Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co pod próg okna balkonowego ?

Recommended Posts

przelecialem caly temat ale mam pytanie.....skoro wykonujecie zabiegi zeby uniknac mostkow termicznych na dolnej czesci okna/drzwi balkonowych na dole....jakie macie razwiazanie w górnej czesci i bokow....

moze sie myle (laik) tyle skupiacie sie na dolnej czesci a boczne i gorne nie maja rozwizania do unikniecia mostkow termicznych, mam nadzieje ze sie ktos rozumie o co mi chodzi...

• Odpowiedzi 363
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na górze i po bokach mostek jest znacznie mniejszy niż na dole, dlatego wszyscy przejmują się przede wszystkim tym dolnym.

dlaczego....??

jak by sie nad tym zastanowil w sumie jest w tym miejscu tez duzy mostek termiczny(styk styropianu,krawedz, elewacji z rama okna)....tak mi sie wydaje

budowa domu energooszczednego powinna byc przemyslana pod kazdym wzgledem...

tak sie zastanawim czy ktos zwrocil na to uwage i rozwiazal ten problem

Na górze i po bokach mostek jest znacznie mniejszy niż na dole, dlatego wszyscy przejmują się przede wszystkim tym dolnym.

dlaczego....??

jak by sie nad tym zastanowil w sumie jest w tym miejscu tez duzy mostek termiczny(styk styropianu,krawedz, elewacji z rama okna)....tak mi sie wydaje

budowa domu energooszczednego powinna byc przemyslana pod kazdym wzgledem...

tak sie zastanawim czy ktos zwrocil na to uwage i rozwiazal ten problem

Dlatego, że na dole masz 10-20 cm nieocieploną szczelinę, a po bokach i na górze jest tego kilka milimetrów. Jak budujesz dom "normalny", to nie ma się czym przejmować. A jeśli chcesz mieć jakiś pasywny czy super energooszczędny to jest rozwiązanie - zamontuj całą stolarkę w warstwie ocieplenia (jak w ścianie trójwarstwowej).

Od pięciu lat (vide 1 strona) trąbię o poszerzeniach pod oknem balkonowym . Wątek był otwierany ponad 4600 razy i co z tego.?? Próbujecie zamawiać jakieś wynalazki - śruby, podpórki, grom wie co jeszcze- tracąc czas, paliwo i pieniądze, a problem nie pozostaje do końca rozwiązany. :roll: Lepiej wydać kilkaset zł więcej (co to jest??) i spać spokojnie

Zatem - przy tradycyjnym montazu zlicowanym z murem, najbardziej zalecane jako podparcie - jak wyczytalem w wielu watkach - poszerzenia systemowe pod okno tarasowe.

Jak to wygląda przy montażu w warstwie ocieplenia? Czy tylko JB-D?

• 1 year później...
Przeczytałam cały wątek, ale nie jestem pewna, jakie jest najlepsze rozwiązanie w przypadku okien drewnianych.Producent (CDM) proponuje nam tzw. podwalinę, czyli drewnianą podporę, przygotowaną przez niego. Ale czy mogę byc spokojna, ze drewno mi nie zgnije w kontakcie z mokrym betonem. Mąż chciałby dać suporex (czytałam, że też trzeba zaimpregnować). Czy to lepsze rozwiązanie? Proszę o opinię fachowców.

Przeczytałam cały wątek, ale nie jestem pewna, jakie jest najlepsze rozwiązanie w przypadku okien drewnianych.Producent (CDM) proponuje nam tzw. podwalinę, czyli drewnianą podporę, przygotowaną przez niego. Ale czy mogę byc spokojna, ze drewno mi nie zgnije w kontakcie z mokrym betonem. Mąż chciałby dać suporex (czytałam, że też trzeba zaimpregnować). Czy to lepsze rozwiązanie? Proszę o opinię fachowców.

Pod oknem balkonowym - niezależnie od rodzaju materiału z którego zostanie wykonane okno należy zastosować tzw poszerzenia. Poszerzenia powinny być wykonane z PCV. Do okien PCV są systemowe. Do okien drewnianych także można je zamontować lecz należy je odpowiednio zamontować oraz doszczelnić np poprzez zastosowanie taśmy rozprężnej.

Tutaj forumowicze ładnie to opisali:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?154782-Okno-tarasowe-jak-unikn%C4%85%C4%87-mostka-termicznego

*** Każda doświadczona firma okienna zakłada takie poszerzenia!!!!!! Dla dobra swego i klienta.

• 4 months później...

odświeżam, bo chcę sie upewnić czy dobrze robimy ;)

monter zrobił tak jak na fotce ;) , tzw standard i martwcie sie później,

https://lh6.googleusercontent.com/_S7mEpPcR2I0/TdKnWLQvR8I/AAAAAAAAAlE/2zBqZrDSqV8/okno.jpg

jakoże nie posiadamy poszerzenia , bo nikt nam takiej opcji nie zaproponował, a sami aż do wczoraj nie mieliśmy o niej pojęcia ;/

to zażyczylismy sobie te podpory http://okucia24.com/115367/podpora-montazowa-do-okien-drzwi

okno będzie montowane po raz drugi

i tu mam pytania :

czy usuwać listwę transportową ?

