. Rozwiązanie musiałem sam znależć. A na każdą uwagę monterzy odpowiadali tylko z głupim uśmiechem, ze pewnie gdzieś coś głupiego wyczytałem na forum muratora. Było to w roku 2014 więc nie tak dawno.

Okna tarasowe/balkonowe (takie do samej podłogi) powinny być jedynie podparte pod pionowymi elementami futryny (ramy okna) czyli w skrajnych punktach + tam gdzie futryna ma jeszcze pionowe elementy.

A masz na to jakiś papier ? Instrukcję, czy zalecania montażowe któregoś z producentów ?

Bo zawsze czytałem o równomiernym podparciu od dołu.

Szerokie okna PSK, HS powinny być podpierane na całej szerokości - najlepiej poszerzeniami.

Edytowane przez fotohobby

Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Że muszę ciąć beton to już się pogodziłam, ale tych cegiełek wolałabym nie ruszać, bo boję się o te okna. One muszą swoje ważyć. A ten fachowiec powiedział, że wytnie beton, wygrzebie cegły i wsunie styropian. Nie podoba mi się to, to nie może być stabilne. Już wolałabym te podwyższenia tam włożyć, ale teraz pewnie jest to niewykonalne.

To akurat jest taras przy drzwiach, ale wszystkie trzy tarasy identycznie robili.

Poczekaj, problem nie jest aż tak trudny jak się wydaje.

Po pierwsze, nie należy ruszać tych cegieł. Okno musi mieć podparcie dolne i jest to jeszcze ważniejsze niż mostek termiczny. Wprawdzie wystarczyłoby od biedy aby te cegły były ułożone z przerwami w kliku miejscach ale to można by rozważać gdyby to robić na nowo (nie dysponując systemowym poszerzeniem, które jest lepszym rozwiązaniem). Jak fachowiec zacznie kuć te cegły, to tylko może naruszyć mocowanie całego okna. Żeby się tam dostać z jakimś narzędziem musiałby Ci wyciąć spory pas tych wylewek tarasowych. Żeby dało się to potem dolać musiałby to tak naciąć aby nie przeciąć zbrojenia, czyli de facto bardziej skuć a nie przeciąć. Jak przetnie to całkiem, to już nowy pasek będzie osobno i powstanie niechciana dylatacja prawie na progu wejściowym. Czyli masakra.

Ja bym proponował ciąć te wylewki ale wąsko czyli pasek max. 4 cm. Samo cięcie betonu dobrą tarczą jest banalne i potrwa parę chwil. Następnie należy wybrać ten materiał z odciętej szczeliny jak najgłębiej, czyli nie tylko warstwę betonu ale też podsypkę poniżej. W tę szczelinę należy wsunąć przygotowany pas płyty z materiału o maksymalnie dobrej izolacyjności, czyli najlepiej płytę z XPS, bo to już jest po stronie mokrej. Wtedy mostek na tej krawędzi będzie już częściowo zlikwidowany. Oczywiście nie całkowicie, ale przy standardowym montażu okien zasadniczo każda krawędź naokoło okna jest w pewnym stopniu mostkiem i to się wkalkulowuje w straty termiczne budynku. Boczne szpalety otworu okiennego też mają przecież ocieplenie 2-3 cm styropianu, zatem zaproponowane docieplenie na pewno nie będzie gorsze. Chodzi jednak o to, żeby aby ten mostek był na tyle pomniejszony, aby nie dochodziło to zupełnego przemarzania tego miejsca, co zazwyczaj skutkuje wykraplaniem się pary wodnej i rozwojem grzyba.

Ten pasek izolacji wzdłuż progu nie mógłby być szerszy, bo, jak słusznie zauważył Patatay, gdyby to było szersze, duża część płytki byłaby oparta na styropianie, czyli na niczym i najbewniej płytka by pękła. Jednak przewieszenie grubszej tarasowej płytki tylko na 4 cm zaraz przy samym progu, gdzie nie da się przyłożyć większego ciężaru w sposób skupiony nie powinno być ryzykowne jeżeli chodzi o pęknięcie płytki.

Gość Gos**c
. Że muszę ciąć beton to już się pogodziłam, ale tych cegiełek wolałabym nie ruszać, bo boję się o te okna. One muszą swoje ważyć. A ten fachowiec powiedział, że wytnie beton, wygrzebie cegły i wsunie styropian. Nie podoba mi się to, to nie może być stabilne. Już wolałabym te podwyższenia tam włożyć, ale teraz pewnie jest to niewykonalne.

Dowiedz się od producenta gdzie powinny być punkty podparcia dla tych okien.

Jeśli fachowiec zrobi jak napisałaś to masz super fachowca. Pytanie czy da radę zrobić to prawidłowo. Cegły są wymurowane a dodatkowo obciążone oknem i wylewką.

Wg mnie lepszym rozwiązaniem jest wyciąć beton i wstawić styrodur (coś w kształcie trapezu).

edit

doczytałem wypowiedź DSQ. W pełni sie zgadzam.

Edytowane przez Gos**c

Wszyscy rzucili się do walki z mostkiem cieplnym, a ktoś zadał sobie trud policzenia wartości tego mostka? Jak wartość mostka wpłynie na wartość współczynnika Frsi w tej części przegrody? Czy Frsi przekroczy wartość krytyczną w tym miejscu, czy nie, bo może problem jest nieco wyolbrzymiany? Mostki w budynkach były, są i będą. Na koniec jeśli to konieczne może zamiast ciąć po stronie zewnętrznej spróbować od wewnątrz?