czy te podpory montuje sie tylko w miejscach nośnych okna - stałych słupkach ?(czy jak to sie tam zwie) czyli u nas mają byc tylko 3 szt. ?

co potem ? czym wypełnić tę szczelinę ? zwykły styro na szerokość okna ?

z góry dziękuję za oświecenie :)

Minimalny rozmiar tej podpory to 70mm, u was jest ok 4-5cm pod listwą więc nie wejdzie. Usunięcie listwy nic nie da bo nie przymocujecie podpory do ościeżnicy i wyjdzie byle jak. Dokupcie poszerzenie, usuńcie listwę, zatrzaśnijcie poszerzenie w ościeżnicy, wcześniej zapnijcie w nim kilka kotew , podklinujcie (dość gęsto, ciężkie to ustrojstwo) ,przymocujcie kotwy do podmurówki pilnując aby ościeżnica była prosta, zapianujcie i gotowe. Najmocniej wyklinowane powinny być miejsca pod zawiasami (boki ościeżnicy i słupek stały) bo jeśli tam pod obciążeniem ościeżnica osiądzie to zaczną się problemy z ocieraniem dołu skrzydeł o zaczepy, zazwyczaj najpierw o te pod słupkiem ruchomym.

Podpory sobie darujcie, przy zamontowanym już oknie nie da się tego zrobić dobrze.

Pozdrawiam

• 1 month później...
Podnoszę, bo szukam na ten temat inf. W przypadku jeżeli styro ma 20 cm i wylewka 8 poszerzenie pod oknem musi mieć 28 cm? Czy jest to możliwe? Czy można ewentualnie zrobić poszerzenie na 12 cm tak żeby zachodziło na styro i poniżej dać beton komórkowy? Proszę o pomoc, bo muszę uzbroić się w argumenty przed ponowną wizytą u montażysty :o

• 2 weeks później...

Okna balkonowe mam osadzone na Isomurze , a na podłodze juz ułożony styropian i zrobiona wylewka. I tu męczy mnie jedno pytanie - czy wylewka pod oknami balkonowymi powinna przylegać do dolnej krawędzi ramy okna balkonowego, czy też wylewkarze powinni byli zostawić 1-1,5 cm na gres lub deski podłogowe?

Przekopałam forum, ale nie znalazłam jasnej odpowieðz na to pytanie.

Okna balkonowe mam osadzone na Isomurze , a na podłodze juz ułożony styropian i zrobiona wylewka. I tu męczy mnie jedno pytanie - czy wylewka pod oknami balkonowymi powinna przylegać do dolnej krawędzi ramy okna balkonowego, czy też wylewkarze powinni byli zostawić 1-1,5 cm na gres lub deski podłogowe?

Wylewka nie powinna wchodzić pod drzwi. Co najwyżej może dochodzić do ramy drzwi i pomiędzy ramą drzwi i wylewką powinna być dylatacja np. z paska styropianu.

Wylewka nie powinna wchodzić pod drzwi. Co najwyżej może dochodzić do ramy drzwi i pomiędzy ramą drzwi i wylewką powinna być dylatacja np. z paska styropianu.

Widzę, że zle napisałam - wylewka dochodzi do poziomu, w którym w normalnym oknie (nie balkonowym) dochodzi parapet (okna są drewniane).

Mam taki klopot - mamy zamontowane okna balkonowe Avante (180x235) i pojawil sie problem obrobek blacharskich. W tej chwili sa one zamontowane i podparte ceglami i takimi "specjalnymi" podporami ktore wystaja poza szerokosc ramy okiennej. Wiem juz po przesledzeniu forum ze nie jest to prawidlowy montaz i nalezaloby zastosowac albo sruby rzymskie + ocieplenie lub poszerzenia. Pojawil sie jednak problem bo gdy zadzwonilam do firmy ktora nam sprzedala okna powiedziano mi ze owszem moga nam te poszezrzenia sciagnac ale po ich dopasowaniu do ramy okiennej nie bedzie mozliwosci zamontowania obrobek blacharskich( "nie ma gdzie wcisnac blachy' ). Czy ktos moglby mi wyjasnic - jak laikowi - jak to powinno wygladac i czy przy zastosowaniu poszerzen da sie zrobic prawidlowo zrobic te obrobki? Z gory bardzo dziekuje!

Na stronie jareko masz zdjęcie profili bazowych (takich poszerzeń) do których da się mocować obróbki blacharskie

http://jareko.pl/2010_rok/rozne/Profile_bazowe.jpg

Tylko,że.. profil bazowy to taki wynalazek który za pomocą tego forum rozpowszechnił Jareko. Wcześniej nikt tego nie proponował /przynajmniej na tyle głośno by o tym słyszeć/. W większości firm profile bazowe (czyli te z odpowiednim wycięciem pod obróbki) zastepują poszerzenia do okien, które są zlicowane z ościeżnicą, przez co pojawia się utrudnienie dla obróbek.